Dvě polévkové lžíce kakaa obsahují jen 25 kalorií a 1,5 g tuku. Rovněž poskytuje tělu 3,6 g vlákniny, 8% požadované denní dávky železa a 14% denní dávky hořčíku.
Kakao obsahuje látku fenethylamín, což je tzv. "neurotransmiter" nacházející se v mozku, který podporuje dobrou náladu a působí jako přírodní antidepresivum. Vědci z Michiganské univerzity dokázali, že kakao má také schopnost zvyšovat endorfiny - hormony štěstí v těle. Tyto hormony se uvolňují i po cvičení, smíchu, milování nebo po výhře v loterií.
Kakao je jednou z potravin s nejvyšším obsahem polyfenolů - skupiny antioxidantů, mezi které patří i flavonoidy. Kakao obsahuje přibližně 43,6 mg flavonoidů na 1 gram. Obecně platí, že 1 šálek kakaového prášku obsahuje více flavonoidů než pohár červeného vína nebo šálek zeleného čaje.
Podle Americké asociace pro rozvoj vědy může pití horké čokolády podporovat správné myšlení. Flavonoidy zvyšují průtok krve a kyslíku do mozku, čímž se snižuje riziko výskytu demence, která vzniká právě v důsledku sníženého průtoku krve do mozku.
1 lžíce neslazeného kakaového prášku obsahuje 3 až 9% doporučené denní dávky železa, manganu, hořčíku a zinku. Železo pomáhá při tvorbě červených krvinek a je nezbytné pro zajištění silného imunitního systému. Mangan je součástí enzymů, které jsou důležité pro tvorbu chrupavky a kostí. Hořčík pomáhá vyrábět energii a udržovat zdravý srdeční rytmus. Zinek je zase nezbytný pro výrobu a vývoj nových buněk, včetně buněk imunitního systému.
Kakao obsahuje kofein, a proto může lidem citlivým na tuto látku způsobovat problémy, jako např. nespavost. Kvůli vysokému množství šťavelanů (oxalátů) také není vhodný pro lidi, kteří jsou náchylní na výskyt ledvinových kamenů.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu