Jak ve fritéze usmažit kuře

Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je celé ponořené v oleji, díky čemuž uvnitř zůstane šťavnaté a měkké a na povrchu bude mít křupavý obal. Při používání fritézy je také menší pravděpodobnost, že se popálíte vystříknutým horkým olejem. Smažením kuřete ve fritéze připravíte jídlo rychleji a bude chutnější.

Co budete potřebovat:

  •  velký uzavíratelný plastový pytlík
  •  rostlinný olej
  •  kleště na fritování nebo na grilování
  •  papírové utěrky
  •  talíř
  •  celé kuře
  •  2 hrnky mouky
  •  2 lžičky soli
  •  1 lžičku černého pepře
  •  1 lžičku sušeného česneku v prášku
  •  1 lžičku mleté sladké papriky
  •  3 vejce
  •  2 hrnky podmáslí

Návod:

  1. Nakrájejte kuře. Můžete také použít už nakrájené kuře nebo jen stehna či prsa. Nalijte do fritézy rostlinný olej a zahřejte ho na 132 °C. Na talíř rozprostřete dvě papírové utěrky, na které hotové kuře položíte.
  2. Do velkého uzavíratelného platového pytlíku nasypte mouku, sůl, pepř, česnek a papriku a třepáním dobře promíchejte. Místo v pytlíku je také můžete smíchat v míse.
  3. Do mísy rozklepněte vejce a přidejte podmáslí. Šleháním je spojte. V této směsi namočte kousky kuřete. Pak je dejte do pytlíku s moukou a důkladně protřepejte, až budou kousky celé obalené.
  4. Počkejte, až na fritéze vypne světlo, které oznamuje, že olej je zahřátý na požadovanou teplotu. Pomocí kleští vložte 3-4 kousky obaleného kuřete do oleje ve fritéze. Kolik kousků můžete smažit najednou, záleží na velikosti Vaší fritézy.
  5. Smažte kuře asi 15 minut. Kleštěmi vyjměte usmažené kuře z fritézy a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Vložte do fritézy další várku kuřete a nechejte ji smažit.
  6. Přendejte kuře z talíře vyloženého utěrkami na jiný. Vyměňte papírové utěrky za nové. Když se usmaží druhá várka kuřete, opět ji kleštěmi vyndejte a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Pak přidejte druhou várku kuřete na talíř k první a můžete podávat.

Tipy a upozornění:

  • Když kuře namočíte přes noc do mísy podmáslí nebo slané vody, bude po usmažení ještě měkčí. Když budete z usmaženého kuřete chtít odstranit ještě více mastnoty, zabalte ho do hadrové utěrky a jemně vymačkejte.  
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články