Zázvorové bonbóny dokáží posílit imunitu a zahnat stres

Zázvor je úžasný spojenec pro boj s nachlazením a chřipkou. Ale nemusíte čekat, až na první příznaky. Zázvor si můžete dopřávávat i jako chutnou prevenci a nemusí to být je ve formě zázvorového čaje. Zkuste si doma připravit třeba zázvorové bonbóny.

Domácí pěstování zázvoru

Kořen zázvoru si můžete vypěstovat i doma. Stačí, když kořen namočíte do vlažné vody, kde ho necháte celou noc a pak ho zasadíte do širšího květináče. Vyhovuje mu dobře propustná a humózní půda. Květináč umístěte na teplé a světlé místo. Nemusí být přímo na slunci, ale musí být dostatečně světlé. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Za pár dní zapustí zázvor kořínky a vyžene výhonky. Na úrodu si však musíte počkat několik měsíců.

Zázvor je plný vitaminů a minerálů

Zázvor obsahuje vitamin C, A, B a také vápník, draslík, mangan, zinek, železo zinek a další. Denně se však doporučuje dopřát si nanejvýš 4 g čerstvého kořene.

Povzbuzení krevního oběhu

Pálivá chuť zázvoru se uplatní zejména v chladných a sychravých dnech, když ví tělo příjemně ohřát. Také vám pomůže s pocitem studených rukou a nohou. Pomůže totiž prokrvit končetiny, protože celkově povzbuzuje krevní oběh.

Proti chřipce a nachlazení

Nejlepší je ho užívat vždy čerstvý, protože právě tehdy má největší účinek. Je dobrou prevencí, ale i lékem. Také zmírňuje bolesti hlavy a je protizánětlivý. Podporuje vylučování hlenů a pomůže vám, abyste se rychleji zotavili z nemoci.

Podpora imunity

Zázvor je výbornou prevencí infekčních chorob a to zejména kvůli tomu, že podporuje imunitní systém.

Zázvor místo uklidňujících léků

Zázvor pomáhá ve stresových situacích. V obdobích, kdy cítíte, že je toho na vás příliš, dokáže úžasně zklidnit.

Podpora trávení

Kromě toho, že podporuje trávení je také dobrý proti nevolnosti či pálení žáhy. Zklidňuje podrážděný žaludek. Podporuje chuť k jídlu a je také účinný při pocitu nafouknutého břicha.

Zázvorové bonbóny

Potřebujete: 300 g zázvoru, 300 g moučkového cukru, moučkový cukr na obalení bonbónů. Do hrnce dejte vařit vodu. Kořen zázvoru oloupejte a nakrájejte na malé kousky - bonbóny. Když se už voda vaří, dejte ji pryč ze sporáku a nasypte do ní nakrájený zázvor. Nechte odpočívat alespoň dvě hodiny přikryté pokličkou. Potom vodu přeceďte a v hrnci se zázvorem nechte asi 700 ml vody. Přisypte moučkový cukr a vařte asi hodinu. Nezapomeňte bonbóny pořádně promíchávat, aby se nelepily a nepřipálily. Pak je přeceďte a nechte okapat v cedníku. Rozložte na pečící papír a sušte v lehce vyhřáté troubě 20-30 minut. Na závěr posypte práškovým cukrem.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články