Jak na osvětlení kuchyně?
Pro osvětlení v kuchyni platí stejná pravidla jako pro osvětlení v ostatních prostorech v bytě nebo rodinném domě. I zde je třeba sjednotit vzhled svítidel a sladit jejich světelné parametry s potřebami uživatele - zejména s ohledem na činnosti, které se v kuchyni provádějí. Jaké světlo zde tedy budeme potřebovat?
V kuchyni je důležitá zejména pracovní činnost. Proto by mělo být naším cílem, abychom měli na všech pracovních místech co nejvíce světla a aby bylo osvětlení rovnoměrné.
Jedno na celou místnost ...
Na základní osvětlení kuchyně nejlépe poslouží výkonné stropní svítidlo s opálovým krytem, které dává příjemné difúzní světlo, svým charakterem podobné dennímu. Vhodnou alternativou může být i nepřímé osvětlení, kterého se dosáhne odrazem světelných paprsků od stropu nebo od stěny. Na to dobře poslouží fabion, za kterým se ukryjí světelné zdroje (většinou lineární zářivky). Toto řešení najde uplatnění zejména v místnostech s vysokými stropy, případně v prostorách, kde se na strop nedají umístit vývody. Dále můžeme použít výkonná nástěnná či stropní závěsná svítidla, která svítí částečně směrem dolů a částečně nahoru, přičemž se světlo odráží od stropu. Dosáhneme tak optického zvětšení prostoru kuchyně. Je však třeba dávat pozor na světlou výšku prostoru a kvalitu stropu - nesmíme zapomínat na to, že při nasvětlení stropu se projeví všechny nedostatky a chybičky krásy.
... další nad pracovní plochou
Centrální osvětlení by měla doplnit svítidla, která osvětlí plochu kuchyňské linky a zajistí dostatečné světelné podmínky při všech pracovních činnostech, protože při přípravě pokrmů na kuchyňské lince si většinou stíníme svým tělem. Zde se uplatní zejména různé typy svítidel, které se montují pod horní skříňky pracovní linky - od zářivkových trubic až po série bodových halogenových svítidel.
V kuchyni je vhodné i tzv. akcentové osvětlení. Nasvícení skříněk pomocí svítidel v rampě nad horními skříňkami nebo osvětlení uvnitř zasklených skříněk dodá prostoru dramatičnost a kuchyňská linka tak vytvoří zajímavou kulisu zejména v otevřeném obytném prostoru. Při osvětlování pracovní plochy však může pouze částečně pomoci. Je třeba si uvědomit, že takové osvětlení nemůže dosáhnout hodnoty potřebné pro práci a nelze jej považovat za hlavní osvětlení celého prostoru.
Nezapomeňte na stůl
Někdy je součástí kuchyně i jídelní stůl. Takové místo obvykle neslouží pouze rychlému občerstvení, ale je také místem, kde se večer schází celá rodina. Proto by nad stolem mělo být svítidlo, které svým vzhledem, kvalitou světla a lokálním charakterem svícení navodí příjemnou atmosféru a podpoří kulinářský zážitek z večeře. Měli byste si vybírat svítidla, která rovnoměrně osvětlí celý stůl, ale zároveň nebudou oslňovat stolující. Nejvhodnější jsou svítidla se stínítky z matného skla. Pokud se rozhodnete pro svítidla s kovovými stínítky, doporučuje se instalovat jich větší počet, aby osvětlení stolu bylo rovnoměrné, a zároveň dosáhnete i lepší estetický účinek. Počet a typ svítidel (a tomu odpovídající počet vývodů) závisí na velikosti a tvaru jídelního stolu.
Jaké si vybrat?
Důležité je vybrat si správné svítidlo. Jak jsme již uvedli, do kuchyně je nejvhodnější difúzní světlo. Ve správně navržené kuchyni by se měla intenzita osvětlení pohybovat okolo 300 luxů. (Pro srovnání: v kanceláři bychom měli mít na ploše pracovního stolu nejméně 500 lx.) Velmi zjednodušeně lze výkon svítidla s opálovým krytem určit z měrných hodnot 7,5 W/m2/100 lx pro žárovky a 2,5 W/m2 / 100 lx pro zářivky. Tyto hodnoty platí pro výšku stropu kolem 2,6 m. V praxi to znamená, že pokud chceme osvětlit kuchyni s plochou 12 m2 jedním svítidlem na intenzitu 300 lx, budeme potřebovat svítidlo se žárovkou s výkonem 270 W. U svítilny se zářivkou postačuje na stejnou intenzitu osvětlení třetinový výkon, tedy přibližně 90 W.
Výběr světelného zdroje závisí také na tom, jak se svítidlo používá. Pokud budeme svítit trvale, vyplatí se připlatit si za zářivku. Pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale spotřeba je asi třetinová. Kvalitativní parametry světla současných zářivek jsou přitom srovnatelné s žárovkovými zdroji. Proto by se nemělo stát, že čerstvé maso bude vypadat jako zkažené ...
Samostatnou kapitolou, jejíž analýza by vystačila na samostatný článek, je stmívání svítidel. V krátkosti lze k tomuto tématu říci jen tolik, že stmívání se dnes stává již standardem. Je třeba i vyvrátit zažitou představu, že zářivková svítidla se nedají stmívat - zářivky lze stmívat podobně jako žárovky, ale je třeba používat svítidla se stmívatelných předřadníků a se stmíváním je třeba počítat již při návrhu elektroinstalace.
Pokud plánujete novou kuchyň, neodkládejte návštěvu v odborné firmě, která se zabývá navrhováním osvětlení. Zde byste měli dostat kvalifikovanou radu. Rozhodně byste měli přijít dříve, než budete mít připravené vývody kabelů.