Šípek - různé druhy využití
Červené korálky podzimu nevyužívejte jen na dekoraci. Vyčarujte si z nich zdravé lahůdky. Vitamin C zůstane v čaji i marmeládě.
Nádherné plody si nasbírejte až po prvních mrazech, tehdy je v nich nejvíce účinných látek. Potěší nejen zrak, ale jsou i nabité vitaminy, zejména céčkem. Zásobí vás áčkem a téměř všemi béčky, je v nich významný podíl vápníku, železa a tříslovin, které blahodárně působí na trávicí trakt a zázračně odvádějí škodliviny z organismu. Obsahují i flavonoidy, vyznačují se hlavně antioxidačními a protinádorovými vlastnostmi. Aby toho nebylo málo, brání vzniku aterosklerózy a nevhodné srážlivosti krve či zánětům v těle. Nasbírané šípky je nejlepší sušit. Vložte je do trouby, teplotu nastavte maximálně na čtyřicet stupňů. Ideální suché jsou tehdy, pokud je snadno rozdrtíte. Má to jen jeden zádrhel. Vitamin C se dlouhým stáním ztrácí. Nenasušte si proto zásobu na tři roky, ale každý podzim si připravte novou. Chutný čaj si uvaříte ze sušených šípků. Dvě čajové lžičky zalijte třemi decilitry vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat. Pokud jste na sladké, vylepšete ho medem. Zázraky dělá zejména při chorobách dýchacích cest, především chřipce. Abyste zvýšili blahodárný účinek, zkombinujte ho s lžičkou lipového květu. Šípky nezažehnají pouze typickou zimní pohromu, postarají se i o snížení špatného cholesterolu a pomáhají při nemocech jater a žlučníku. Trápí vás často nemoci močových cest nebo močové kameny? Popíjejte šípkový mok, působí močopudně. Zvyšuje také množství červených krvinek v krvi, posiluje odolnost a díky pravidelnému šálku čaje vás nebude ničit ani únava. Překonal váš potomek nepříjemný zánět průdušek? Vařte mu po vyléčení několik dní posilující šípkový čaj.
Prášek pro diabetiky
Vyrobíte ho z dobře vysušených plodů. Rozemelte je v mlýnku na mák a prosejte přes sítko. Získáte jemný prášek, ale nevyhazujte ani hrubší, je vhodný na čaj. Prášek užívejte dvěma způsoby. Po jídle si dejte čajovou lžičku a zapijte ji vodou nebo čajem. Můžete ji přímo zalít půl decilitrem vroucí vody. Kdy pít léčivý zázrak? Při cukrovce, chorobách močových cest a silné menstruaci.
Pochoutka na chléb
Jsou jí šípková povidla, která si vykouzlíte z kila zralých plodů. Po umytí je bez jakýchkoliv úprav dejte vařit do vody. Mělo by jí být tolik, aby byla dva až tři centimetry nad úroveň šípků. Uvařte je doměkka a propasírujte přes husté sítko. Pro nepříjemné chloupky to můžete zopakovat i dvakrát za sebou. Do hmoty přidejte šest set gramů cukru a vařte, dokud povidla nezhoustnou. Vlijte ho do zavařovacích sklenic a deset minut sterilizujte. Na marmeládu podle receptu našich předků potřebujete kilogram šípků rozřezaných napůl. Vyberte zrnka s chloupky, vložte do většího hrnce a zalijte třemi decilitry bílého vína. Pokud šípky nepřekryjí, dolijte vodu. Směs nechte čtyřiadvacet hodin stát, občas ji promíchejte. Nakrájejte na drobné kousky 3/4 kila jablek, dejte do hrnce, dolijte tři decilitry vody a dva decilitry bílého vína. Jablka rozvařte, do vroucí hmoty přidejte šípkovou hmotu. Vše vařte asi pět minut a odstavte na noc. Potom hmotu propasírujte, přisypte 1300 gramů cukru a za stálého míchání vařte, dokud není hustá. Naplňte do sklenic a deset minut sterilizujte.
Víno na osvěžení
Oblaží vás stejně jako kterékoliv jiné kvalitní víno. Na jeden a půl kilogramu šípků potřebujete stejné množství cukru a tři litry vody. Omyté zralé a měkké šípky očistěte, vsypte do pětilitrové láhve a zalijte sirupem připraveným z vody a cukru. Nádobu překryjte gázou a převažte, později navrch přidejte pergamenový papír a nechte tři až čtyři měsíce tak. Víno je hotové, když šípky klesnou na dno. Přeceďte ho do lahví, dobře uzavřete a vychutnávejte.
Olej na vrásky
Výborně pomáhá i olej. Půl kilogramu čerstvých šípků rozemelte v mlýnku, nasypte do zavařovací sklenice a zalijte kvalitním slunečnicovým olejem tak, aby je překrýval. Pokud během macerátu šípky část oleje absorbují a vystoupí nad hladinu, dolijte chybějící množství. Nechte deset až čtrnáct dní macerovat, směs občas promíchejte, pak přeceďte a vylisujte ze šípků zbývající olej. Kromě toho, že vyhladí vrásky, urychlí hojení zlomenin, kožních chorob či proleženin.