Domácí arašídové máslo a jeho varianty s mákem a kokosem

Arašídové máslo je v poslední době často zmiňované v souvislosti se zdravím a zdravým životním stylem. Řeknete si ale, jsou to samé tuky, má to vysokou energetickou hodnotu a navíc se to spojuje s Amerikou, vždyť to nemůže být tak zdravé. Ale opak je pravdou!

arašídové máslo, recepty, mák, kokos, med, zdravá výživa

Zdravé tuky

Arašídové obsahuje nezdravé nasycené tuky, avšak zdravé mononenasycené tuky jsou v převaze. Navíc arašídové máslo obsahuje i bílkoviny (na 100 g až 25 g bílkovin). Arašídové máslo je vhodné jako zdroj energie - například cca hodinu, dvě před sportovním výkonem - energie na 1 gram tuku je dvojnásobná než na 1 gram sacharidů, a navíc tato energie nám vydrží déle, protože se uvolňuje pomalu.

Domácí výroba arašídového másla

Zkuste si připravit arašídové máslo doma. Dá se připravit i čisté arašídové máslo, ale my přinášíme recept na netradiční kokosové a makové arašídové máslo. Mák a kokos jsou další suroviny, které jsou zdroji zdravých nenasycených tuků. Dodají arašídovému máslu trošku jiný šmrnc a pár vitamínů navíc.

Kokosové arašídové máslo

  • Na 125 g kokosového arašídového másla potřebujeme: 100 g nesolených pražených arašídů, 25 g strouhaného kokosu.
  • A to je vše. Postup přípravy také není složitý, jen vyžaduje dobrý mixér a pevné nervy. Kokos a arašídy dáme do mixéru a mixujeme .... A stále mixujeme ... dokud se nám nevytvoří tekuté arašídové máslo. Bude to trošku trvat, možná i 10-20 minut. Je ale dobré dělat přestávky, aby vám neshořel mixér. 

Makové arašídové máslo

  • Na 125 g makového arašídového másla potřebujeme: 100 g nesolených pražených arašídů, 25 g mletého máku.
  • Postup je stejný jako při kokosovém arašídovém másle. Mák má trošku nahořklou chuť, proto pokud máte rádi sladší, přidejte 1 lžíci medu.

Tip

TIP do kuchyně: Pokud máte koupené nepražené arašídy, dejte je péct do trouby na 3 minuty na 200 stupňů, pak je promíchejte a pečte ještě 5-6 minut na 180 stupních. Ale raději je sledujte, aby vám neshořely, protože každá trouba peče jinak.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Domácí bylinkové máslo výborně chutná a zbaví vás i některých zdravotních problémů

Přemýšlíte, co si natřít na chléb? Paštiky a sýry jsou často nevalné kvality, navíc obsah dózy často nestačí...
více…

Čokoláda podporuje naše myšlení a zahání smutek

Milujete čokoládu, ale vyhýbáte se jí kvůli tomu, že pochybujete o tom, zda neškodí zdraví a štíhlé...
více…

Zdravá svačina, kterou si uděláte v klidu domova, zvýší váš pracovní výkon

Také se již v časných dopoledních hodinách nemůžete dočkat oběda a váš žaludek už dlouho volá po něčem k...
více…

Jogurt s probiotickým účinkem

Jak si vybrat jogurt, který nám bude chutnat a navíc bude obsahovat to, kvůli čemu tento zakysaný mléčný výrobek...
více…

Pečení domácího chleba z kvásku je pracnější, ale zdravější varianta

Slyšeli jste už o tom, že chléb z domácího kvásku je mnohem zdravější a lépe také chutná? Sdělíme vám proč a...
více…

Máslo s medvědím česnekem - skvělá součást jarního jídelníčku

Velmi brzy na jaře, jako jedna z prvních bylinek se v hlubokých lesích, v blízkosti potůčků a pod stromy, objeví a...
více…

Zdravé tuky pro zdraví dětí

Děti potřebují tuky, ale je velký rozdíl, zda jim naservírujete balíček chipsů nebo chutný salát, pokapaný za...
více…

Čočka je dobrá volba nejen pro diabetiky, lidi s nadváhou a vyznavače zdravé stravy

Čočka je známá a velice chutná luštěnina. Je to plodina, která nevyžaduje složitou úpravu a je hotová už za pár...
více…

Perimenopauza a menopaouza není lehké období, ale nepříjemné příznaky lze zmírnit

Perimenopauza přichází kolem čtyřicátého roku života ženy, ale klidně se může dostavit i dříve. Je provázena...
více…

Problémy se spánkem může vyřešit změna stravy

Pokud chcete být čilí, funkční a stoprocentně výkonní, potřebujete dobrý noční spánek. Kromě těchto výhod má...
více…