Máte někdy kocovinu? Víme, jak na ni...
Nejsnáze je vyhnout se kocovině tak, že to nepřeženete s alkoholem. Ale ne vždy se to podaří. Pokud se již stane, co dělat, aby tento nepříjemný stav byl co nejkratší?
Alkohol je jednoznačně pro organismus škodlivý a dokazují to i příznaky, kterými trpíte, pokud to přeženete. Všechny vlivy, které alkohol má na organismus, se při překročení hranice proti vám spolčí. Výsledkem je pocit únavy, nutkání na zvracení, nevolnost, bolest hlavy, vyprahlost v ústech. Totiž každé čtyři pohárky vypitého alkoholického nápoje způsobují ztrátu až litru tekutiny z organismu. Také velmi klesne hladina cukru v krvi. Normální tělo využívá glukózu, když spíte, která je uložena v játrech. Ale když v noci musí játra zpracovávat vypitý alkohol, neplní jiné povinnosti, takže ráno máte extrémně nízkou hladinu cukru v krvi. Tyto příznaky nevymizí ani při nejlepší vůli za pět minut, ale podle našich rad by vaše utrpení přece jen mohlo trvat kratší dobu.
Aromaterapie
Nejvhodnější směsí jsou dvě kapky fenyklového oleje a dvě kapky jalovcového, které se inhalují. Můžete přidat i růžový olej. Také si můžete masírovat ruce rostlinným olejem s přídavkem růžového oleje a to mezi palcem a ukazováčkem.
Jóga
I když se vám zdá, že se nemůžete ani pohnout, zkuste to. Namáhavé cvičení by vás opět odrovnalo, i když někteří tvrdí, že alkohol alespoň rychle vypotí. Avšak pokud nejste schopni rovnocenně doplňovat chybějící tekutiny, můžete se cítit ještě hůře. Ale jóga je velmi šetrné cvičení. Pokud je váš stav příliš vážný, necvičte ani jógu, tehdy je třeba zaujmout polohu dítěte:
Posaďte se na paty a pomalu zhluboka dýchejte. Pomalu se v pase předkloňte až se tváří dotknete země, pokud se to nedá, položte si před sebe polštář. Tvář otočte doleva a ruce natáhněte podél těla. Relaxujte. Stále dýchejte zhluboka a setrvejte, dokud vydržíte.
Co jíst
Pokud máte u kocoviny chuť na jídlo, tak je to ten správný instinkt. Pravda, vážně stavy způsobují, že se na jídlo nemůžete ani podívat. Ale jídlo je přirozený způsob, jak se zbavit jedů, protože nám poskytuje všechno, co potřebujeme, abychom se cítili lépe.
Vhodné potraviny
Ovocné šťávy jsou lepší než voda. Obsahují vysoký podíl vody a jsou v nich navíc i antioxidanty, které pomáhají posilovat játra. Přítomnost fruktózy zvyšuje rychlost, kterou se odbourává alkohol. Také si tak doplníte ztracený vitamin C.
Smaženice - protein je velký pomocník. Aby se tělo vyrovnalo s alkoholem, potřebuje aminokyseliny, které se nacházejí právě v bílkovinách. Výhoda vajec je i v tom, že obsahují málo tuku. Trávení tuku probíhá v játrech, proto se konzumaci tuků během kocoviny vyhněte, ať se játra zbytečně nezaměstnávají ničím jiným než alkoholem.
Listová zelenina je také velký bojovník. Obsahuje látky, které povzbuzují činnost jater. Vhodné je zelí, brokolice a artyčoky.
Jídelníček kocoviny
Vypijte sklenici pomerančové šťávy.
Na snídani: Smaženice se smaženými fazolemi, celozrnný toast s medem, mrkvová šťáva nebo další pomerančový džus. Po snídani si můžete dát i vitaminy, ne na lačný žaludek. Na svačinu si dejte jogurt s ovocem.
Oběd: kuřecí nebo tuňákový sendvič se salátem z rajčat a řeřichy. Odpoledne toast s medem.
Na večeři si dejte skopové kotlety s rýží natural (nebo jiné maso), zelí s artyčoky. Opět jablečný nebo pomerančový džus.
Rada na závěr
Jděte brzy spát a poučte se!