Umožňují růst a stále obnovu tělesných buněk. Jde především o bílkoviny a tuky.
Řídí látkovou výměnu a starají se o funkčnost imunitního systému v organismu. Patří sem především vitamíny a nerostné látky, jakož i mastné kyseliny.
Dodávají tělu energii k vykonávání různých funkcí, jako je například činnost srdce, trávení, látková výměna, výkonnost svalů a udržování tělesné teploty. Nejdůležitější z nich jsou tuky a uhlohydráty.
Bílkoviny jsou nezbytně nutné pro stavbu těla, a proto se musí organismu dodávat v dostatečné míře. Ale přílišné množství - podle názoru některých expertů - může být pro organismus škodlivé. Živočišné bílkoviny jsou v mléčných výrobcích, sýrech, rybách, mase, vejcích a podobně. Rostlinné bílkoviny jsou obsaženy v luštěninách, ořeších, obilí, obilných výrobcích. Průměrná spotřeba bílkovin pro dospělé je 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti. 1 g bílkovin jsou asi 4 kcal. Při nedostatku bílkovin se mohou vyskytnout funkční poruchy. Ale nemusíme se obávat, při našem dnešním způsobu stravování nám takový nedostatek nehrozí. Právě naopak, většina z nás přijímá bílkovin víc než dost.
Vitamíny slouží našemu tělu jako regulační látky, které potřebujeme na látkovou výměnu. Mají mimořádný význam pro růst, zrak, příjem minerálních látek do kostní tkáně a hrají významnou roli v imunitním systému. Vitamíny se přijímají v potravě. Rozlišujeme vitaminy rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Z těch prvních jsou to vitaminy: B1, B2, B6, B12, niacin, biotin, kyselina pantoteonová, kyselina folová, z těch druhých jsou to vitaminy: A, D, E a K. Ve vodě rozpustné vitamíny se rychle ničí, jako např. vitamín C, vlivem vzduchu, světla a tepla. Proto by se ovoce a zelenina neměly dlouho skladovat, jen krátce umýt, jíst hlavně v syrovém stavu a v případě potřeby jen krátce povařit v malém množství vody. Vitamíny rozpustné v tucích se mohou v organismu vázat pouze ve spojení s tuky. Jsou velmi citlivé na světlo. Správně sestavené denní jídlo pokrývá denní potřebu vitamínů. Ve vodě rozpustné vitamíny se nacházejí v ovoci, zelenině, obilovinách, celozrnných produktech, luštěninách, v mléce a v sýrech, ale i v mase a rybách. V tucích rozpuštěný vitamín E je obsažen hlavně v rostlinných olejích.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu