Dostaly jste od Vaší pediatričky při návštěvě poradny s Vaším miminkem ponaučení, co jako kojící matka (ne) smíte jíst ve formě tabulky s doporučenými denními dávkami "kolik čeho" v miligramech, popřípadě v kilojoulech?
Čemu se vyvarovat? Určitě toho, co vám nedělalo dobře během těhotenství nebo ještě před tím. Například, co vás nafukovalo, případně dělalo jiné žaludeční potíže. I žaludky máme každá jiný, takže není třeba se držet zuby nehty všeobecných rad o luštěninách, zelí atd.
Možná to vůbec není kámen úrazu vašeho trávení, či trávení dítěte. Je dobré si vyzkoušet a zjistit sama co "na to a tamto" řekne váš potomek.
Na jedné straně je třeba honit dostatečné množství vitamínů, ale k těm běžných "vitaminovým bombách“ jako jsou citrusy, se raději neschylujte. Mohou způsobit alergie a někteří kojenci z nich mají dokonce i křeče v žaludku. Obecně platí zásada, že je třeba konzumovat ovoce a zeleninu, která se pěstuje v našem podnebném pásmu.
Nezkoušejme tedy nové cizokrajné plody právě v těhotenství nebo v období kojení.(Výjimka potvrzuje pravidlo - banány v tomto případě nemusíte považovat za cizokrajné, protože je běžně konzumujeme už od malička v takovém množství, jako bychom si je chodili natrhat do zahrádky)
A už když vzpomínáme ty alergie - pokud je předpoklad, že dítě může mít sklon k vzniku alergií, odborné knihy uvádějí celkem hrozivě dlouhý seznam potravin, které by kojící mámy neměly:
- Citrusy, kiwi, ananas, mango, broskve, meruňky, fíky, datle, rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny, ořechy, mandle, pistácie, med, rajčata, celer, paprika, ředkvička, křen, luštěniny, kyselé zelí, ryby, mák….
Potraviny, které by neměly vyvolat alergické reakce:
Zelenina: okurka, cuketa, dýně, baklažán, mrkev, kedlubny, čekanka, zelený salát, mangold, červená řepa, pórek, kedlubny, zelí
Ovoce: hrušky (zde raději opatrně), jablka, melouny, třešně, hrozny, jalovce, švestky,
Nápoje: minerální vody, ovocné čaje, pozor na šalvějový - omezuje tvorbu mateřského mléka, z džusů opět pozor na ty citrusové - dobré jsou jablečná, hrušková, hroznová, broskvová šťáva… zkuste je ředit, kvůli množství cukrů…
Ve stravě se doporučuje vynechávat potraviny příliš aromatické, jako je česnek, cibule, pepř.
Rada může být velmi stručná: je třeba se stravovat rozumně, zdravě, podle obecně známých pravidel zdravého stravování. Pro kojící maminku neexistují jiná pravidla než pro jiné lidi, kteří se chtějí zdravě a přitom s rozumem stravovat. Kojící matka by měla jíst 6x denně, neměla by se však zříci druhé večeře. Má to být lehce stravitelné jídlo s mlékem.
Snížená tvorba mléka se připisuje nedostatku vitamínů ve výživě matky, a to zejména vitamínů skupiny B-komplexu. Proto se doporučuje dávat ho kojícím matkám trojnásobně více, pokud je to nutné tak i ve formě farmaceutických přípravků.
Pokud kojící žena pravidelně jí tvaroh, obsah bílkovin v jejím mléku se může zvýšit až na dvojnásobek. Zkuste zapomenout na "dobré rady babiček" o B-vitaminu z piva a udělejte si např. kvasnicovou pomazánku, nebo smaženici s droždím.
Pokud se kojící žena přejídá, dává přednost některým jídlům (rady našich babiček o zapražených polévkách) a nápojům (pivo, velké množství plnotučného mléka), nemá to na jakost a množství mateřského mléka podstatný vliv.
Pokud to něco ovlivňuje, tak většinou jen hmotnost maminek.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu