Jaké jsou složky stravy a jejich funkce?

 

Stavební látky

Umožňují růst a stále obnovu tělesných buněk. Jde především o bílkoviny a tuky.

 

Ochranné a regulační látky

Řídí látkovou výměnu a starají se o funkčnost imunitního systému v organismu. Patří sem především vitamíny a nerostné látky, jakož i mastné kyseliny.

 

Energetické látky

Dodávají tělu energii k vykonávání různých funkcí, jako je například činnost srdce, trávení, látková výměna, výkonnost svalů a udržování tělesné teploty. Nejdůležitější z nich jsou tuky a uhlohydráty.

 

Složky potravy

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nezbytně nutné pro stavbu těla, a proto se musí organismu dodávat v dostatečné míře. Ale přílišné množství - podle názoru některých expertů - může být pro organismus škodlivé. Živočišné bílkoviny jsou v mléčných výrobcích, sýrech, rybách, mase, vejcích a podobně. Rostlinné bílkoviny jsou obsaženy v luštěninách, ořeších, obilí, obilných výrobcích. Průměrná spotřeba bílkovin pro dospělé je 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti. 1 g bílkovin jsou asi 4 kcal. Při nedostatku bílkovin se mohou vyskytnout funkční poruchy. Ale nemusíme se obávat, při našem dnešním způsobu stravování nám takový nedostatek nehrozí. Právě naopak, většina z nás přijímá bílkovin víc než dost.

 

Vitamíny

Vitamíny slouží našemu tělu jako regulační látky, které potřebujeme na látkovou výměnu. Mají mimořádný význam pro růst, zrak, příjem minerálních látek do kostní tkáně a hrají významnou roli v imunitním systému. Vitamíny se přijímají v potravě. Rozlišujeme vitaminy rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Z těch prvních jsou to vitaminy: B1, B2, B6, B12, niacin, biotin, kyselina pantoteonová, kyselina folová, z těch druhých jsou to vitaminy: A, D, E a K. Ve vodě rozpustné vitamíny se rychle ničí, jako např. vitamín C, vlivem vzduchu, světla a tepla. Proto by se ovoce a zelenina neměly dlouho skladovat, jen krátce umýt, jíst hlavně v syrovém stavu a v případě potřeby jen krátce povařit v malém množství vody. Vitamíny rozpustné v tucích se mohou v organismu vázat pouze ve spojení s tuky. Jsou velmi citlivé na světlo. Správně sestavené denní jídlo pokrývá denní potřebu vitamínů. Ve vodě rozpustné vitamíny se nacházejí v ovoci, zelenině, obilovinách, celozrnných produktech, luštěninách, v mléce a v sýrech, ale i v mase a rybách. V tucích rozpuštěný vitamín E je obsažen hlavně v rostlinných olejích.

Autor: Martina Dvořáková