Domácí arašídové máslo a jeho varianty s mákem a kokosem
Arašídové máslo je v poslední době často zmiňované v souvislosti se zdravím a zdravým životním stylem. Řeknete si ale, jsou to samé tuky, má to vysokou energetickou hodnotu a navíc se to spojuje s Amerikou, vždyť to nemůže být tak zdravé. Ale opak je pravdou!
Zdravé tuky
Arašídové obsahuje nezdravé nasycené tuky, avšak zdravé mononenasycené tuky jsou v převaze. Navíc arašídové máslo obsahuje i bílkoviny (na 100 g až 25 g bílkovin). Arašídové máslo je vhodné jako zdroj energie - například cca hodinu, dvě před sportovním výkonem - energie na 1 gram tuku je dvojnásobná než na 1 gram sacharidů, a navíc tato energie nám vydrží déle, protože se uvolňuje pomalu.
Domácí výroba arašídového másla
Zkuste si připravit arašídové máslo doma. Dá se připravit i čisté arašídové máslo, ale my přinášíme recept na netradiční kokosové a makové arašídové máslo. Mák a kokos jsou další suroviny, které jsou zdroji zdravých nenasycených tuků. Dodají arašídovému máslu trošku jiný šmrnc a pár vitamínů navíc.
Kokosové arašídové máslo
- Na 125 g kokosového arašídového másla potřebujeme: 100 g nesolených pražených arašídů, 25 g strouhaného kokosu.
- A to je vše. Postup přípravy také není složitý, jen vyžaduje dobrý mixér a pevné nervy. Kokos a arašídy dáme do mixéru a mixujeme .... A stále mixujeme ... dokud se nám nevytvoří tekuté arašídové máslo. Bude to trošku trvat, možná i 10-20 minut. Je ale dobré dělat přestávky, aby vám neshořel mixér.
Makové arašídové máslo
- Na 125 g makového arašídového másla potřebujeme: 100 g nesolených pražených arašídů, 25 g mletého máku.
- Postup je stejný jako při kokosovém arašídovém másle. Mák má trošku nahořklou chuť, proto pokud máte rádi sladší, přidejte 1 lžíci medu.
Tip
TIP do kuchyně: Pokud máte koupené nepražené arašídy, dejte je péct do trouby na 3 minuty na 200 stupňů, pak je promíchejte a pečte ještě 5-6 minut na 180 stupních. Ale raději je sledujte, aby vám neshořely, protože každá trouba peče jinak.