Okurková, medová a žloutková maska - správné menu pro vaši pleť i žaludek
Ženy se chtějí líbit mužům. Samozřejmě se také chtějí líbit sobě, svým dětem a vůbec také širšímu okolí. Proto investují nemalé částky do krášlící kosmetiky. To je sice dobře, jen často výsledek nebývá úměrný ceně. Navíc, když se prokousáte složením, zjistíte, že pleťová maska průměrné ceny obsahuje v celku podprůměrné hodnoty účinných složek, které se často ztrácí ve výčtu konzervantů a syntetických vůní. Proč si tedy nevyrobit masku z dostupných surovin?
Maska z medu - medová maska
Tato maska vám pomůže zjemnit a zvláčnit vaši unavenou pokožku. Med není v kosmetice žádnou novinkou. Už dříve byl využíván hlavně pro jeho čistící a antibakteriální účinky. Výborně váže vlhkost a obsahuje důležité výživné látky. Na její přípravu medové masky potřebujeme: vajíčko, citron a med. Postup je velmi jednoduchý. V malé misce rozmícháme bílek z vajíčka, přidáme jednu kávovou lžičku čerstvé citronové šťávy a jednu kávovou lžičku medu. Pořádně to spolu promícháme a nanášíme na vyčištěnou pleť. Masku necháme působit 20 minut a poté ji pomocí vlažné vody smyjeme z obličeje. Samozřejmě platí nepsané pravidlo, že oblast očního okolí zůstává bez masky.
Maska z okurek - okurková maska
Využívá se při znečištěné a mastné pleti, ale lze ji využít i pro osvěžení pleti po těžkém a namáhavém dni. Okurka sestává z 95% z vody a je známá hlavně pro své čistící a vyhlazující účinky. Pro přípravu této klasické masky potřebujeme pouze okurku. Okurku si nakrájíme na tenké plátky a pokryjeme s ní oblast obličeje, krk a dekolt. Aby nám okurky nepadaly z obličeje, můžeme si na ně položit ručník nebo papírový ubrousek. Tuto masku si můžeme připravit i tak, že si okurku rozmačkáme v misce a až následně pak natíráme na obličej. Masku necháme působit zhruba 20 minut a následně pak si ji pomocí odličovacích houbiček z tváře odstraníme.
Maska z vaječného žloutku - žloutková maska
Syrový vaječný žloutek je pravým zabijákem vrásek. Na její přípravu potřebujeme: vajíčko, citronovou šťávu a šlehačku. K vaječnému žloutku přimícháme čajovou lžičku čerstvé citronové šťávy a pořádnou dávku čerstvé šlehačky. Všechny ingredience spolu pořádně promícháme a rozetřeme na obličej. Po 20 minutách si masku opláchneme vlažnou vodou.
Další variace
To byl jen zlomek masek, které si lze připravit v pohodlí svého domova a na celou proceduru nám stačí pár minut. Domácí pleťové masky si můžeme připravit nejen ze zeleniny (okurka, brambory, mrkev, zelí), mléčných výrobků, ale i z ovoce. Na suchou pleť můžeme použít avokádo, na normální pleť, švestku a pro každý typ pokožky je vhodný ananas či papája. Pleť je velmi důležitým ukazatelem naší životosprávy, a proto bychom se měli o ni starat nejen zevně, ale i vnitřně. U pleti platí, že co jíte, takovou máte i pleť. Takže při konzumaci ovoce a zeleniny si je nezapomeňte nanést také na pleť a naopak.