Skanzem Takajama v Japonsku

Takajama je ospalé horské městečko, které se nachází ve střední části japonského ostrova Honšú. Toto městečko má svůj osobitý charakter a je zajímavé tím, že se zde podařilo zachovat původní dřevěné malé domky v období Edo.

Skanzem Takajama v Japonsku

V okolí městečka se v dávných dobách nacházelo dostatek dřeva, které využili místní tesaři. V 8. století se bohužel nepodařilo lidem z této oblasti vypěstovat tolik rýže, aby mohli splatit daně a tak byli posláni k císařskému dvoru všichni řemeslníci, aby si svůj dluh odpracovali. Tím, že se Tajakama nachází poměrně na odlehlém místě v horách, podařilo se zachovat ulice z období Eda, které jsou lemovány obchůdky, muzei, restauracemi, galeriemi i krámky.

Pokud si budete Takajamu chtít prohlédnout pořádně je nejlepší volba buď kolo, nebo jít pěšky. Pro kupecké domy v tomto městě jsou charakteristické vysoké stropy se světlíky a trámy, které jsou natřeny sazemi. K těmhle domům náleží i sklady, které jsou odolné proti požáru. V přední části kupeckého domu je hlíněná podlaha, kde se nachází, nebo nacházel obchod.

Leden a únor jsou měsíce, kdy se v Japonsku vaří Saké-rýžové víno. V Takajamě můžete tuto výrobnu navštívit rovnou na osmi místech. Na východu města naleznete chrámový okrsek Higašijama, který má 3,5 kilometrů dlouhý chodník, který spojuje 13 chrámů, 5 svatyň a park.

V Takajamě naleznete také muzea a nejnavštěvovanějším z nich je Muzeum lvích masek. Toto muzeum vám nabídne více jak 800 živě vyvedených lvích masek, které pocházejí ze všech koutů Japonska. V muzeu můžete také obdivovat paravány, brnění, mince i keramiku. V ceně vstupenky, kterou si zakoupíte do muzea je zahrnuto i představení s loutkami, které byly vynalezeny roku 1617.

Masky se v Takajamě využívají během takamajských slavností. Na slavnostech lidé tančí lví tance, které mají zahnat divokou zvěř a zlé duchy. Původ slavnosti se lvími maskami se datuje do roku 1690 a koná se na jaře a na podzim. V tuto dobu prochází ulicemi města Takajamy průvod jedenácti bohatě zdobených a vysokých alegorických vozů, které doprovázejí místní obyvatelé, kteří jsou oděni do svých tradičních krojů. Na čtyřech alegorických vozech se vezou také loutky karikuri. V čase mezi slavnostmi jsou tyto alegorické vozy ustájeny:-) v Muzeu lvích masek. Mají i svou síň, která se nazývá Síň alegorických vozů, a můžete si je tam v klidu prohlédnout. V síni naleznete i fotografie dalších sedmi vozů, které místní lidé v minulosti používali.

Dalším muzeem, které můžete ve městě navštívit je Hirata Kinenkan. Toto muzeum ukrývá sbírku rodiny Hirata. V bývalém obchůdku se svíčkami a pomádami dnes naleznete oblečení a hračky z období Edo. Velice poutavou a zajímavou kolekci je nedaleká galerie tradičních hraček Kjódó. Další budovu, kterou byste při návštěvě Takajamy neměli minout je budova Takajama Džindža, která byla postavena roku 1615 pro takajamského vládce. Roku 1692 z budovy udělal šogunát sídlo provinční vlády. V přední části budovy naleznete prostory, kde všichni lidé bez ohledu na postavení čekali na úředníky. Za těmato prostory naleznete kuchyni a obytné prostory pro vládce a jeho rodinu. Další místnosti jsou vězení, které je vybaveno několika nástroji na mučení, dále skladiště, kde najdete vystaveny předměty, které jsou spojeny se systémem placení daní v naturáliích. Byla to většinou rýže. Pokud se vydáte z a hranice města Takajamy zhruba po čtyřiceti minutách se dostanete do skanzenu Hida. Tam je soustředěno více jak 30 obydlí z okolní venkovské oblasti.

Pokud se vydáte za hranice města, asi po 40 minutách se ocitnete u skanzenu Hida, kde je soustředěno více než 30 obydlí z okolní venkovské oblasti. Kromě domků zde můžete prozkoumat sklady, slavnostní pódium a seznámit se s tradičními řemesly. Jednotlivé budovy jsou roztroušeny ve svahu a zajímavé jsou nejen svým architektonickým pojetím. Mnohé nálezy a řemeslné předměty z této oblasti jsou vystaveny v Archeologickém muzeu Hida v centru města.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Tokio /Tokyo/ v Japonsku

Hlavní město Japonska se rozkládána březích řeky Sumida. Tokio je zároveň také největším městem v...
více…

Přehrada Kurobe a Alpská cesta

Pokud si chcete dopřát trochu klidu od chrámů, velkoměst či svatyní vydejte se do hor. Japonské alpy vám nabídnou...
více…

Posvátná hora Fudži /Fuji/ v Japonsku

Západně od Tokia na ostrově Honšú se nalézá nejvyšší japonská hora Fudži, která je vysoká 3776 metrů nad...
více…

Ubytování v Japonsku

Tak jako každá země, má i Japonsko v nabídce mnoho možností přenocování. V této zemi budete mít na...
více…

Japonská kuchyně

Japonská kuchyně je výborná. Má blahodárný vliv na zdraví, vitalitu a dlouhověkost člověka. To je také jeden z...
více…

Japonské festivaly v Tokiu

Festivalů je v Japonsku mnoho. Většinou se konají proto, aby si lidé připomenuli zvyklosti dávných dob, a aby...
více…

Čajový obřad – Čado v Japonsku

Čaj přišel do Japonska z Číny společně s buddhismem. Čajové obřady se ale dočkaly svého rozmachu kolem 13....
více…

Doprava v Japonsku

Letecká doprava: Máte-li nedostatek času, použijte pro vzdálené destinace v Japonsku leteckou dopravu. Tato...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…