Kuchyně v Izraeli
Izraelská kuchyně je velmi svázána pravidly – kašrut, a příprava i konzumace jídla musí být košer - hebrejský výraz pro čistý, způsobilý, přípustný, což znamená, že je jídlo obřadně čisté, vhodné a přípustné pro konzumaci.
Příprava košer pokrmů má vždy svá pravidla. Celý soubor těchto pravidel má svůj název, říká se tomu kašrut. Jestli si dáte košer jídlo v Čechách a v Izraeli, určitě budete vnímat chuťový rozdíl. Izraelská košer kuchyně je velmi ovlivněna Araby a jejich ingrediencemi.
Pokud si dáte jídlo v Izraeli, bude určitě chutnější než v evropských židovských restauracích. Díky tomu, že je v Izraeli hodně přistěhovalců z různých koutů světa je izraelská kuchyně hodně pestrá, ale židovské zásady stravování jsou bližší muslimským než křesťanským tradicím a zásadám.
Existují tři základní pravidla košer vaření, která pocházíí ze Starého zákona:
A) Zákaz požívání krve - zvířata se po porážce musí nechat docela vykrvácet, tak, že se pověsí hlavou dolů. Zbytku krve se vnitřnosti zbaví důkladným prosolením.
B) Mohou se používat pouze některé druhy masa – což jsou sudokopytníci /přežvýkavci - hovězí, skopové, jehněčí a kozí /, drůbež, a vodní živočichové, kteří mají ploutve a šupiny V košer kuchyni neuvidíte nikdy velblouda, vepřové a krabi nebo humry, vepře a divoká prasata, koně, osli, králíci a zajíci a volně žijící ptáci. I když se jedná o zvíře, které tyto podmínky splňuje, není ještě nikde psáno a dáno, že je košer a tím pádem k jídlu. Musí se totiž ještě správně rituálně zabít, což znamená, že řezník musí přetnout jediným dobře mířeným tahem nože krční tepnu zvířete.
C) Mléko a maso nesmí nikdy přijít dohromady - ani v hrnci, ani v žaludku, a proto používají židé dvoje nádobí.
Pokud se chcete správně izraelsky stravovat, nesmíte jíst najednou vejce a sýr, párky a salám a určitě zapomeňte na smetanové omáčky. Po masu si můžete dát nějaký mléčný výrobek až za zhruba šest hodin. Tím pádem mají mnohé domácnosti a hotely dvě lednice na uskladnění surovin, dvojí hrnce – na maso a mléčné výrobky zvlášť a dokonce i talíře a příbory najdete v Izraeli dvojí.
Ve většině případů bývá snídaně v hotelích nebo jiných ubytováních se stravou hodně pestrá a zasytí Vás na delší část dne. Bývá to většinou tzv. bufetová snídaně a najdete ve výběru pokrmy, jako jsou ryby nebo saláty.
Počítejte s tím, že oběd není v Izraeli hlavním chodem. Mnoho hotelů ani obědy nenabízí, protože o ně není zájem. Můžete si tedy zajít do restaurace, kterých je v Izraeli na výběr velmi mnoho, nebo si dát něco na ulici. Nejčastěji najdete orientální jídla jako kebab, falafel, ševarna, humus nebo šašlik.
Večeře je jako ve většině asijských zemí hlavním a tím největším chodem za den. V Izraeli se večeří většinou kolem deváté. V té době jsou restaurace nejplnější. Jako předkrm je obvykle salát / nasekané okurky a rajčata s citrónovou šťávou a lístky máty /, uzené olivy, feferonky a kyselé okurky, a po hlavním jídle si můžete dát ještě zákusek nebo sýr či ovoce.
V Izraeli se můžete najíst jak v drahých restauracích, tak i ve spoustě stánků na ulici, které nenabízejí drahé jídlo. Spropitné se v restauracích dává obvykle ve výši 10%. Servírky nemají v Izraeli většinou pevný příjem a žijí ze spropitného.
O šabatu se v Izraeli jedí zvláštní jídla, která jsou připravená předem (ve svátek se totiž nesmí jídlo při přípravě ani zamíchat) – jsou to např. gefilte fiš (mleté rybí maso v rosolu), šoulet (zapékané kořeněné maso s kroupami a fazolemi), telecí nožičky a chala (hallah, barcheta; kynutý chléb ve tvaru vánočky). Velmi běžný je na stole umístěn i arabský chléb pita sypaný sezamem a sladký chléb plněný čokoládou a rozinkami. Na závěr jídla se tradičně čichá ke koření (skořici, myrtě, muškátu či hřebíčku). Kávu s mlékem si po masitém obědě můžou místní lidé dát až za 6 hodin.
Mezi oblíbené nápoje patří silný mátový čaj, různé ovocné šťávy (mj. datlová a mandlová), citrusové džusy a vína z Golanských výšin. Židé preferují čaj s citronem nebo sušeným mlékem. Káva se pije zásadně ze skleničky. Jako zákusek si můžete dát cimes například švestkový, lekach - židovský medovník, hanig lejkech - medový koláč, baklavu - ořechový koláč, mahalebbi - sladká rýžová kaše, malabi - karamelový puding, konafu - pečivo se sirupem a ořechy a kandované i čerstvé ovoce, zejména citrusy - pomeranče jaffa, datle, fíky, avokádo, granátová jablka, guava, jablka, jahody, melouny.
Stánky, snack bary, pekárny, fastfoody (včetně McDonalds a Burger King) a restaurace čínské, japonské, španělské, arabské i židovské najdete snad na každém rohu a tak pro vás nebude problémem si během dne nějaké občerstvení koupit. Výběr je nepřeberný a určitě se zde uspokojí chuťové buňky i toho největšího labužníka :-).
Ceny za polední menu v Izraeli v levné restauraci začínají od 50 NIS, večerní od 70 NIS. V běžné restauraci můžete dostat polévku za cenu od 30 NIS, salát od 40 NIS, těstoviny či vegetariánské jídlo od 40 NIS, rybí nebo drůbeží jídlo od 55 až 70 NIS, desert 30 NIS.
Mějte na paměti, že ve většině měst včetně Jeruzaléma mají restaurace o šabatu zavřeno od pátečního odpoledne do sobotního západu slunce. To se opět otevírají. V kosmopolitních městech jako je Tel Aviv, Haifa najdete restaurace otevřeny stále.
Vybrané izraelské speciality:
Blintzes – jsou omelety a pokud jsou jako hlavní jídlo, bývají plněné tvarohem, rozmačkanými brambory a cibulí nebo kořeněným mletým drůbežím nebo hovězím masem, pokud jsou jako dezert, bývají plněné ovocem (jablka, třešně aj.
Dag bitannor – je to pečený kapr.
Falafel – jsou to smažené kuličky z cizrnové pasty nebo kousky masa naskládané do rozříznuté chlebové placky (pita), jako příloha se k nim podávají většinou hranolky, salát, čerstvá nebo nakládaná zelenina, a sezamová omáčka nebo pasta (tahina).
Hamantashen – jsou sladké plněné taštičky. Mezi tradiční náplně patří hlavně povidlová (mj. meruňková a hroznová), maková, datlovo-pomerančová, hrozinkovo-mandlová, čokoládovo-ořechová.
Humus – je pasta z bobů a olivového oleje, ochucená česnekem nebo cibulí, bylinkami a olivovým olejem. Pasta se nabírá se na chlebovou placku pita.
Kebab - je hovězí nebo skopové mleté maso – známe i z ČR
Krupnik - je směs krup, fazolí, zeleniny a masa
Kugl – je naše obdoba bramboráku, ale bez česneku
Memooleh betapoozim – je to kuře plněné pomeranči, výborné chuti
Mousht - je grilovaná ryba.
Salát z cizrny a sušených rajčat - sterilovaná cizrna smíchaná se sušenými rajčaty v oleji, cibulí, česnekem, koriandrem, sýrem (feta nebo mozarella), a vše je ochuceno citrónovou šťávou a olivovým olejem.