Jaké jsou letní zbraně proti věku?

Slunce a odpočinek jsou zdrojem optimismu a letní jídelníček skutečně zpomaluje procesy stárnutí. Sezónní potraviny omladí pleť i srdce, očistí střevo a obnoví paměťové schopnosti.

Ovocné šťávy proti degeneraci

Ve sklenici vypadají krásně a nabízejí to nejlepší z darů léta! Kromě toho, že skvěle osvěží a polechtají chuťové buňky, jsou zdrojem cyanokobalaminu, vitaminu B12. Tato sloučenina, která jako jediná ze všech vitaminů obsahuje kobalt, je nezbytná pro tvorbu krevních buněk, především červených krvinek, a také na správnou činnost nervového systému. Většinou získáváme B12 z masa, ale v létě můžeme žaludek odlehčit, tak to využijte! Jeho nedostatek vede k degeneraci nervových vláken v míše nebo těžké chudokrevnosti. Jelikož degenerativní procesy patří k běžným neduhům stáří, sklenice čerstvé šťávy denně padne vhod.

Pestré saláty obnovují buňky

Svěží, křupavé listové saláty všech druhů nyní dostanete na každém rohu. Zkombinujte je s jakoukoli další čerstvou zeleninkou, pokapejte olivovým olejem a ochuťte podle svého gusta. Ve vedrech není lepšího oběda ani večeře! Od talíře vstanete svižní, bez pocitu tíhy, a co je důležitější, zásobí všemi možnými vitamíny, ale zejména B9, mimořádně důležitou kyselinou listovou. Spolu s vitaminem B12 zajišťuje, že proces buněčného dělení a růstu probíhá normálně a hraje důležitou roli při syntéze nukleových kyselin. Jednoduše řečeno, pravidelný přísun kyseliny listové celkově zpomaluje stárnutí organismu.

Jogurty pro kosti

Osteoporóza je strašák každé ženy, která má více než čtyři a půl křížku na zádech. Ale mléko, nejznámější zdroj vápníku, už mnohým v tomto věku způsobuje trávicí problémy. Výborně ho nahradí jogurty. Poskytnou vám dostatek vápníku, bez kterého se neobejdete, pokud chcete udržet své kosti v dobrém zdraví, a správně vychlazené nahradí kalorickou zmrzlinu. S trochou sezónního ovoce z nich vykouzlíte úžasný zdravý dezert. Kdo si troufá, ať se směle pustí do jogurtů z kozího mléka. Bulhaři a Řekové se díky této pochoutce dožívají vysokého věku.

Ryby podporují srdce i mozek

Právě teď, v létě, chutnají nejlépe! Vždyť dovolená bez nich by se ani nepočítala. Získáte z nich vitamin D, který tělu umožňuje využít vápník z jogurtů co nejefektivněji. Nejvíce déčka najdete v tučných rybách, jako je losos, makrela či tuňák, a pokud se chystáte na dobrodružnější dovolenou, přibalte si do zásob i konzervu sardinek. Pro všechny, co už směřují k seniorům, jsou ryby na talíři zvlášť důležité, neboť s přibývajícím věkem lidský organismus pomalu ztrácí schopnost syntetizovat vitamin D z pobytu na slunci. Ještě důležitější však je, že ryby jsou zdrojem omega 3-mastných kyselin, které snižují riziko kardiovaskulárních nemocí, udržují v kondici mozek a mladistvý vzhled pokožky i vlasů.

Mořské příšerky udržují paměť

Pro nás, suchozemce, jsou vzácnou pochoutkou s velkým významem. Obsahují hodně selenu a zinku. První je účinnou ochranou před rakovinou, druhý je nenahraditelný na normální metabolismus, syntézu proteinů a tvorbu DNA. Zinek také podporuje vylučování inzulínu, psychickou vnímavost a mužům pomáhá udržet potenci, neboť se podílí na tvorbě testosteronu i spermií. Nejoblíbenější z plodů moře, krevety, jsou dobrým zdrojem vitaminu B3, který pomáhá zachovat dobrou paměť, a jódu, potřebného pro správné fungování štítné žlázy. Znáte lepší důvod jít si posedět do dobré restaurace?

Žampiony odstraňují únavu

Nejsou sice pravým darem sezóny, ale výborně se hodí k letním jídlům. Houby obecně obsahují více bílkovin, selenu a vitaminu E jako ostatní druhy zeleniny. Poslední jmenovaný zabraňuje stárnutí pleti a vlasů, které udržuje krásné a lesklé. Žampiony jsou i velmi důležitým zdroj draslíku. Ten pomáhá snižovat krevní tlak i riziko mrtvice, prospívá nervovým buňkám, odstraňuje únavu a působí jako diuretikum. Syrové žampiony skvěle doplní míchané saláty, podušené se hodí jako příloha téměř ke každému masu, ale nyní je období grilování a v této úpravě jsou asi nejlepší.

Kapusta pročišťuje střeva

Tak jako zelí vládne podzimu a zimě, kapusta je králem léta. Pokud ji nemáte rádi, najděte si způsob úpravy, ve kterém vám zachutná, protože je účinným "zkrášlovadlem". Obsahuje hodně síry, která kromě ochrany jater a protinádorových účinků jako součást keratinu a kolagenu příznivě působí na vlasy, nehty i pleť. Starším lidem velmi pomáhá udržovat zdravou činnost střev, které díky vysokému obsahu vlákniny vyprazdňuje i čistí. Vláknina vám pomůže i zhubnout, neboť váže kyseliny, čímž snižuje hladinu tuku a brání jeho ukládání na stěnách cév. Správně však funguje pouze tehdy, pokud dbáte na pitný režim, jinak může hodně vlákniny způsobit zácpu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…

Oblíbené jídlo může zlepšit náladu, ale nesmí potom následovat výčitky

Konzumace jídla, ze kterého máme požitek, nás může povzbudit a vyvolat pocit spokojenosti a odpočinku. Naopak,...
více…

Zdravé vánoční menu pro naše děti

Stravování během Vánoc, to je téma plné paradoxů. Na jednu stranu si chceme dopřát, ale na druhou dopřát, by mělo...
více…

Nový styl stravování, který vám pomůže zhubnout - IIFIM

Lidé proto aby zhubli a mohli jíst co chtějí, neustále vymýšlejí nové a nové trendy diet. A mezi ně patří i IIFIM,...
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…