Kořen zázvoru si můžete vypěstovat i doma. Stačí, když kořen namočíte do vlažné vody, kde ho necháte celou noc a pak ho zasadíte do širšího květináče. Vyhovuje mu dobře propustná a humózní půda. Květináč umístěte na teplé a světlé místo. Nemusí být přímo na slunci, ale musí být dostatečně světlé. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Za pár dní zapustí zázvor kořínky a vyžene výhonky. Na úrodu si však musíte počkat několik měsíců.
Zázvor obsahuje vitamin C, A, B a také vápník, draslík, mangan, zinek, železo zinek a další. Denně se však doporučuje dopřát si nanejvýš 4 g čerstvého kořene.
Pálivá chuť zázvoru se uplatní zejména v chladných a sychravých dnech, když ví tělo příjemně ohřát. Také vám pomůže s pocitem studených rukou a nohou. Pomůže totiž prokrvit končetiny, protože celkově povzbuzuje krevní oběh.
Nejlepší je ho užívat vždy čerstvý, protože právě tehdy má největší účinek. Je dobrou prevencí, ale i lékem. Také zmírňuje bolesti hlavy a je protizánětlivý. Podporuje vylučování hlenů a pomůže vám, abyste se rychleji zotavili z nemoci.
Zázvor je výbornou prevencí infekčních chorob a to zejména kvůli tomu, že podporuje imunitní systém.
Zázvor pomáhá ve stresových situacích. V obdobích, kdy cítíte, že je toho na vás příliš, dokáže úžasně zklidnit.
Kromě toho, že podporuje trávení je také dobrý proti nevolnosti či pálení žáhy. Zklidňuje podrážděný žaludek. Podporuje chuť k jídlu a je také účinný při pocitu nafouknutého břicha.
Potřebujete: 300 g zázvoru, 300 g moučkového cukru, moučkový cukr na obalení bonbónů. Do hrnce dejte vařit vodu. Kořen zázvoru oloupejte a nakrájejte na malé kousky - bonbóny. Když se už voda vaří, dejte ji pryč ze sporáku a nasypte do ní nakrájený zázvor. Nechte odpočívat alespoň dvě hodiny přikryté pokličkou. Potom vodu přeceďte a v hrnci se zázvorem nechte asi 700 ml vody. Přisypte moučkový cukr a vařte asi hodinu. Nezapomeňte bonbóny pořádně promíchávat, aby se nelepily a nepřipálily. Pak je přeceďte a nechte okapat v cedníku. Rozložte na pečící papír a sušte v lehce vyhřáté troubě 20-30 minut. Na závěr posypte práškovým cukrem.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu