Odbornice na výživu, tvrdí, že v školních obědech by se rozhodně neměla vyskytovat bílá mouka či bílý cukr. Paradoxně můžeme vidět, že děti mají ve školce a také ve školách alespoň jednou, často dokonce vícekrát za týden, buchty z bílé mouky posypané cukrem či jiná moučná jídla. Bez problémů by se při tom mohla bílá mouka vyměnit například za špaldovou či žitnou a udělat tak dané jídlo alespoň o něco zdravějším. Rovněž se dělal pokus s rybami. Připravila se chutná a zdravá ryba, ale do školních jídelen to kompetentně zamítli aniž by to alespoň ochutnali. Tvrdili, že to dětem nebude chutnat. Děti tak stále dostávají v jídelnách většinou moučná jídla či nekvalitní a příliš mastné vepřové maso. Podle odbornice to dětem i tak nechutná a snědí toho minimální množství. Rodiče často přijdou domů až kolem čtvrté a svým ratolestem nestíhají připravit plnohodnotné jídlo. Děti to pak dohánějí sušenkami či nutelou, nebo snědí na večeři dvakrát tolik, než by měly.
Když se dítě k obědu pořádně nenají, protože mu například oběd nechutná, má pak potřebu dohnat to a často se přejídá. To je hlavní dopad nesprávného a nedostatečného oběda. Další závažnou chybou ve školním stravování je fakt, že děti nemají žádné saláty, což je velmi ochuzující.
I kdyby se to na první pohled nezdálo, mléčné výrobky mají ve školním stravování také mezery. Dnes děti dostávají mléčné výrobky, které jsou odtučněné, jsou UHT ošetřeny, tedy v nich bylo zničeno značné množství vitamínů , které jsou pro správné fungování těla jsou potřebné. Také je rozdíl, zda mléko pochází od krávy, která byla chována volně, nebo na mléko. Taková mléka jsou velmi rozdílná v obsahu vitaminů či v omega-3 mastných kyselinách, které se v mléce od krávy chované pro mléko, nacházejí jen minimálně. Dítě tak dostane něco, co je chudé na živiny. Z globálního hlediska je však obtížné zajistit, aby malé firmy dotovaly školky či školy. Existuje několik takových školek i u nás, ale jsou samozřejmě dražší.
Co však může způsobit takové nezdravé stravování, které je ve školách a školkách u nás běžné? Strava není pestrá a dětem tak chybí zejména vápník a jód, což může způsobit zpomalení růstu. Chybí jim například minerály a zdravé tuky, které jsou snadno dostupné například v oříšcích, klíčcích či semínkách. Takové stravování může mít dopad na zhoršení imunity, na tvorbu ekzému nebo dokonce vyvolat cukrovku. Odbornice na zdravou výživu, navrhuje, aby se změnily minimálně základní suroviny: Hlavně tuky. Všude se používá slunečnicový olej, který v jídelnách pokaždé přesmaží, tedy vznikají karcinogenní látky. Mladý organismus tomuto musí čelit a bojovat s tím. Rozhodně by měly jídelny využívat jiné typy tuků - stabilnější a odolnější vůči teplotám, například kokosový nebo alespoň řepkový olej. Na studenou kuchyni by bylo výborné zařazení olivového oleje. Také přidat do jídelníčku semínka a saláty a hlavně vyřadit již zmíněnou bílou mouku. To by dětem určitě pomohlo.
Když děti přijdou domů, většina rodičů se spíše dívá na to, aby dítě snědlo alespoň něco a nedívaj íse, co jim ve skutečnosti dávají na talíř. Bude v pořádku, pokud děti chtějí nutelu a my jim ji dáme. Měli bychom ji však vyrobit doma a vyrobit ji například z kakaa, banánů, oříšků a podobně. Dát jim to, co jim chutná, ale ve zdravějším variantě. Dávat jim ovoce, odpoledne nejlépe bobulovité a zeleninu hlavně syrovou. Používat různé druhy zeleniny a neměly by chybět listové druhy díky vysokému obsahu živin.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu