Maso, ryby i sýry přináší našemu tělu potřebné bílkoviny, vápník, železo a další důležité živiny. Při nevhodném uzení však nutriční výhody těchto potravin mizí. Uzeniny z obchodu jsou často plné solí a nezřídka opravdový kouř ani neviděly.
Řešení je naštěstí velmi jednoduché: Tkví ve zdravějším domácím uzení ve vlastní udírně. Hodí se na zahradu i na balkon. Pokud si vyberete kvalitní suroviny a zvolíte vhodnou úpravu, stane se doma uzené maso, sýry nebo ořechy příjemným zpestřením vašeho jídelníčku.
Milujete chuť uzeného a nechcete se jí vzdát ani při hubnutí nebo v rámci zdravějšího jídelníčku? Nemusíte. Uzené maso i sýry si čas od času dopřejte. Na talíř si ale přidejte i pořádnou porci zeleniny a komplexní sacharidy, například ve formě batátů, brambor či celozrnného pečiva. Pokud budete brát uzené dobroty jako oživení jídelníčku, své zdraví ani linii neohrozíte.
Chcete-li se vyhnout zbytečnému tuku, dávejte při uzení přednost libovému masu. Výborná je veškerá drůbež, ale také vepřová panenka, kotleta, pečeně či kýta. Milovníci červeného masa mohou sáhnout po hovězím zadním či zvěřině. Nejzdravější jsou však ryby. Především pak losos, makrela nebo pstruh.
Dbejte rovněž na kvalitu a původ masa. Nejlépe uděláte, pokud se obrátíte přímo na osvědčeného řezníka nebo prověřeného prodejce ryb, který dováží přímo z otevřených vod.
Pro kvalitní uzení volte správný typ dřeva. Vyvarujte se kůře a dalším příměsím. Ideální je dobře vysušené dřevo listnatých stromů. Maso vám bude chutnat na buku či dubu, přirozené aroma sýra zase perfektně podtrhne javor.
Máte v plánu udit maso, ryby i sýry a rádi byste si pořídili univerzální palivo? Pak rozhodně nešlápnete vedle s třešní. V případě elektrické udírny zvolte jemnou štěpku. Jestliže máte doma udírnu na dřevo, zásobte se hrubou štěpkou.
Nezdravý efekt uzení snížíte jednoduchým trikem. Maso předuďte a poté jej krátce dopečte na grilu nebo na pánvi. Výsledkem bude příjemné uzené aroma a výborná chuť s minimálním dopadem na vaše zdraví. Tento postup se výborně hodí pro hovězí steaky. Kratší dobu můžete udit i sýry, tofu, tempeh či vejce. Všechny tyto delikatesy výborně chutnají v kombinaci s čerstvou zeleninou i celozrnným pečivem.
Nebezpečí kupovaných uzenin tkví především ve vysokém obsahu soli. Pravidelná konzumace přesolených potravin může zvyšovat krevní tlak a přispívat k rozvoji různých onemocnění. Při domácím uzení jednoduše snižte množství soli v solném nálevu na minimum.
Obáváte se, že razantní omezení soli bude mít vliv na chuť? Jejím hlavním úkolem je prodloužení trvanlivosti masa. Při domácím uzení si však můžete dovolit udělat kompromis a na soli výrazně ubrat. Vyuzené maso či sýry včas zkonzumujte, uložte je do lednice nebo zamrazte.
Důležitý je i druh soli, který k uzení použijete. Rychlosůl neboli tzv. nakládací uzenářskou sůl zkuste nahradit solí mořskou či himalájskou. Změna bude mít vliv pouze na zabarvení masa, nikoliv na jeho chuť a kvalitu. Stačí jen malá změna a vaše oblíbená pochoutka bude zase o chlup zdravější.
Tatarák z uzených syrečků
Losos uzený studeným kouřem
Tak raušovní uzení!
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu