Jak připravovat stravu pro kojence?

Jaké jsou ty nejlepší technologické postupy a kuchyňské úpravy, když začínáme po půl roce miminku servírovat kromě mlíčka i "opravdové jídlo"?

Vařit? Dusit? Pařit?

Potraviny zpracujeme šetrně, aby se nezničily vitamíny. Používáme vždy čerstvé ovoce a zeleninu. Strouháme na nerezovém struhadle.

 

Zeleninu - myjeme pod tekoucí vodou, květák, kapusta, brokolici, (později zelí) namočíme na 20 min. do slané vody, aby se odhmyzili.

 

Vhodná kuchyňská úprava od 6. měsíce je vaření ve vodě, nebo nad párou.

 

Od poloviny 7. měsíce zařazujeme po ovoci a zelenině i maso. Maso můžeme nejprve nasucho opéct, podlít trochou vody a dodusíme do měkka. Nebo jen prostě vařit ve vodě.

 

Maso vkládáme do studené vody (pokud chceme mít dobrý vývar), do horké, pokud chceme mít šťavnaté maso. U vývarů pro děti nepoužíváme hovězí a vepřové kosti.

 

Zahušťujeme bramborami, rýží, zavářku z maizeny (kukuřičný škrob). Rýže, brambory, Maizena neobsahují lepek, mouku na zahušťování používáme až od 8. měsíce. Omáčky můžeme zahušťovat bílým jogurtem.

 

Do tří let nepoužíváme klasické jíšky pro přepálení tuků.

 

Na dochucení jsou vhodné zelené natě (čerstvé nebo sušené) - petržel, kopr, pažitka, celerová nať, bazalka, rozmarýn, mateřídouška, oregano, kmín, fenykl.

 

Pokud na potravině zjistíme hnilobu, už ji nepoužíváme a nevykrajujeme.

 

 Pokud má matka dost mateřského mléka, může ho přidat do hotových jídel.

 

Pokud dítě odmítá příkrm, zkuste do hotového jídla přidat trošku mateřského mléka - dítě bude cítit jeho chuť a vůni a možná změní názor.

 

Tuk přidáváme až do hotového jídla.

 

Na přípravu jídel pro kojence používáme vyhrazené nádobí. Při mytí vyloučíme silné čisticí prostředky, raději používejme jen horkou čistou vodu.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus