Angelika lékařská obsahuje přes čtyřicet účinných látek a je součástí lidového léčitelství již od středověku. Má posilující, hřejivé a uklidňující účinky.
Koupel v andělice vám dodá energii a zbaví vás stresu. Angeliková lázeň vás zklidňují a uvolní, dodají vám energii a spolu s používáním masti dobře působí i na revmatické problémy.
Tato léčivá bylina se často využívá i při chorobách zažívacího ústrojí. Pomáhá při nafukování, plynatosti, zmírňuje střevní křeče. Kromě toho dokáže angelika lékařská vyčistit vaše tělo od hnilobného kvašení způsobeného hlavně nesprávným stravováním. Při užívání doma připraveného kořene nebo semínek zcela postačí množství na špičku nože. Je také skvělá také na dýchací cesty a navíc dokáže uklidnit a navodit pozitivní náladu. Pozor, nemá se ale užívat dlouhodobě!
Sbírat můžete všechny části této vysoké rozlehlé rostliny od kořene přes stonek, listy, květy až po plody. Čerstvé nebo sušené stonky se přidávají do salátů či polévek stejně jako jiná zelenina, listy můžete upravit jako špenát, pupeny mohou kandovat a používat na zdobení dortů, případně do marmelády. Květy mohou být součástí bylinkového octa. Zralé semínka jsou vhodné k ochucení polévky nebo čaje.
Specialita z anděliky je víno na kašel. V hmoždíři roztlučte dvě až tři polévkové lžíce sušeného kořene a povařte v litru červeného vína. Pak přeceďte a ještě v teplé tekutině rozpusťte dvě polévkové lžíce medu. Při dlouhotrvajícím kašli pijte skleničku tohoto vína ráno i večer. V chladu vydrží asi měsíc.
Pokud jste citliví na sluneční paprsky, může se během užívání anděliky vaše fotosenzitivita zvýšit, dokonce se může objevit alergická reakce na slunce. Proto se mu v době andělikové kúry vyhýbejte!
Bylinku by neměly užívat ženy těhotné nebo kojící, nedoporučuje se ani při cukrovce.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu