Jak tělo bojuje s jedovatými látkami?
Lidské tělo je velmi moudré a snadno si poradí s jedy, které se do něj dostávají ze stravy, vody či ze vzduchu.
Nejvíce látek přechází do organismu přes trávicí systém, část z nich se vstřebá a část se vyloučí ven dechem, močí, stolicí a potem. Očišťování probíhá neustále. Když se v těle nahromadí jedovaté látky ze zkaženého jídla, vyloučí se průjmem, ale některých jedů se organismus zbavuje i desítky let. Tělo se dokáže samo detoxikovat jen do určité míry, ale různými podpůrnými kúrami mu v tom můžeme pomoci. Nic ho však nedokáže zbavit všech jedů, i když to reklamy na různé detoxikační kúry slibují.
Některé těžké kovy či pesticidy z těla tak snadno nezmizí. Ukládají se ve vnitřních orgánech i v tuku a jejich stopy zůstanou v těle celý život.
Jahody jako Japonci
Nejlepší a nejzdravější očistná kúra je podle odborníků zdravé stravování. Japonci dnes žijí nejdéle na světě a určitě za to může i jejich strava. Je to však dlouhodobá záležitost, a když si osvojíme japonský jídelníček v padesátce, asi nám to život velmi neprodlouží. Krátkodobý efekt má například i střevní sprcha, ale člověk si ji nemůže dávat každý den. Jeden den si střevo vyčistí, na druhý začne normálně jíst a znovu si jej zanese. Abychom byli zdraví a nemuseli investovat do různých drahých kúr, je třeba se vyhýbat jakýmkoliv extrémům, jíst pestrou stravu, omezit tučné maso a hýbat se. Neměli bychom zapomínat ani na kvalitní pitný režim. Díky dostatku tekutin se čistí ledviny a škodliviny se vyplavují z těla rychleji. Doporučuji udělat si jednou do týdne očistný den a pít jen bylinkové čaje a džusy, například rajčatový. Ideální je dopřát si alespoň pětkrát denně ovoce a zeleninu, jíst hodně brokolice, kysaného zelí, růžičkové kapusty a květáku, o kterých je prokázáno, že snižují riziko rakoviny plic. Živočišné tuky je třeba nahradit rostlinnými, olivovým olejem, oříšky a dýňovými semínky. Alespoň jednou týdně doporučuji jíst mořské ryby. Organismus po zimě dobře nastartuje pití zeleného čaje či bylinkových čajů z kopřivy, heřmánku a listu břízy. Činnost jater, která je nejdůležitější továrnou detoxikace, podpoří artyčoky, trávicí trubici zametou probiotické bakterie z brynzy, jogurtů nebo kysaného zelí. Tlusté střevo si každý den čistěte vlákninou z celozrnného pečiva, pažitky či fazolí. Aby si odpočinulo nejen vaše tělo, ale i mysl, dopřejte si masáže, saunu nebo lymfodrenáž. Zbaví vás zplodin metabolismu a rozhýbou lymfatický systém.