Fruktózu najdete v ovoci a jako pohotový zdroj energie ji ocení sportovci, ale i lidé s poruchami metabolismu. Pomáhá tělu zregenerovat se po nemoci či při psychické zátěži. Tělo si díky ovocnému cukru totiž jednodušeji vytváří energetické rezervy. Vstřebává se pomaleji než hroznový nebo řepný cukr. Nezpůsobuje takové prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, s čímž souvisí náhlé pocity hladu a chutě na sladké. Je vhodný i pro diabetiky, ale o jeho používání je lepší předem se poradit s lékařem. V běžné kuchyni ho můžete využít všude tam, kde klasický řepný cukr. Ale pozor! Fruktóza je přibližně o třetinu sladší, proto používejte o dvacet až čtyřicet procent menší dávky, než jste zvyklí. Pamlsek bude stejně sladký, ale váš kalorický příjem mnohem nižší. Pokud se snažíte zhubnout, s ovocným cukrem to nepřehánějte. Nedávné výzkumy prokázaly, že vysoká koncentrace fruktózy zrychluje proces přeměňování cukrů na tuk a dokonce výrazněji než glukóza stimuluje ukládání tuků z potravy v těle.
Glukóza je doslova palivem pro náš mozek a nejrychlejším zdrojem energie. Spolu s fruktózou patří mezi jednoduché cukry, takže se okamžitě vstřebává do krve bez zatížení trávicího traktu. Velmi rychle tak stoupá i hladina cukru v krvi. Hroznový cukr je vhodný zejména po náročném fyzickém výkonu, při rekonvalescenci po nemoci nebo k posílení organismu dětí a starších lidí. Oproti řepnému cukru má o třetinu nižší sladivost, takže k dosažení stejného efektu třeba sladit víc. Při nechutenství pomáhá jedna lžička půl hodiny před jídlem. Hroznový cukr není vhodný pro diabetiky. Výjimkou je stav hypoglykemie, kdy je okamžitým zdrojem energie. Ačkoliv se běžně v teplé kuchyni nepoužívá, můžete jím ochutit všechny nápoje, jogurty, pudinky, kaše nebo i koláče.
Při jeho koupi buďte opatrní. Pravý hnědý cukr je nerafinovaný, neprošel procesem bělení. Zachoval si tak cenné minerály jako hořčík, železo, vápník, selen, fosfor a zinek. Najdete ho většinou na pultech bio obchodů pod označením přírodní cukr. Pozor, většina hnědých cukrů v běžných obchodech je jen bílý cukr obarven karamelem nebo cukrovým sirupem. I proto mají různé odstíny. Jsou sice chuťově zajímavé, ale nutričně si mohou podat ruce s jejich vyběleným předchůdcem. Přírodní řepný cukr má široké použití. Osvědčí se vám především při pečení.
Poznali jsme ho jen v posledním desetiletí zejména díky míchaným nápojům, ale ve skutečnosti je mnohem starší než náš řepný cukr. Pravda je taková, že třtinový cukr zmizel z Evropy během blokády námořních cest za napoleonských válek. Cukrová řepa tak od počátku 19. století nahrazuje třtinu, z níž se cukr vyrábí od nepaměti. Dnes si k němu hledáme opět cestu. Je totiž výživnější a snadněji stravitelný, protože ve srovnání s řepným má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrů, glukózy a fruktózy. Tělu dodává i potřebné minerály jako například železo a vápník. Podle země původu má karamelovou nebo medovou chuť a vůni, je sladší a pomaleji se vstřebává. Má všestranné použití. Dá se koupit i v kvalitě přírodního surového třtinového cukru.
Má nízký obsah cukru, ale velmi vysokou výživnou hodnotu. Získává se jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Je to hustý, lepkavý, téměř černý sirup s výraznou vůní. Organismu dodává například hořčík, fosfor, draslík, sodík a vitaminy skupiny B, ale i měď, zinek, inositol, kyselinu pantotenovou a listovou. Třtinová melasa je jedním z nejbohatších zdrojů organického železa, které má stoprocentní vstřebatelnost. Posiluje tak imunitní systém, odstraňuje únavu a čistí krev. Je vhodná i při problémech s vypadáváním vlasů. Ocení ji zejména ženy během těhotenství, menstruace a přechodu, ale i kuřáci a lidé se sníženou imunitou. Zároveň jako bohatý zdroj vápníku je vhodným výživovým doplňkem pro děti. Při koupi třtinové melasy dbejte především na biokvality. Jelikož jde o odpadní produkt z třtiny, mohl by obsahovat i nežádoucí těžké kovy a pesticidy. Použít ji můžete zejména ve studené kuchyni na dochucení jogurtů, müsli nebo čaje, ale hodí se i na přípravu exotických jídel z Číny či Indie.
Pokud hledáte úplnou změnu, pořiďte si javorový sirup. Je to jediné sladidlo, jehož cukr se nevstřebává do krve, ale až přímo střevními stěnami. Vyrábí se odpařováním z javorové mízy. Obsahuje vitamín B, vápník, draslík, železo a fosfor. Nejkvalitnější je světlý sirup z javoru cukrového, z ostatních druhů se získává méně aromatický a tmavý sirup. Používá se především ve studené kuchyni, na ochucení lívanců, palačinek, müsli, jogurtů a čerstvého ovoce. Můžete ho však přidat i do koláčů nebo dokonce do masové marinády. Podobné použití mají i rýžový a kukuřičný sirup nebo sirup z agáve a jakonu, které jsou navíc vhodné i pro diabetiky.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu