Jak uvařit zeleninový příkrm?
V prvním půlroce života je tou nejlepší výživou pro dítě mateřské mléko. Přibližně od šestého měsíce však již samotné mateřské mlíčko děťátku nestačí a přichází čas zařadit příkrmy. Pokud dítě papá umělé mlíčko, přikrmovat začínáme už po 4. měsíci.
Jako první příkrm je dobré zařadit zeleninu.
1. První příkrm
Potřebujeme: 100 g mrkve, vodu
Do vroucí vody vložíme mrkev a vaříme do měkka asi 10-15 minut. Mrkev vyjmeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme trochu vody, v níž se zelenina vařila, tak, aby byl pokrm kašovité konzistence. Na začátku můžeme přidávat více vody a připravovat řidší zeleninovou kašičku, později děťátko dokáže spapat i hustší příkrm.
Místo mrkve můžeme použít jako první zeleninu cuketu, dýni, mladý hrášek. Do prvního příkrmu dáváme vždy jen jeden druh zeleniny!
Příkrm se do 1 roku nepřisoluje.
Pokud si děťátku těžko zvyká na chuť zeleniny, můžeme příkrm zjemnit přidáním (mateřského) mléka.
2. Příkrm z míchané zeleniny
Potřebujeme: 150 g zeleniny (nejlepší je čerstvá, použít lze i mraženou)
Do vařící vody (v takovém množství, aby přikryla zeleninu) dáme vařit mrkev a hrášek. Do měkka uvařenou zeleninu rozmačkáme vidličkou, podle potřeby přidáváme vodu, v níž se vařila, abychom docílily potřebnou konzistenci příkrmu.
Každé 3-4 dny přidáváme do příkrmu nový druh zeleniny. Po prvních jemných druzích přidáváme i chuťově výraznější - kedluben, petržel, brokolici, květák, špenát, atd.
Postupně lze do příkrmu přidat i zelí, kapustu, či kedluben. Pokud je dítě snáší bez obtíží, můžeme je používat na přípravu příkrmů. Také se doporučuje opatrnost při zařazování celeru, který častěji než jiné druhy způsobuje alergii.
Šetrným způsobem tepelné úpravy zeleniny je dušení v páře. Příkrm ředíme převařenou vodou.
3. Zeleninovo - masový příkrm
Potřebujeme: 20-30 g kuřecího masa, 120 g zeleniny, vodu
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, které vložíme do vody a vaříme, dokud není měkké (přibližně 20 minut). Přidáme zeleninu a vaříme, dokud není měkká. Uvařené masíčko nakrájíme nadrobno a přidáme do rozmačkané zeleniny.
Maso zařazujeme přibližně 3-4 týdny po zařazení zeleninového příkrmu.
Použít můžeme i jiné druhy masa: krůtí, telecí, hovězí, králičí, jehněčí.
Maso i zelenina se rychleji uvaří v tlakovém hrnci.
4. Zeleninový příkrm se žloutkem
Potřebujeme: 120 - 150 g zeleniny, polovinu vaječného žloutku, vodu
Do vroucí vody vložíme zeleninu a vaříme, dokud není měkká. Žloutek musí projít dostatečnou tepelnou úpravou. Vajíčko se uvaří natvrdo, žloutek se vyloupne, rozmělní a vmíchá do zeleniny. Lze také použít čerstvý (rozšlehaný) žloutek, přidat jej do příkrmu, ale v tomto případě musí příkrm přejít varem. Připravovat ho lze i jako "praženici" (doporučuje se v misce nad párou).
Žloutek se doporučuje přidávat do zeleninového příkrmu 1 - 2 krát do týdne, v ostatní dny se přidává masíčko.
Jídelníček dítěte je při zavádění příkrmu velmi jednoduchý:
Snídaně: mateřské mléko
Svačina: mateřské mléko
Oběd: zeleninový příkrm
Svačina: mateřské mléko
Večeře: mateřské mléko
Mnohé dětičky jsou již v tomto věku navyklé papat 5x denně, pokud si to děťátko žádá, kojenec i vícekrát denně.
První příkrm připravujeme pouze z jednoho druhu zeleniny, každé 3-4 dny můžeme přidat nový druh.
Pokud děťátko zpočátku spapá pouze menší množství příkrmu, dokrmíme ho mlékem.
Postupně se snažíme dávku příkrmu zvyšovat, tak, aby dítě zasytil samotný příkrm a nebylo nutné dokrmování mlékem.
Příkrmy můžeme uvařit na 2 dny. Dávku určenou na druhý den ochladíme a uložíme do chladničky, nejpozději do 2 hodin.