Jogurt s probiotickým účinkem

Jak si vybrat jogurt, který nám bude chutnat a navíc bude obsahovat to, kvůli čemu tento zakysaný mléčný výrobek hlavně kupujeme? Můžeme považovat každý jogurt za probiotický? A jak je to s živými kulturami, jsou všechny stejně kvalitní? Napoví vám složení výrobku.

jogurt, zdraví, probiotika

Druhy živých kultur

Z hlediska životaschopnosti jsou velké rozdíly v prožívání jednotlivých kultur - bakterií, které se používají při výrobě fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, jogurtový nápoj, acidofilní mléko, kefír aj.). Některé živé kultury obsažené v jogurtech nepřežívají kyselé prostředí žaludku. Tuto důležitou vlastnost mají probiotické výrobky s ověřeným účinkem.

Jogurt je věda

Vědci zjistili, že existují podstatné rozdíly ve fyziologii jednotlivých mléčných bakterií, a to i v rámci téhož druhu. Například ne všechny laktobacily jsou stejné. Delší přežívání v jogurtu zabezpečuje i aktivita samotných nových typů bakterií. Tyto produkují různé biologicky aktivní látky (např. organické kyseliny), jejichž důsledkem je tzv. biologická konzervace.

Trvanlivost jogurtu

Ta potlačuje množení nežádoucích mikroorganismů a probiotickým bakteriím neublíží. Trvanlivost jogurtu a zachování probiotických vlastností umocňují nové postupy, včetně zavedení přísných hygienických zásad a udržování produktů při nízké teplotě Náročnému výzkumu z posledních dvou desetiletí vděčíme za to, že v obchodní síti se již vyskytují živé probiotické jogurty se zaručenou trvanlivostí až 30 dní, a to bez použití syntetických konzervačních látek.

Ne každý jogurt lze nazvat "probiotický"

Je třeba rozlišovat jogurty klasickými a jogurty s probiotickými účinky. Za probiotické lze prohlásit pouze ty, jejichž zdraví a vitalitu podporující účinky byly potvrzeny oficiálními a přísnými klinickými zkouškami. Studie musí prokázat schopnost probiotické kultury přežít přechod trávicím systémem a preventivní či léčebné účinky na zdraví. Jen takový jogurt může výrobce označit jako jogurt probiotický!

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Domácí bylinkové máslo výborně chutná a zbaví vás i některých zdravotních problémů

Přemýšlíte, co si natřít na chléb? Paštiky a sýry jsou často nevalné kvality, navíc obsah dózy často nestačí...
více…

Čokoláda podporuje naše myšlení a zahání smutek

Milujete čokoládu, ale vyhýbáte se jí kvůli tomu, že pochybujete o tom, zda neškodí zdraví a štíhlé...
více…

Zdravá svačina, kterou si uděláte v klidu domova, zvýší váš pracovní výkon

Také se již v časných dopoledních hodinách nemůžete dočkat oběda a váš žaludek už dlouho volá po něčem k...
více…

Pečení domácího chleba z kvásku je pracnější, ale zdravější varianta

Slyšeli jste už o tom, že chléb z domácího kvásku je mnohem zdravější a lépe také chutná? Sdělíme vám proč a...
více…

Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v...
více…

Čočka je dobrá volba nejen pro diabetiky, lidi s nadváhou a vyznavače zdravé stravy

Čočka je známá a velice chutná luštěnina. Je to plodina, která nevyžaduje složitou úpravu a je hotová už za pár...
více…

Perimenopauza a menopaouza není lehké období, ale nepříjemné příznaky lze zmírnit

Perimenopauza přichází kolem čtyřicátého roku života ženy, ale klidně se může dostavit i dříve. Je provázena...
více…

Domácí arašídové máslo a jeho varianty s mákem a kokosem

Arašídové máslo je v poslední době často zmiňované v souvislosti se zdravím a zdravým životním stylem. Řeknete si...
více…

Problémy se spánkem může vyřešit změna stravy

Pokud chcete být čilí, funkční a stoprocentně výkonní, potřebujete dobrý noční spánek. Kromě těchto výhod má...
více…

Tofu pečuje o naše zdraví, pleť i vlasy

Tofu vyrobené ze sójového tvarohu je přirozeně bezlepkové a nízkokalorické, přičemž neobsahuje žádný cholesterol...
více…