Jak tlumit pocity hladu?

Návaly hladu popadly již každého z nás alespoň jednou. Většinou za to mohou nesprávné stravovací návyky, ranní odpírání si snídaně a naopak večerní hostina s konzumováním všeho, co lednička nabízí. Někdy nás však hlad popadne i bez zjevných příčin.

Pokles hladiny cukru v krvi má za následek pocity obrovského hladu a konzumaci nadměrného množství potravin, mezi něž nejčastěji patří ty s vysokým obsahem cukru. Hladinu cukru v krvi však není správné regulovat pomocí bílého cukru, ale především pomocí glukózy či fruktózy, které jsou obsaženy v ovoci. Konzumací ovoce se boj proti vlčímu hladu jen začíná ...

Ovoce - které druhy ovoce tlumí pocity hladu?

Jde především o banán, který je sice nejkaloričtějším ovocem, ale zároveň poskytuje i nejvíce látek, které dokáží zahnat hlad na velmi dlouhou dobu. Vitamin C, obsažen zejména v citrusových plodech také účinně tlumí návaly hladu a rovněž ovlivňuje i hladinu cholesterolu v krvi. Naopak, jablko se nedoporučuje pokud potřebujete zahnat hlad do pozadí. Jablka podporují trávení, čímž urychlují pocity hladu, tedy nedokáží zasytit člověka tak účinně jako například již zmíněný banán.

Zelí, rajče, artyčoky?

Kysané zelí je skvělý pomocník při hubnutí, především kvůli tomu, že dokáže zasytit na dlouhou dobu. Zároveň pozitivně ovlivňuje činnost žaludku. Rajče dodá organismu nejen energii, ale zásobí ho i užitečnými látkami - vlákninou, flavonoidy či betakarotenem. Rajčata obsahují přibližně 90% vody, což znamená, že organismus "zaplaví" nejdůležitější tekutinou, čímž pocity hladu nemají šanci. Artyčoky, které jsou málo preferovanou zeleninou, regulují hladinu cukru v krvi a jsou vhodné i pro diabetiky.

Rýže, lískové ořechy, čaj

Tajemství štíhlých, asijských krásek tkví mimo jiné v každodenní konzumaci rýže, která tlumí pocity hladu, podporuje látkovou přeměnu a zasytí na dlouhou dobu. Lískové ořechy by měly zasytit přibližně na 2-3 hodiny, přičemž stačí jedna malá hrstka lískových oříšků či jiných oříšků. Důvodem je to, že organismu trvá přibližně 6 až 8 hodin, dokud úplně zpracuje oříšky. Bylinkový čaj, zejména mátový čaj, oddaluje pocity hladu a organismus osvěží mnohem více než káva.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Třídenní dieta, která odlehčí vašim játrům a zároveň i kilogramům

Dieta, to není jen drastické snižování důležitých živin za účelem hubnutí. Vhodná dieta dokáže pročistit a...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Hlad lze překonat, když víme jak mu odolat

Jistá verze hladu je, že hlad je jen přestrojená žízeň. Zní to paradoxně, ale něco pravdy na tom je. A víte, že...
více…

Proč nehubnou ženy, které cvičí a dietně se stravují?

V dnešní době mnoho žen cvičí, kontroluje si svou stravu a dává pozor na číslo na váze. Ale přestože si myslí,...
více…

Pohanka jako součást bezlepkové diety, redukčního, ale také zdravého stravování

Pohanka je jednou z potravin, které si postupně opět získávají své právem zasloužené místo v našich...
více…

Oblíbené jídlo může zlepšit náladu, ale nesmí potom následovat výčitky

Konzumace jídla, ze kterého máme požitek, nás může povzbudit a vyvolat pocit spokojenosti a odpočinku. Naopak,...
více…

Zapomeňte na drastické diety, posluchejte svoje tělo a budete štíhlí

V současnosti existuje mnoho typů diet, které slibují štíhlou linii a lepší životní styl. Při intuitivním...
více…

Mražený banán pomůže, když dostenete chuť na sladké

Snaha o zdravé stravování a snížení hmotnosti často ztroskotá na tom, že si chcete na něčem pochutnat mezi hlavními...
více…

Cukrovka vyžaduje správné stravování, které může mít vliv i na snížení dávek léků

Na velikosti porcí jídel záleží o to více, pokud trpíte cukrovkou 2. typu. Ovládat svůj příjem kalorií a sacharidů...
více…