Jak ve fritéze usmažit kuře
Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je celé ponořené v oleji, díky čemuž uvnitř zůstane šťavnaté a měkké a na povrchu bude mít křupavý obal. Při používání fritézy je také menší pravděpodobnost, že se popálíte vystříknutým horkým olejem. Smažením kuřete ve fritéze připravíte jídlo rychleji a bude chutnější.
Co budete potřebovat:
-
velký uzavíratelný plastový pytlík
-
rostlinný olej
-
kleště na fritování nebo na grilování
-
papírové utěrky
-
talíř
-
celé kuře
-
2 hrnky mouky
-
2 lžičky soli
-
1 lžičku černého pepře
-
1 lžičku sušeného česneku v prášku
-
1 lžičku mleté sladké papriky
-
3 vejce
-
2 hrnky podmáslí
Návod:
-
Nakrájejte kuře. Můžete také použít už nakrájené kuře nebo jen stehna či prsa. Nalijte do fritézy rostlinný olej a zahřejte ho na 132 °C. Na talíř rozprostřete dvě papírové utěrky, na které hotové kuře položíte.
-
Do velkého uzavíratelného platového pytlíku nasypte mouku, sůl, pepř, česnek a papriku a třepáním dobře promíchejte. Místo v pytlíku je také můžete smíchat v míse.
-
Do mísy rozklepněte vejce a přidejte podmáslí. Šleháním je spojte. V této směsi namočte kousky kuřete. Pak je dejte do pytlíku s moukou a důkladně protřepejte, až budou kousky celé obalené.
-
Počkejte, až na fritéze vypne světlo, které oznamuje, že olej je zahřátý na požadovanou teplotu. Pomocí kleští vložte 3-4 kousky obaleného kuřete do oleje ve fritéze. Kolik kousků můžete smažit najednou, záleží na velikosti Vaší fritézy.
-
Smažte kuře asi 15 minut. Kleštěmi vyjměte usmažené kuře z fritézy a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Vložte do fritézy další várku kuřete a nechejte ji smažit.
-
Přendejte kuře z talíře vyloženého utěrkami na jiný. Vyměňte papírové utěrky za nové. Když se usmaží druhá várka kuřete, opět ji kleštěmi vyndejte a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Pak přidejte druhou várku kuřete na talíř k první a můžete podávat.
Tipy a upozornění:
-
Když kuře namočíte přes noc do mísy podmáslí nebo slané vody, bude po usmažení ještě měkčí. Když budete z usmaženého kuřete chtít odstranit ještě více mastnoty, zabalte ho do hadrové utěrky a jemně vymačkejte.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
Autor: Lenka Kostková