Jak doma mlet hovězí maso
Když si melete hovězí maso doma, víte, co v něm je. Víte, kolik je v něm tuku a že je čerstvé. Hovězí maso můžete mlet v tradičním ručním mlýnku, v elektrickém mlýnku nebo v kuchyňském robotu.
Co budete potřebovat:
-
hovězí maso
-
nůž
-
mísu
-
mlýnek na maso nebo kuchyňský robot
Návod:
Příprava:
-
Kupte si hovězí maso. Na ½ kg domácích hamburgerů budete potřebovat ¼ kg plece a ¼ kg roštěnce.
-
Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm.
-
Kostky masa v míse promíchejte tak, aby byly plec a roštěnec rovnoměrně rozptýlené.
-
Maso dejte na půl hodiny do mrazáku.
-
Před použitím mlýnek nebo robot umyjte ve vodě s prostředkem na nádobí. Je dobré, když je mlýnek či robot studený. Před mletím ho proto můžete dát asi na hodinu do mrazáku.
Mletí v kuchyňském robotu:
-
Vložte do robotu kovový kotouč na mletí/sekání masa.
-
Do robotu dejte maso.
-
Maso sekejte v 1-2 minutových intervalech, dokud nezíská požadovanou strukturu. Můžete ho mlít v několika várkách. Nemelte ho příliš na jemno.
-
Když je maso umleté, tepelně ho zpracujte. Také ho můžete dát do ledničky, kde vydrží až 3 dny. Nebo ho můžete zmrazit až na 3 měsíce.
Mletí v mlýnku na maso:
-
Mlýnek složte. Ruční i elektrický mlýnek fungují prakticky stejným způsobem. Mlýnek připevněte k pracovní desce.
-
Pod mlýnek dejte mísu, která bude zachytávat namleté maso.
-
Do plnicí misky vložte maso a začněte mlít. Misku nepřeplňujte.
-
Maso tlačte do mlýnku s citem. Musíte ho přidávat rovnoměrně, ale netlačte na něj příliš.
-
Když je maso umleté, tepelně ho zpracujte. Také ho můžete dát do ledničky, kde vydrží až 3 dny. Nebo ho můžete zmrazit až na 3 měsíce.
Tipy a upozornění:
-
Maso musí být bez kostí a mělo by být tučnější, např. plec. Hamburgery z libového masa jsou suché. Můžete si připravit kombinaci tučnějšího a libovějšího masa, jak je uvedeno výše.
-
Při mletí v robotu můžete začít hrubším diskem a pak maso znovu umlít jemnějším, to pokud chcete jemně namleté maso. Mezi jednotlivým mletím robot umyjte.
Autor: Martina Dvořáková