Jak konzervovat potraviny vakuováním

Vakuové balení je čistá, bezpečná a dlouhodobá metoda konzervování potravin. Vakuované potraviny vydrží čerstvé až pětkrát tak dlouho než potraviny pouze zmražené.

Nehrozí u nich poškození mrazem a udrží si svoji strukturu, protože v prostředí bez kyslíku nemohou přežívat bakterie a mikroby. Lidé, kteří si kupují potraviny ve velkém nebo kteří chtějí potraviny konzervovat na delší dobu, by měli zvážit vakuování potravin. Existuje několik různých druhů vakuovaček v závislosti na Vašich potřebách a rozpočtu. Nejlevnější z nich jsou ruční vakuovačky, ty však většinou z vakuovací nádoby neodstraní všechen vzduch. Automatické vakuovačky jsou dražší, ale zároveň efektivnější při odstraňování vzduchu z vakuovacích sáčků.

Co budete potřebovat:

  • vakuovací sáčky nebo nádoby
  • vakuovačku
  • manuál k vakuovačce
  • ledničku nebo mrazák

Návod:

  1. Potraviny vložte do sáčku nebo do nádoby. Automatické vakuovačky obvykle používají pytlíky, zatímco manuální vakuovačky nádoby. Potraviny musí být čisté. Sáček nebo nádobu nenaplňujte až po vrch, protože vakuovačka by bez určitého prázdného prostoru nebyla schopná je správně uzavřít.
  2. Sáček nebo nádobu vložte do vakuovačky. Podle toho, jakou vakuovačku používáte, se bude lišit metoda jejich vložení do ní, takže se podívejte do manuálu k Vaší vakuovačce. Pokud máte automatickou vakuovačku, vyrovnejte otevřený konec sáčku se svařovací lištou. Všechny rohy sáčku musí být prázdné, aby byl vzduch odsát z každé dutiny. Pak sklopte víko vakuovačky na vloženou horní část sáčku. Pokud máte ruční vakuovačku, zkontrolujte, jestli je k ní nádoba dobře připevněná a víko zavřené.
  3. Začněte vakuovat. Pokud máte automatickou vakuovačku, často stačí pouze zmáčknout knoflík, kterým vakuovačku spustíte. U manuální vakuovačky obvykle musíte mačkat pumpu. Počkejte, až vakuovačka skončí s úkolem nebo pumpujte tak dlouho, dokud z nádoby neodstraníte maximum vzduchu.
  4. Zkontrolujte, jestli je potravina dobře zabalená. Někdy vakuovačka ze sáčku nebo z nádoby neodstraní všechen vzduch, zvlášť pokud otevřená strana sáčku nebyla správně položena na svařovací lištu nebo pokud nádoba nebyla dostatečně vypumpována. Když uvidíte vzduchovou kapsu nebo když nebyla otevřená strana sáčku svařena po celé délce, vložte sáček nebo nádobu zpět do vakuovačky a znovu je uzavřete.
  5. Vakuované potraviny skladujte v mrazáku nebo v ledničce. Mnohé potraviny vyžadují stálou vlhkost a chlazení, aby vydržely čerstvé několik měsíců.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články