Doprava po Indonésii

Cestování v Indonésii je mnohdy zajímavější, než samotný cíl cesty. Zážitky z cest jakýmkoliv dopravním prostředkem v této zemi pro vás budou nezapomenutelným zážitkem.

Doprava po Indonésii

V Indonésii se můžete dopravovat autobusem, travelem, vlakem, lodí, letadlem, taxi, ojekem, becakem, bajajem, půjčeným autem nebo motorkou.

Autobus:

Autobusovou dopravu naleznete na všech ostrovech Indonésie. Autobusy jsou rozděleny do třech tříd a to economy, bussines, exlusive. Rozdíly mezi třídou economy a zbytkem je v ceně jízdného. V kategorii economy nepočítejte s klimatizací, nedostanete občerstvení. V těchto autobusech je možno i kouřit a dveře se nezavírají po celou dobu jízdy. V autobuse s vámi cestuje tolik lidí, kolik se tam vejde. Takže se vám může stát, že budete jak sardinka.

Tyto autobusy se používají jako městská doprava, regionální spoje. Na dálkové spoje se economy používá jen v oblastech, kde nejsou silnice se zpevněným povrchem – Moluky, Papua, Kalimantan /vnitrozemí/, východní Nussa Tenggara. Z autobusů economy lze vystupovat a nastupovat kdykoliv a kdekoliv. Autobusy nemají zastávky a tak staví na mávnutí rukou. Pozor! Nemají ani jízdní řád.

Ve vyšších třídách máte rezervované pohodlné sedadlo. Tyto třídy se využívají na delší vzdálenosti a jako mezi ostrovní spoje. Například z Jávy se dostanete autobusem až na sever Sumatry nebo na druhou stranu, což je na východ ostrova Sumbawa. To vše bez přesedání.

Cenu autobusových jízdenek i do vyšší třídy můžete usmlouvat.

Travel:  

Je to autobus na přepravu devíti osob. Po své určené trase jezdí toto vozítko pravidelně v určitou dobu. Odjezdy si zjistíte buď v cestovní kanceláři, nebo v recepci hotelu. Tam je také možné koupit si i jízdenku, nebo si jízdu travelem objednáte telefonicky přímo u nich. Jejich čísla naleznete na nesčetných reklamách nebo od místních lidí. Jízdenku si můžete zakoupit i u řidiče.

Travel je sice celkem drahý, ale zase má výhodu, že vás zaveze na místo určení přímo před dveře. Další nevýhodou travelu je, že celkem dlouho trvá, než vás vyzvednou a zase rozvezou všichni zákazníci, ale poznáte zase kus krajiny:-). Mezi místními lidmi je tento způsob dopravy velice oblíbený. Cesta autobusem vám bude trvat na stejnou vzdálenost poloviční dobu.

Vlakem: 

Vlak naleznete jen na ostrově Jáva a na Sumatře. Vlaky se tam rozdělují na tři třídy: economy – to je nejlevnější třída bez jakéhokoliv komfortu. Zde můžete cestovat i na „stojáka“. Business – je třída kde si musíte rezervovat místo. Exclusive – zde opět musíte mít rezervaci na místo, ale k tomu dostanete občerstvení, je zde klimatizace a přikrývka s polštářkem.

Vlaky v Indonésii /všechny třídy/ mívají i několika hodinová zpoždění. Pokud budete někde přestupovat, vždy si v přestupní stanici musíte koupit novou jízdenku na další spoj.

Lodí:

V Indonésii je lodní doprava hodně rozvinutá a využívaná. V Indonésii je největší lodní společnost Pelni. Její trajekty vyplouvají na indonéské vody ve čtrnáctidenních intervalech. Pelni má prodejny vstupenek skoro ve všech městech v Indonésii. Na každé lodi najdete několik cestovních tříd. V ceně jízdenky je zahrnuto i jídlo po celou dobu plavby.

Letadlem:

V současné době zažívá letecká doprava v Indonésii velký rozvoj. Národním indonéským dopravcem je Garuda Indonésia. Naleznete tady i soukromé dopravce. Letadla létají jen mezi hlavními městy provincií. Ty města, které nejsou hlavními provinčními městy, jsou spojena letecky velmi nepravidelně.

Taxíkem:

Taxíky najdete jen ve vyspělejších částech země. Všechny taxíky disponují taxametry, ale na menší vzdálenosti řidiči preferují smluvní cenu. Pozor, ta bývá větší než na taxametru. I na turistické Bali se řidiči taxíků raději na ceně domlouvají. V ostatních částech země sice oficiální taxíky nejezdí, ale každý řidič vám rád nabídne svezení na určité místo a za dohodnutou cenu. Ta je ve většině případů celkem přemrštěná.

Ojekem:

Ojek je taková taxi motorka, která je ve větších městech registrována a má své stanoviště. Pozor. Ne všechny tyto taxi motorky mají helmu i pro zákazníky. Ceny jsou opět dohodou. Nejdražší jízdné je na Bali. 

Becakem:

Je to taková obdoba indonéské rikši. Parkoviště těchto becaků naleznete vždy tam, kde se shlukuje více lidí, jako je nádraží, nákupní centra aj. Tento „dopravní prostředek“ se užívá tam, kde taxíky nevjedou – úzké uličky. Becak se užívá jen na kratší vzdálenosti.

Bajajem:

Toto je motorizovaná forma Becaku.

Autem nebo motorkou:

Půjčit si auto nebo motorku není v této zemi vůbec žádný problém. Ale vzhledem k indonéskému dopravnímu provozu doporučujeme vám pronajmout si auto s řidičem na celou délku pobytu v jedné oblasti. Tato služba vám bude nabízena hodně často. Stačí si domluvit cenu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zvyky v Indonésii

V Indonésii se setkáte s úplně jinými každodenními zvyky a návyky místních, které jsou zcela odlišné od těch...
více…

Kuchyně v Indonésii

Indonéská kuchyně se poměrně hodně odlišuje od Evropské. Je to dáno odlišnými klimatickými a přírodními...
více…

Nákupy a suvenýry v Indonésii

Indonésie je pro Evropana velice exotická země, která má úplně odlišnou kulturu. Nelze dost dobře určit co je pro...
více…

Indonésie

Indonésie je stát, který se nachází v jihovýchodní Oceánii a Asii a je tvořen 17508 ostrovy. Indonésie...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…