Jídlo ve školní jídelně pod drobnohledem odborníků

Stravování dětí ve školních jídelnách je občas problém. I když existují i jídelny, které se snaží vařit zdravějí. Ale na druhé straně ani zdravé vaření nezaručí rodičům, že jejich dítě naservírované jídlo opravdu sní.

Jídelny dělají ve stravování základní chyby     

Odbornice na výživu, tvrdí, že v školních obědech by se rozhodně neměla vyskytovat bílá mouka či bílý cukr. Paradoxně můžeme vidět, že děti mají ve školce a také ve školách alespoň jednou, často dokonce vícekrát za týden, buchty z bílé mouky posypané cukrem či jiná moučná jídla. Bez problémů by se při tom mohla bílá mouka vyměnit například za špaldovou či žitnou a udělat tak dané jídlo alespoň o něco zdravějším. Rovněž se dělal pokus s rybami. Připravila se chutná a zdravá ryba, ale do školních jídelen to kompetentně zamítli aniž by to alespoň ochutnali. Tvrdili, že to dětem nebude chutnat. Děti tak stále dostávají v jídelnách většinou moučná jídla či nekvalitní a příliš mastné vepřové maso. Podle odbornice to dětem i tak nechutná a snědí toho minimální množství. Rodiče často přijdou domů až kolem čtvrté a svým ratolestem nestíhají připravit plnohodnotné jídlo. Děti to pak dohánějí sušenkami či nutelou, nebo snědí na večeři dvakrát tolik, než by měly.

Nástrahy, které se skrývají za nedostatečným obědem

Když se dítě k obědu pořádně nenají, protože mu například oběd nechutná, má pak potřebu dohnat to a často se přejídá. To je hlavní dopad nesprávného a nedostatečného oběda. Další závažnou chybou ve školním stravování je fakt, že děti nemají žádné saláty, což je velmi ochuzující.

Pozor, ani mléčné výrobky v tom nejsou nevinně

I kdyby se to na první pohled nezdálo, mléčné výrobky mají ve školním stravování také mezery. Dnes děti dostávají mléčné výrobky, které jsou odtučněné, jsou UHT ošetřeny, tedy v nich bylo zničeno značné množství vitamínů , které jsou pro správné fungování těla jsou potřebné. Také je rozdíl, zda mléko pochází od krávy, která byla chována volně, nebo na mléko. Taková mléka jsou velmi rozdílná v obsahu vitaminů či v omega-3 mastných kyselinách, které se v mléce od krávy chované pro mléko, nacházejí jen minimálně. Dítě tak dostane něco, co je chudé na živiny. Z globálního hlediska je však obtížné zajistit, aby malé firmy dotovaly školky či školy. Existuje několik takových školek i u nás, ale jsou samozřejmě dražší.

Dopad nezdravé stravy na děti     

Co však může způsobit takové nezdravé stravování, které je ve školách a školkách u nás běžné? Strava není pestrá a dětem tak chybí zejména vápník a jód, což může způsobit zpomalení růstu. Chybí jim například minerály a zdravé tuky, které jsou snadno dostupné například v oříšcích, klíčcích či semínkách. Takové stravování může mít dopad na zhoršení imunity, na tvorbu ekzému nebo dokonce vyvolat cukrovku. Odbornice na zdravou výživu, navrhuje, aby se změnily minimálně základní suroviny: Hlavně tuky. Všude se používá slunečnicový olej, který v jídelnách pokaždé přesmaží, tedy vznikají karcinogenní látky. Mladý organismus tomuto musí čelit a bojovat s tím. Rozhodně by měly jídelny využívat jiné typy tuků - stabilnější a odolnější vůči teplotám, například kokosový nebo alespoň řepkový olej. Na studenou kuchyni by bylo výborné zařazení olivového oleje. Také přidat do jídelníčku semínka a saláty a hlavně vyřadit již zmíněnou bílou mouku. To by dětem určitě pomohlo. 

Jak se s problémem poprat a dát dítěti jen to nejlepší?         

Když děti přijdou domů, většina rodičů se spíše dívá na to, aby dítě snědlo alespoň něco a nedívaj íse, co jim ve skutečnosti dávají na talíř. Bude v pořádku, pokud děti chtějí nutelu a my jim ji dáme. Měli bychom ji však vyrobit doma a vyrobit ji například z kakaa, banánů, oříšků a podobně. Dát jim to, co jim chutná, ale ve zdravějším variantě. Dávat jim ovoce, odpoledne nejlépe bobulovité a zeleninu hlavně syrovou. Používat různé druhy zeleniny a neměly by chybět listové druhy díky vysokému obsahu živin.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články