Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách označovaných jako meridiány. Zdravému člověku proudí tělem energie plynule. Pokud dojde k přerušení jejího toku, znamená to problém, který je třeba napravit. Velmi zjednodušeně řečeno, pokud je v těle něčeho nedostatek, přidá se to, pokud je naopak čehosi nadbytek, vznikne blokáda. Cílem je udržet v rovnováze síly jin a jang, při čemž pomáhá akupunktura, fytoterapie, terapie jídlem, harmonizující masážní technika tuina a cvičení tchai-ťi a čchi-gong

Strava v souladu s 5 elementy

Podle tradiční čínské medicíny si třeba vybírat potraviny na základě tělesné konstituce a aktuálního ročního období. Vyplatí se dodržovat základní princip výživy podle pěti elementů. Spočívá v kombinaci různých potravin v rámci jednoho pokrmu tak, aby obsahoval všech pět základních chutí - kyselou, sladkou, hořkou, pikantní a slanou. Léčit dokáže jen jídlo sestávající ze dvou nebo tří chuťových skupin, kde chybějící chutě doplní špetka koření nebo bylinek.

Kyselá drží tekutiny

K jídlům kyselé chuti patří například špalda, pšenice, kuřecí maso, kyselé ovoce a ovocné čaje, které zadržují v organismu tekutiny. Tuto schopnost potravy můžete využít při situacích s nadměrnou ztrátou tělesných tekutin, například v létě nebo při sportu. Konzumací "kyselých" jídel můžete předejít nadbytečným ztrátám tekutin.

Hořká osvěžuje

Mezi jídla hořké chuti se řadí například oregano, tymián, rozmarýn, káva, černý a zelený čaj, červené víno. Tyto naopak vyčerpávají tělesné tekutiny. Můžete si to všimnout při nadměrné konzumaci těchto poživatin, která se projeví suchou pletí, tvorbou vrásek, ale i poruchami spánku. Terapeuticky se používají "hořké osvěžující potraviny", kam patří například některé druhy listového salátu, červená řepa nebo čekanka.

Sladká ochlazuje

Zástupcem sladké chuti je většina obilovin - proso, oves, rýže -, ze zeleniny mrkev, zelí, fenykl, dýně, fazole a brambory. Tyto potraviny dodávají energii a podle TČM tvoří energii čchi. Nedejte se splést názvem, nepatří sem potraviny jako bílý či třtinový cukr. Ty jsou sice zařazeny mezi sladké, ale ochlazující potraviny, které naruší a oslabí meridián sleziny. Čím slabší je tento meridián, tím silnější je chuť na sladké. Bez úpravy jídelníčku je výsledkem obezita a diabetes druhého typu. Touhu dětí po sladkém lze omezit častějším podáváním prosa, kukuřice nebo jiné obilniny společně s ovocem, se sušenými plody a s oříšky, například jako kaši k snídani.

Pikantní zahřeje

Ostrou chuť zastupuje každý druh koření, které vyvolává zahřátí organismu, ale i alkohol. Patří sem i zázvor lékařský, který se využívá při následcích působení chladného počasí na organismus. Při prvních příznacích nachlazení si připravte čaj - zalijte polévkovou lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru dvěma šálky vody a vařte dvacet minut. Tím vyženete chlad z těla.

Slaná vyvažuje

Slanou chuť reprezentuje sůl v malém množství, řasy, mořské plody a ryby, pažitka, chaluhy.změkčuje, Slaná zohebňuje a způsobuje vytékání směrem dolů a směrem dovnitř. Je laxativní, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případech suchosti střev. Je-li užita v mírné dávce, tonizuje ledviny. Slané potraviny uvolní zatvrdliny, zmenší tuhnutí svalů nebo žláz.

Na závěr

Čínská medicína je hodně o prevenci, podchytit zdravotní problém dříve, než se projeví, je umění skutečných mistrů. Obecně to znamená jíst pravidelně, při jídle se věnovat jídlu, nekoukat na televizi, nečíst noviny a neřešit jiné záležitosti. Důkladně rozžvýkat každé sousto, během jídla a těsně po něm nepít. Jíst střídmě, ale pestře. Omezit sladké a mléčné výrobky z kravského mléka.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články