Hubnutí pouze snižováním porcí jídla?
K hubnutí nepotřebujete nijak zvlášť složité diety, úplně postačí, když si vědomě a pomalu budete snižovat porce jídla. Není to tak snadné, jako vypadá, ale výsledek stojí za to. Ale má to i svá omezení.
Polovina všeho
Když jíst o polovinu méně, tak o polovinu. Platí to i u zdravého jídla. Na kávu bez dezertu se dá zvyknout. I na polévku bez sojové omáčky. Ale jíst až do konce života o třetinu až polovinu méně, než jste byli dosud zvyklí? Dá se to a dokonce i bez hladovění, věří vědci.
Kalorie na polovinu
Už desetiletí různé vědecké týmy vidí nadějný lék na nadváhu a obezitu - kaloricko restrikci. Zaručuje se za ni například National Institute of Aging z USA, který se výzkumu dlouhodobě věnuje. Experti tvrdí, že 30% - až 50% omezení kalorií z vás udělá úplně nového člověka - zhubnete, uzdravíte se, a co je nejvíce uklidňující, dokonce i omládnete.
Čtyřicetiletý makak
Makakové, s nimiž sdílíme 93% stejné DNA a se kterými stejně stárneme a ničí nás stejné nemoci se podrobili této "dietě". Výzkumníci na to přišli, když opice rozdělili do dvou skupin - jedna jídla kolik a kdy se jí zachtělo, druhé přísun potravy přísně kontrolovali. Zvířata s omezenou dietou umírala mnohem později na přirozenou smrt i nemoci související se stárnutím. A nejenže byla, ale také vypadala zdravější - měla více chlupů, méně šedin a povislé kůže! Nejstarší z opic, samec Sherman, má už po čtyřicítce, což je o dvacet let více než se makakové běžně dožívají.
Principy kalorické restrikce
- porce - zmenšujete je postupně, k polovičním se můžete propracovat i po pololetí až roce, ale už navždy
- pestrost - byť méně, dopřát byste si měli všechno, tuky, sacharidy, bílkoviny
- přísnost - nestačí omezit nezdravé tuky či rafinovaný cukr, ubrat je třeba ve všem, samozřejmě, pokud sáhnete po méně kalorických jídlech, opticky máte pocit, že sníte více.
Lék na obezitu?
Stačí bouchnout šampaňským a těšit se, že miliony obézních při troše trpělivosti a snahy bude zachráněno? Zda se tento jednoduchý recept týká i lidí, se vědci zatím neodvažují tvrdit. Není totiž ani jasné, jak vlastně kalorická restrikce k prodloužení života pomáhá. Jsou dohady, že metabolismus přinutí pracovat výkonněji nebo se molekuly "přepnou" tak, že stárnutí zastaví. Na jednoznačnou odpověď si musíme ještě počkat. Každopádně, studie, kde lidé v jedné skupině jedli o 25% méně než druhá, nedopadla slavně. Zřejmě asi i pro krátké výzkumné pátrání. Sledovaným sice klesl cholesterol, krevní tlak, riziko cukrovky i rakoviny, ale v případě obezity a nadváhy při jakémkoliv omezení v jídle by se to stalo i tak.
Neriskujte
Metodu zatím vědci nedoporučují. Omezení porcí je samozřejmě bezpečné, pokud máte vysoké BMI a polovina vašeho běžného příjmu nepřesáhne kalorické minimum. Při normální hmotnosti či podhmotnosti jíst méně se v žádném případě nepokoušejte. Můžete riskovat chudokrevnost, závratě, horší kosti, svaly, vyčerpání organismu a deprese.