Co je to parní hrnec

Protože se mnoho lidí snaží žít zdravě a jíst zdravější jídlo, mnohé nové diety vyžaduje přípravu zeleniny v páře. Jídlo připravované v páře je výživnější a nejjednodušším způsobem jeho přípravy je použití parního hrnce.

Díky tomuto jednoduchému spotřebiči bude příprava zdravého jídla snadná a nenákladná.

Definice.

Parní hrnec je kuchyňský spotřebič používaný na přípravu jídla v uzavřené nádobě, což omezuje únik páry a šťávy. Vařící voda vytváří páru, která se využívá k přípravě jídla bez použití tuku nebo ponoření do vody, díky čemuž neztrácí živiny. Parní hrnec mívá obvykle dvě oddělené nádoby: jednu dole, ve které je vařící voda, a druhou nad ní, do které se dává jídlo.

Běžné použití.

Parní hrnce se obvykle používají na přípravu zeleniny nebo rýže. Může se v ní však připravovat i maso nebo ryba. Příprava jídla v páře se používá jako zdravější alternativa vaření. Díky páře si jídlo zachová barvu, živiny a křehkost.

Výhody.

Jídlo připravované v páře je zdravější, protože se při vaření nepoužívá tuk. Také si zachová většinu živin, místo aby je ztratilo v průběhu vaření. Parní hrnec také méně zahřívá kuchyni, protože do prostoru vypouští méně horka.

Typy.

Existuje mnoho typů parních hrnců. Sahají od jednoduchých bambusových napařovačů až k špičkovým elektronickým parním hrncům s čidly. Jejich velikosti se také velmi liší. Kromě toho si můžete z mikrovlnky udělat vlastní napařovač.

Upozornění.

Při používání parního hrnce zkontrolujte, že jídlo není ani z části ponořené ve vodě. Také se ujistěte, že není převařené. Řiďte se bezpečnostními předpisy Vašeho parního hrnce, aby Vás pára nepopálila.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články