Kuchyně na Filipínách

Filipínská kuchyně je jednou z mála kuchyní v jihovýchodní Asii, která vás nebude pálit na jazyku.

Místním obyvatelům většinou vystačí při stolování lžíce a vidlička. V odlehlých oblastech se můžete setkat, že lidé jí rukama a jídlo je servírováno na banánovém listu namísto talíře. Filipínská kuchyně je mix malajských, čínských a španělských kuchyní. Jako přílohu k jídlu dostanete většinou rýži a národní nápoj je pivo. Nejpopulárnější značka je San Miguel.

Pokud budete cestovat po Filipínách nenechte si ujít ochutnávku místního, výborného rumu, který je ještě ke všemu super levný zn. Tanduay. Na Filipínách naleznete nespočet stánků s občerstvením. V nich najdete zhruba pět až deset hrnců. Jídlo si můžete různě nakombinovat a ceny jsou zanedbatelné. V restauracích zaplatíte samozřejmě za jídlo o něco víc ale pořád méně než u nás. Doporučuje se kupovat balenou vodu a nekonzumovat led. Zaměřte se na  dostatečně tepelně upravené potraviny.

Žádná ze základních potravin nepochází z Filipín, skoro vše se dováží z různých míst světa. Zdrojem obživy domorodců jsou ryby a jiné mořské plody. Hodně se na Filipínách pěstuje rýže, která je jednou ze základních potravin Filipínců. V této zemi se jí pěstuje zhruba na 100 druhů. Za rýží je na druhé příčce základních potravin sladká brambora. Je to dobrý a výživný zdroj vitamínů a minerálů.

Z místních jídel uvádíme ty nejznámější:

  • Adobo – je dušené kuřecí nebo vepřové maso (nebo mix obou mas), které je naložené v octě s česnekem, servírované je se sojovou omáčkou.
  • Sinigang - polévka s charakteristickou chutí tamarindu indického (ale může být také s příchutí guavas nebo kamias), každopádně očekávejte kyselou polévku.
  • Laing - listy rostliny gabi, které jsou povařené v kokosovém mléce.
  • Lengua - Pečený hovězí jazyk v chutné omáčce.
  • Nilaga - doslova znamená „vařený“, jedná se o hovězí maso, které je obvykle servírované s morkem.
  • Lechon de leche – je to pozvolna pečené mladé vepřové. Toto jídlo se běžně servíruje při slavnostních příležitostech.

Filipínci milují snacky, kterým říkají „merenda“, což znamená obvykle jídlo uprostřed dopoledne a uprostřed odpoledne. Rozhodně byste neměli vynechat i následující jídla:

  • Bibingka - rýže se sýrem a vajíčkem.
  • Halo-halo - směs ovoce, sladkostí, drceného ledu, mléka a někdy i doplněné o zmrzlinu. 
  • Buko pie – koláč s čerstvou kokosovou dužinou.
  • Pandesal – malé buchtičky, které jsou čerstvě připravované po ránu. Konzumují se s kávou jako alternativa k rýžové snídani, která je na Filipínách obvyklá.
  • Fishballs – je jídlo známé pod názvem „fishballan“ které je k dostání v pouličních stáncích. Jak název napovídá, jde o smažené rybí kuličky. Existuje i varianta z kuřecího masa.
  • Puto – je obecný název pro rýžové koláčky, které vypadají jako muffiny. Město, které je proslaveno nejlepšími puto, se jmenuje Calasiao.

Na Filipínách je k dostání ovoce úplně všude. Pokud byste srovnali kvalitu a cenu protočíte panenky. Na Filipínách je výběr ovoce neskutečný a za velmi fascinující ceny:-). Určitě nezapomeňte ochutnat Filipínská manga, o kterých se říká, že jsou nejlepšími na světě, nebo páchnoucí durian. O tom se říká, že páchne jako peklo a chutná jako nebe.

Místní obyvatelé Filipín nikdy nepijí bez jednohubek nebo bez různých oříšků či různých mixu grilovaných mas a darů moře. Běžným nápojem v této zemi je pivo. Dostanete ho v různých variantách: Ledové, suché, lehké či silné. Pokud byste si dali něco tvrdšího je k mání regionální rum a gin – ginebra. Alkohol je na Filipínách extremně levný, asi nejlevnější v celé Asii. Za pivo zaplatíte v restauraci zhruba 12 korun a v obchodě cca 5 Kč.

Vyzkoušet můžete i širokou nabídku nealkoholických nápojů jako jsou: 

  • Calamansi juice – je to ovocný nápoj, který je připravovaný z malých, kulatých, zelených citrusových plodů
  • Fresh Buko juice – nápoj z mladého kokosu
  • Sago at Gulaman - sladký mok s tapiokovými perlami a želatinou z mořských řas
  • Green mango shake – je pravděpodobně nejoblíbenější nápoj Filipínců.
  • Taho – sladká a teplá sója, která je  připravovaná zejména ráno, podává se s měkkým tofu a karamelovým sirupem.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články