Bez chladničky si už naše domácnosti představit nedokážeme. Vždyť nakonec, proč také? Je to skvělý vynález, který nám pomáhá a šetří naše peníze za jídlo. Jenže někdy se stane, že zkrátka nefunguje tak, jak by měl - prostě nechladí. Proč?
V létě je to poměrně běžný problém. Termostat v chladničce se nedokáže dost dobře poprat s vysokými teplotami a pak jako kdyby odmítal pracovat a trápit se v tom teple. Jenže i my můžeme napomoci tomu, aby lednička fungovala tak, jak má. Pokud totiž není zkažená, existuje několik zásad, které nám i naší ledničce pomohou fungovat lépe.
Ideální je stav, kdy je chladnička naplněna asi na 70 procent. Všechny potraviny mají mít své místo. To je důležité kvůli optimálnímu chlazení i proto, aby při hledání potravin nezůstávaly dveře příliš dlouho otevřené, protože tím se samozřejmě zvyšuje spotřeba energie.
Do dolní části chladničky patří ovoce a zelenina, do střední části maso, uzeniny, ryby, sýry, máslo a horní poličky jsou určeny pro vařená jídla. Ve dveřích je prostor na lahve a vajíčka.
Potraviny, které vyberete z mrazáku, je dobré rozmrazit v chladničce. Chlad jdoucí z mraženého jídlo totiž ochlazuje ostatní potraviny a lednička se tedy nemusí tak často zapínat.
Vnitřní teplota chladničky by měla být nastavena na termostatu přibližně na pět stupňů. Není nutné chladit na maximum, protože tato teplota na uchování potravin stačí a už její snížení o dva stupně znamená zvýšení spotřeby až o patnáct procent. Co se mrazničky týká, tam by měla být vnitřní teplota -18°C.
Nejlépe jí je na chladném místě, čili vůbec ne u zdroje tepla, jako je sporák nebo radiátor. Rovněž je důležité, aby za ledničkou, odkud uniká teplo, byl dostatečný prostor. Bez kvalitního odvětrávání chladnička spotřebuje více elektrické energie a snižuje se i životnost spotřebiče.
To je věc, na kterou mnoho z nás zapomíná nebo nás vůbec nenapadne. Gumové těsnění na dveřích chladničky nebo mrazničky by však mělo být čisté, aby dovnitř nepronikal vzduch a nezvyšovala se tak spotřeba spotřebiče.
A alespoň jednou za rok si vzpomeňte na zadní část chladničky a vysavačem z ní odstraňte prach, aby bylo zaručeno bezproblémové odvádění tepla a šetření elektrické energie.
Pokud jde o mrazničku, tu je nutné odmrazit asi dvakrát za rok, to platí samozřejmě jen v případě, že nevlastníte mrazničku, která nenamrzá. Námraza by neměla být silnější než půl centimetru, protože pak se kompresor více namáhá, čili roste spotřeba chladničky.
Několik hodin před odmrazováním nastavte termostat mrazničky na maximum, aby potraviny bez problémů přežily rozmrazování a čištění. Během prací je dejte do lednice, případně na jiné chladné místo, pokud takové máte k dispozici, kde je přikryjete dekou.
Abyste urychlili proces odmrazování, můžete dát do mrazničky hrnec s teplou vodou s teplotou maximálně do 50°C a začít odstraňovat led. Po konečném umytí mrazničku zapněte na maximum a vložte do ní potraviny. Když teplota dosáhne -18°C , nastavte termostat do normální polohy.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu