Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla
Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla, může se stát, že se vyskytne závažný zdravotní problém. Jak je to možné? Dáme vám pár tipů, kterým se raději vyhněte, pokud chcete ve zdraví přečkat dny po konzumaci připravovaného jídla.
Čistota v kuchyni
Myslíte si, že u vás bakterie a viry nemají šanci? Nebo patříte k těm, kteří tvrdí, že čistota škodí? Existuje několik velmi častých chyb, kterými dáváme šanci bakteriím a virům šířit se v naší domácnosti. Tyto hygienické nehody ale musí vždy projít, protože se také dokáží se ošklivě vymstít. Mnohé vyplývají z naučených zažitých návyků, jiné souvisí s používáním moderní techniky - a vy si je ani neuvědomujete. O jaké chyby jde?
Kuchyně
Podíváme se do kuchyně, kde zpravidla číhá nejvíce hrozeb. Myslíme si, že tato místnost, kde se vaří a často leccos myje by měla být čistá, ale často je opak pravdou. Jak je to možné? Britská The Royal Society for Public Health odhalila nejčastější chyby při hygieně v kuchyni. Děláte je i vy?
Stačí pouhý pohled
Ne vždy je přítomnost patogenů evidentní svým zápachem nebo změněnou chutí. Škodlivé bakterie mohou ve stravě existovat i bez toho, aby je bylo vidět a cítit. Takže, pokud je něco po záruce, určitě to nejezte - i když to ještě dobře vypadá nebo nepáchne. Také to neznamená, že takovou zeleninu a ovoce nemusíte mýt, právě naopak!
Stejná obracečka nebo vidlička
Chyba, kterou nejčastěji děláme při grilování venku, ale stává se i doma je velmi nebezpečná. O co jde? O používání stejné obracečky nebo vidličky na hotové a syrové maso, či na šlehání vajíčka a později na hotové jídlo. Jistěže, přijde vám to normální, že napíchnete připravené maso vidličkou a dáte ho na pánev nebo na rošt a upečené stejnou vidličkou nebo kleštičkami přeložíte do mísy nebo rovnou na talíř. Ale víte, co všechno s nimi překládáte?
Kuchyňská linka
Víte o tom, že na kuchyňské lince a pracovním prkénku, ale i kuchyňském dřezu, baterii či dokonce obkladačkách žije více nebezpečných mikroorganismů než na prkénku toalety? Je to způsobeno nedostatečnou hygienou po přípravě masa, či mytí zeleniny. Na čerstvé zelenině se nachází mnoho patogenů. Mytím sice část smyjete, ale pokud důsledně nevydezinfikujete dřez, kuchyňské prkénko, příbory, nůž, neumyjete si ruce a tak dále, může to mikroorganismy jen tak bujet. Vlhkost a teplo je jejich živnou půdou.
Příprava kuřecího masa
S masem je to ještě náročnější. Odborníci upozorňují na to, že syrové kuřecí maso bychom neměli mýt, protože mytím ho nezbavíme nebezpečných mikroorganismů - ty zničí jedině vaření. Akorát je takto rozšíříme po své kuchyňské lince a dřezu a možná ještě dál. Přibližně šedesát procent kuřecího masa totiž obsahuje Campylobacter, který mytím rozhodne nezničíte a může způsobit vážné problémy. A to není jediná bakterie kterou se můžete vy, ale i celá rodina při špatné hygieně v kuchyni nakazit. Na místě je tedy vždy po přípravě masa, ale také mytí či čištění zeleniny antibakteriální očista pro tyto účely určeným přípravkem.
Syrové a zpracované potraviny
Velmi častou chybou je ukládání syrových vajec, masa, zeleniny, které mohou být kontaminovány u jídla hotového, určeného k přímé konzumaci. Stačí nenápadný kontakt mezi syrovým a zpracovaným jídlem a už může být problém. Vhodné je, určit si prostor, kam pravidelně ukládáte syrové potraviny určené ke zpracování a umytí a kam hotové. Nemíchejte to!