Kuchyně v Číně
Čínská kuchyně se stala ve světě tou jednou z nejrozšířenějších a nejslavnějších.
V dnešní době známé mnoho čínských pokrmů z čínských restaurací, které jsou rozšířeny do západních zemí. Je ale také třeba napsat, že pokud si zajdete do čínské restaurace v ČR, bude vám jídlo úplně jiné, než by vám ho přinesl číšník v Číně. I v samotné Číně se pokrmy liší v závislosti na oblasti, v které se zrovna nacházíte.
Čínskou kuchyni můžeme rozdělit na:
- Pekingskou kuchyni
- Šanghajskou kuchyni
- Kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang
- Sečuánskou kuchyni
- Guangdonskou kuchyni
- Shandongskou kuchyni
Pekingská kuchyně
Tato kuchyně se inspirovala třemi nejslavnějšími krajovými kuchyněmi – shandongské, bečuánské a kantonské. Pro tuto kuchyni je typický velice pečlivý výběr surovin na vaření. Jemné krájení, přesné dávkování koření, používání příloh a více moučných jídel (knedlíčky, nudle aj.). Velmi variabilní je i příprava samotného pokrmu. A i když si dáte v různých restauracích to samé jídlo, bude pokaždé chutnat trochu jinak.
Nejslavnějším a tradiční specialitou v Číně je pekingská kachna, kterou naleznete skoro ve všech jídelních lístkách v lepších pekingských restaurací. Jelikož je to specialita, odpovídá tomu i cena pokrmu. Ta se pohybuje kolem 70 – 300 RMB. Pokud jdete na tuto specialitku ve čtyřech, přijde vás to zhruba na 1. 000korun i s pitím. Ale tato pochoutka stojí za ochutnání.
Velice zajímavý je i příprava a podávání této pochutiny. Kačeny, které jsou o hodně menší, než v ČR jsou opékány ve speciálních pecích. Než jsou kachny vloženy do pece, tak se polévají směsí oleje, omáčky a medového sirupu. V peci se topí dřevem z broskve nebo meruňky, pro příjemnou vůni kachny. TA se peče zhruba 45 minut. Při servírování Pekingské kachny vám číšník nejprve donese kachní polévku. Je sice dost mastná, ale lahodné chuti.
Potom vám přinesou tenké plátky kachního masíčka, které si budete namáčet do sojové omáčky. Ty si potom zabalíte do tenkých placiček, do kterých si můžete ještě přidat čínské zelí nebo jarní cibulku. Kůžička této kachny je příjemně křupavá a masíčko křehké a krásně voňavé. Pokud navštívíte Peking, určitě si tuto pochoutku nenechejte ujít.
Běžné stravování v Pekingu
V hlavním městě Číny máte na výběr z mnoha restaurací. Ty nejdražší restaurace naleznete v mezinárodních hotelích, kde vám nabídnou i evropskou kuchyni. Počítejte ale s tím, že jsou ceny za jídlo hodně vysoké. V Pekingu najdete i mnoho soukromých restaurací a vyvařoven. Nabízejí sice většinou jednoduché jídlo, ale chutné a vydatné. Průměrná cena těchto jídel se pohybuje kolem 20 – 40 RMB. Bohužel se zde setkáte s jazykovou bariérou. Naštěstí mají jídla v těchto stravovacích zařízeních vyobrazena. Jediná nevýhoda je, že se orientujete jen podle obrázku a tak je pro vás potom překvapením co jste si vlastně objednali:-).
Horší situace nastává, pokud obrázky jídel nejsou nikde vyobrazeny a vy do ruky dostanete jídelní lístek v čínštině. Potom vám nezbývá nic jiného než buď podnik opustit, nebo si náhodně zapíchnout prst na určité místo a vybrat si. Potom budete doufat, že jste si vybrali správně. Doporučujeme objednat si více pokrmů, než kolik vás sedí u stolu. Výhodou tohoto objednání je, že zkusíte více jídel.
Typickým /spíš u lepších restaurací/ je kulatý stůl s otočnou deskou. Snadno tak dosáhnete na pokrmy a můžete ochutnat ze všeho, aniž byste se natahovali přes stůl. Již samotné pokrmy mají velice odlišnou chuť než jakou má česká strava. Počítejte s tím, že pekingská strava je celkem dost slaná, dost často i pálivá.
Základním kořením, které místní lidé používají je sojová omáčka, zázvor, česnek a kořeněný ocet. Základním pokrmem, tak jak v ostatních asijských státech je rýže. Místní lidé svou rýži hodně rozvaří, aby byla slepená a dobře se jedla hůlkami, které neodmyslitelně patří ke každému čínskému jídlu. V lepších restauracích samozřejmě dostanete příbor.
Místní lidé konzumují rýži úplně nakonec. Je to proto, aby si zaplnili volné místo v žaludku. Čínská rýže je velice sytá. Pro pekingskou kuchyni jsou typická i moučná jídla jako jsou různé taštičky, knedlíčky a nudle. Knedle a taštičky bývají většinou plněné masem a zeleninou. Podávají se s různými omáčkami. Ke snídani si v Číně můžete dát čerstvou omeletu v pouličním stánku.
Maso tak jak ho známe z domu, zde nehledejte. V těch levnějších restauracích vůbec. Maso je většinou pokrájeno na co nejmenší kousky a v levných vývařovnách se vám může stát, že místo masa budete mít v pokrmu chrupavky, různé šlachy i pařáty. Ve většině případů ani nepoznáte z kterého zvířete to je. S vyšší cenou roste samozřejmě i kvalita pokrmů.
Pokud byste se pekingské kuchyně přejedli, můžete si v Pekingu a ve všech ostatních větších městech dát jídlo v různých fast foodech – McDonalds a KFC. Ceny těchto stravovacích zařízení jsou skoro stejné jako u nás. Restaurace, které vaří evropskou kuchyni, jsou ty nejdražší. Naleznete zde kuchyni italskou, americkou, francouzskou, ruskou nebo japonskou. Počítejte s cenou kolem 500 – 1000RMB.
Šanghajská kuchyně
Tato kuchyně se vyznačuje pokrmy z těch nejrůznějších mořských živočichů a rostlin. Oproti pekingské kuchyni je mnohem rozmanitější a výraznější. Šanghajská kuchyně používá mnoho koření, cukru a oleje.
Kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang
Kuchyně je to velmi jemná. Výborné jsou její ryby, garnáty a drůbež. Hlavní specialitou je sladkokyselá ryba ze Západního jezera. Tajemství této kuchyně je v použití koncentrovaného masového vývaru.
Sečuanská kuchyně
Ta je díky své pikantní chuti také ve světě moc oblíbená. Specialitami této kuchyně jsou kuře v lampionu a dušené medvědí tlapy.
Guangdonská kuchyně
I tato kuchyně je jednou z nejrozšířenějších mimo Čínu. Kuchyně má velké množství receptů a je velice pestrá. Tato kuchyně je suprová v případě hadích specialit. Mezi nejznámější její jídla patří souboj draka s tygrem nebo studená mísa, kde pózuje páv s rozprostřeným peřím.
Shandongská kuchyně
Tato kuchyně je velmi známá svou jemností, voňavostí a šťavnatostí. Používá také méně oleje.
Při návštěvě jižní Číny se nesmíte divit, co všechno místní lidé zkonzumují. Oproti severní Číně a Pekingu je zde nabídka různých druhů zvířat, které se vám dostanou na talíř, pestřejší. Před různými restauracemi v této oblasti uvidíte různé plastové misky nebo malé klece a v nich to nejrůznější živá zvířata. Můžete si na jídlo poručit žáby, nejrůznější hady, ještěrky, dary moře, brouky a jiný hmyz, na který narazíte a kdo ví co ještě.
Nápoje
Místní lidé pijí velice rádi pivo. Liší se ale od nás tím, že ho pijí jen k jídlu. Čínské pivo chutná zcela odlišně od našeho. Ale je celkem dobré a k místnímu jídlu se chuťově hodí. Místní pivo je velice levné – cca 6 RMB je to dle toho kde si pivo dáte. Nealkoholické nápoje jsou v Číně také levné. Cena se liší jen podle lokality. Za Coca Colu v plechu zaplatíte zhruba 2 RMB a mohli bychom pokračovat dále.
V Číně se vyrábí mnoho různých pálenek, vín a likérů. Pozor! Toto pití bývá hodně silné, i přes 60%. Doporučujeme alkoholické nápoje nakupovat ve velkých obchodech. Nejslavnějším nápojem v Číně je ale bezesporu čaj. V této zemi má čaj obrovskou tradici a tento nápoj nechybí skoro při žádném jídle. Čaj se rozděluje do pěti kategorii:
- zelený
- černý
- ovoněný
- lisovaný
- polofermentovaný.