Thajská kuchyně je známá svou velkou pestrostí, rozmanitostí a chilli papričkám. V této kuchyni dominují rýžové nudle, rýže, tropické ostrovy, čerstvá zelenina, dary moře, ryby, kuřecí a vepřové maso. Thajci si nepotrpí jen na dobrou chuť jídla ale i také na úpravu a celkový vzhled. Velice často bývá jídlo vzhledem jako umělecké dílo.
V Thajsku najdete i několik významných kuchařských škol. Thajci umí nádherně vykrajovat ovoce a zeleninu. Dříve toto byla jen výsada královských žen, ale dnes najdete v Thajsku řadu zkušených mistrů, kteří dovedou ze zeleniny a ovoce vytvořit neuvěřitelně složitá díla.
V této zemi najdete také velice mnoho stravovacích zařízení. Od luxusních klimatizovaných restaurací až po pouliční stánky s pochutinami a jídlem. Pouliční stánky najdete na každém kroku. Nabízejí nepřeberné množství chutí a druhů a určitě se v nich napoprvé nezorientujete. Cenově je tento druh stravování nejvýhodnější. Celkově je jídlo v Thajsku levné a u pouličních stánků se najíte již od 15 bahtů. Ceny na stáncích i v restauracích jsou pevné. Zde se nesmlouvá a vzhledem k cenám, které jsou již tak nízké by to působilo až trapně. V každé restauraci a jiném stravovacím zařízení jsou vyvěšeny jídelní lístky, které jsou v turistických oblastech přeloženy do angličtiny. Velice často bývají i s obrázkovou přílohou pokrmů. V odlehlých oblastech bývá jídelní lístek jen v Thajštině, a tak je lepší dobré zapamatovat si nebo si nechat napsat thajsky na papír vyzkoušené jídla, které Vám chutnaly. V případě, že zklame i toto pak Vám nezbývá nic jiného než metoda nohy-ruce, která funguje dobře i tady.
V případě nedostatečných nebo podezřelých hygienických podmínek si dávejte pozor, aby bylo jídlo dobře tepelně upravené. Kvalitní kuchyň poznáte podle dostatečného množství místních zákazníků. Pokud je pouliční stánek obsypaný lidmi, je garancí dobré chuti a kvality pokrmů. Nelekněte se, pokud dostanete jídlo zabalené do banánových listů. Prodavači jídlo je velmi rádi a zručně balí právě do tohoto přírodního materiálu.
Při jídle se většinou používají hůlky a lžíce, nebo lžíce a vidlička. Nůž nebudete potřebovat, protože jídlo už je nakrájeno na malé kousky. Pokud budete v Thajsku jíst na veřejnosti, používejte jen pravou ruku. Levá ruka je určena v této zemi jen k očistě na toaletě. Thajsko je svou rozmanitostí a pestrostí jídla tím nejlepším a pravým místem pro labužníky, kteří rádi ochutnávají nová jídla. Ve velkých městech najdete občerstvení i typu McDonalds, ale je škoda nevyužít ochutnání orientálního jídla, které Vám Thajsko nabízí.
Smažená či vařená rýže s masem, smaženým vajíčkem a zeleninou, smažené rýžové nudle se zeleninou a obměna je buď maso nebo mořské plody, vařené rýžové nudle s rybími nebo masovými knedličkami aj. Zastoupení sladkých jídel je v rýžovém nebo kokosovém pudinku, pečené tenké palačinky s banánem aj.
Velmi často do jídel přidávají chilli papričku, arašídy, tofu, kokosové mléko, koriandr, zázvor, kari, houby. Brambory Thajci používají velice málo. Spíš jako zeleninu do polévek, než jako přílohu. Pro labužníky je připravena speciální polévka z ptačích hnízd . Ne tržištích často uvidíte stánky, které mají v nabídce smažené nebo pečené kobylky, brouky, mravence, šváby nebo červy.
Z nápojů v zastoupení uvádíme zajímavý hutný oranžový čaj s kondenzovaným mlékem, thajské pivo, nebo nápoje namixované z čerstvého ovoce, které mají jak sladkou chuť tak i slanou aj.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu