Stolování na tisíc způsobů

Stolování je výbornou příležitostí k setkání s rodinou a přáteli a vedení příjemného rozhovor při chutném jídle. Způsob, jakým stolujeme, ovlivňují naše tradice, kultura a rodinné zvyklosti, ale i prostorové možnosti našich příbytků. Stolní zóna se svým tvarem, barvou a použitým materiálům může stát nejen originálním a zajímavým prvkem vašeho interiéru, ale přispěje k vytvoření příjemné atmosféry, proto jí věnujte dostatek pozornosti. 

Klasika - jídelní stůl 

Jídelní stůl je symbolem rodiny. V minulosti se umísťoval do samostatných místností - jídelen, ale dnes je trendem začlenit jej do obytného prostoru. Komfort při stolování za jídelním stolem poskytne dostatečně velká podlahová plocha, dobrý přístup ke stolu a přiměřená vzdálenost od stěny a jiného nábytku. Důležité je umístit stůl mimo místa zvýšeného pohybu, ale v blízkosti kuchyně. 

Na pohodlnou konzumaci jídla je potřebná plocha minimálně 60 x 40cm pro jednu osobu. Do celkového rozměru stolu je třeba připočítat i místo na nádobí, proto je potřebná šířka stolu alespoň 80cm. Kruhový, oválný, čtvercový, obdélníkový nebo atypický tvar stolu závisí na vašem vkusu, ale samozřejmě i ne prostorových možnostech. Obecně platí, že kruhové a oválné stoly vyžadují velký volný prostor. Hranatý stůl může být umístěn volně, ale i u zdi. 

Oblíbené jsou rozkládací stoly s mechanismy, které umožňují vyklápění, překlápění, roztahování, vysouvání nebo otáčení jednotlivých částí stolové desky, což umožňuje přizpůsobit její velikost různému počtu stolujících. K rozkládacímu stolu si pořiďte židle, které můžete využít i pro jiný účel, například jako pracovní, nebo takové, které se dají snadno rozkládat. Do pozornosti se opět dostávají i lavicové rohové sestavy, které může využívat větší počet lidí. 

 

Příležitostné stolování 

Na příležitostné stolování - rychlé občerstvení, snídaně, svačiny a podobně jsou určeny jídelní a barové pulty. Jídelní pult můžeme vytvořit pokračováním varného ostrůvku nebo kuchyňské linky v prostoru. Výška desky pultu může zůstat v úrovni pracovní kuchyňské desky nebo být snížena na úroveň jídelního stolu. 

Způsoby a tvarové možnosti vytvoření jídelního pultu jsou různorodé. Pult poskytuje dostatečný prostor pro stolování pro dvě až čtyři osoby. Podle jeho výšky zvolíme vhodný typ židlí, buď jídelní, nebo barové. Barový pult je oblíbeným prvkem interiéru, kromě příležitostného stolování slouží i na optické předělení dvou zón - kuchyňské a obývací. 

Jeho výška je 110 - 115cm, čemuž je třeba přizpůsobit i sezení. Nejvhodnější jsou barové židle s výškou sedadla 80cm nad podlahou a s opěrkou pro nohy. Deska pultu musí přečnívat nejméně o 22cm, aby sedící osoba měla dostatek místa na nohy. Tento typ sezení není vhodný pro menší děti. 

 

Stolování v "malém" 

Do malého prostoru jsou vhodné stoly skládací, sklápěcí, vysouvací nebo zasouvací. Vrchní deska stolu může mít tvar obdélníku, půlkruhu, trojúhelníku, takže jsou zároveň originálním interiérovým prvkem. Jejich výhodou je, že zabírají velmi málo místa a v případě potřeby se dají využít jako přídavná pracovní nebo odkládací plocha. Složený stolek může být umístěn v rohu místnosti, přimontován na stěně nebo být součástí nábytku. Po rozložení se u něj mohou najíst dokonce až čtyři osoby. K těmto typům stolků jsou vhodné barové nebo skládací židle.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus