Protože se mnoho lidí snaží žít zdravě a jíst zdravější jídlo, mnohé nové diety vyžaduje přípravu zeleniny v páře. Jídlo připravované v páře je výživnější a nejjednodušším způsobem jeho přípravy je použití parního hrnce.
Díky tomuto jednoduchému spotřebiči bude příprava zdravého jídla snadná a nenákladná.
Parní hrnec je kuchyňský spotřebič používaný na přípravu jídla v uzavřené nádobě, což omezuje únik páry a šťávy. Vařící voda vytváří páru, která se využívá k přípravě jídla bez použití tuku nebo ponoření do vody, díky čemuž neztrácí živiny. Parní hrnec mívá obvykle dvě oddělené nádoby: jednu dole, ve které je vařící voda, a druhou nad ní, do které se dává jídlo.
Parní hrnce se obvykle používají na přípravu zeleniny nebo rýže. Může se v ní však připravovat i maso nebo ryba. Příprava jídla v páře se používá jako zdravější alternativa vaření. Díky páře si jídlo zachová barvu, živiny a křehkost.
Jídlo připravované v páře je zdravější, protože se při vaření nepoužívá tuk. Také si zachová většinu živin, místo aby je ztratilo v průběhu vaření. Parní hrnec také méně zahřívá kuchyni, protože do prostoru vypouští méně horka.
Existuje mnoho typů parních hrnců. Sahají od jednoduchých bambusových napařovačů až k špičkovým elektronickým parním hrncům s čidly. Jejich velikosti se také velmi liší. Kromě toho si můžete z mikrovlnky udělat vlastní napařovač.
Při používání parního hrnce zkontrolujte, že jídlo není ani z části ponořené ve vodě. Také se ujistěte, že není převařené. Řiďte se bezpečnostními předpisy Vašeho parního hrnce, aby Vás pára nepopálila.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu