Typy kávovarů II.
Pokud jste znalcem kávy, víte, že ne všechny druhy kávy chutnají stejně. Proto jsou na trhu různé typy kávovarů, takže si můžete udělat takovou kávu, jakou máte rádi.
Způsob přípravy kávy určí, jak silná bude a jak intenzivní chuť bude mít. Různé kávovary také vyžadují různou jemnost namleté kávy. Typ kávovaru bude mít také vliv na tom, kolik kofeinu se dostane do Vašeho šálku.
Elektrický překapávač
Je to nejběžnější typ kávovaru používaný v domácnostech. Mletá káva se dá do kornoutovitého trychtýře připojeného k papírovému filtru. Potom se do horní nádržky nalije voda. Když se voda zahřeje, kape skrz mletou kávu, která potom stéká do nádoby pod trychtýřem. Překapávač je nejvhodnější, pokud děláte kávu pro více lidí. Pokud však chcete jeden nebo dva šálky, není tento přístroj ideální, protože voda v tak malém množství se neohřeje na správnou teplotu, takže káva může být příliš slabá. Káva vyrobená překapávačem obvykle bývá řidší než káva připravená ve francouzském lisu nebo v expressu.
Francouzský lis
Tento přístroj byl vynalezen ve Francii v 50. letech 19. století a je to vysoká skleněná nádoba s pístem opatřeným kovovým síťovým filtrem. Lžičkou dáte kávu na dno nádoby, nalijete do ní horkou vodu a pístem přitlačíte filtr dolů asi na 4 minuty. Výsledkem je teplý nápoj s kouřovou příchutí. Mletá káva používaná do francouzského lisu bývá hrubší než mletá káva používaná do překapávačů. Protože se ve francouzském lisu voda přímo míchá s kávou, káva takto získaná má více esenciálních olejů z kávových zrn. Tato metodu je vhodná na přípravu 3-4 šálků. Existují také menší modely na přípravu jednoho šálku.
Filtrové espresso na sporák
Filtrovým kávovarům na sporák se také říká moka kávovary a umožní Vám uvařit silnou kávu bez toho, abyste museli dát spoustu peněz za větší přístroj na espresso. Skládá se ze dvou částí: ze spodní kovové základny s kovovým filtrem a z horní komory s výpustí a s pokličkou. Do kovové základny nalijete studenou vodu a do kovového filtru těsně uzavřete mletou kávu. Našroubujte horní část na kovovou základnu a postavte na sporák při střední teplotě. Až se v základně vytvoří dostatečně silný tlak, horká voda se protlačí nahoru skrz mletou kávu a shromáždí se v horní komoře. Až se všechna voda přemístí, můžete si nalít šálek pořádně silného espressa. Aby měla káva co nejlepší chuť, používejte co nejjemněji namletou kávu.