Rýžové mléko - výhody a domácí výroba
Mléko řadíme mezi základní potraviny a často si bez něho nedokážeme představit stravování. Na jeho přidání je závislých mnoho jídel. Ale co dělat, když nám sice chutná, ale naše tělo si s ním nedokáže poradit a dělá nám zdravotní problémy? Zkusit můžete jednu z mnoha alternativ kravského mléka, třeba mléko rýžové. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou, ale také si ho snadno připravíte i doma.
Rýžové mléko
Rýžové mléko bývá jedno z nejpoužívanějších pro jeho všestrannost, příjemnou chuť a přijatelnou cenu. Rýžové mléko si dokonce umíme připravit i doma ze dvou ingrediencí a stojí nás nesrovnatelně méně než v obchodě. Používají ho i vegani, kteří mají intoleranci nebo alergii na sóju.
Nutriční hledisko
V porovnání s klasickým mlékem, rýžové neobsahuje laktózu ani cholesterol. Pokud se podíváme na kalorie, tak rýžové mléko obsahuje o 100 kJ méně než průměrné plnotučné mléko. Co se týče bílkovin, tak plnotučné mléko obsahuje až 10-krát více bílkovin než rýžové, ale sacharidů obsahuje o něco méně (o 1,4 g / 100 ml). Plnotučné mléko obsahuje 3-krát více tuků než rýžové mléko. Plnotučné mléko obsahuje na 100 ml přibližně 118 mg vápníku, rýžová mléka bývají vápníkem fortifikované.
Použití
Rýžové mléko je přirozeně mírně sladké, ale není to na škodu při použití ve slaných jídlech, jako jsou například polévky (brokolicová, dýňová ...). Rýžové mléko je ideální i do sladkých pokrmů, jako jsou různé kaše, pudinky či smoothies, ale stejně dobře poslouží i při přípravě koláčů, bábovek či jiných sladkostí. Můžeme ho použít i jako náhradu mléka do kávy. Na trhu existuje i rýžová smetana, která je hustší než mléko a je vhodná všude tam, kde se používá smetana na vaření. Dnes už je možné dokonce koupit i rýžové jogurty.
Domácí příprava rýžového mléka
- 1/2 hrnku uvařené hnědé rýže (nejlépe, pokud ji před vařením na noc namočíme)
- 2 hrnky vody
- výkonný mixér
- na dochucení můžeme použít: vanilku, kokosový cukr, kakao, skořici
Postup: Uvařenou rýži rozmixujeme na pastu, zředíme vodou, dochutíme. Skladujeme v chladničce 5-6 dní.
Přístroje na výrobu rýžového mléka
Kromě tohoto způsobu existují i přístroje na výrobu rostlinného mléka, do kterých se nasype obilovina (rýže, quinoa, konopná či jiné semínka ...) a zalije se to vodou.
Intolerance
I když je rýžové mléko obecně dobře tolerováno, i zde je třeba dávat pozor na možnost nesnášenlivosti. Tak jako téměř každá potravina, i rýže může způsobit zažívací problémy. Intolerance se umí vyvinout, pokud dlouhodobě konzumujeme jeden typ potraviny, proto i tento typ mléka je dobré občas zaměnit například za ovesné, mandlové nebo kokosové.