Letní detoxikace ledvin - melounová kúra
Zimní měsíce jsou vhodné k bylinkové očistě ledvin a v létě se zase hodí očistná kúra z ovoce a zeleninových šťáv. Zkuste třeba melounovou detoxikační kúru.
Melounová kúra
Meloun se na očistu ledvin používá již odpradávna. Dužina i odvar z kůry (můžete si nasušit i do zásoby) mají silný močopudný účinek, přičemž nedráždí ledviny ani močové cesty. Přeměna moči na zásaditou přispívá k rozpuštění solí a předchází tvorbě kamenů a písku.
Pozor: Pokud máte ledvinové kameny, poraďte se před očistou se svým lékařem!
Potřebujeme: Černý chléb a dostatečné množství melounů. K zajištění takového účinku musíme sníst minimálně 2 - 2,5 kg melounu za 24 hodin.
Jak na to: Během kúry se jí pouze meloun a černý chléb. Pokud máte žízeň, snězte meloun, pokud máte hlad také a pokud už to hlady nemůžete vydržet, dejte si k melounu černý chléb. Snažte se to vydržet týden. Během kúry nezůstávejte sami, protože při vycházení písku vás může chytit nevolnost. Každý den mezi 17. a 21. hodinou (tehdy se projevuje biorytmus ledvin a močového měchýře) si udělejte teplou koupel (do 40 stupňů Celsia a na 20 - 30 minut) a jezte přitom hodně melounů (nesmí být však přímo z chladničky !!! - mají mít pokojovou teplotu). Teplo rozšíří močové cesty a odstraní případné bolesti při vycházení písku, meloun zvýší produkci moči a biorytmus přidá sílu ledvinám vypudit nečistoty. Kúru si dle potřeby můžete prodloužit až na tři týdny, ne více!
Kúra ze zeleninových šťáv
Při očistě ledvin se využívá zelenina bohatá zejména na draslík. Pokud však chceme použít na očistu ledvin právě kúru ze zeleninových šťáv, musíme si pořídit biologicky pěstovanou zeleninu. Jinak bychom dosáhli úplného opaku. Pokud nemáme jistotu, zda přece jen neobsahuje dusičnany, zejména z kořenové zeleniny odstraňme ze zeleniny střední dužinovou část.
Potřebujeme: 7 dílů šťávy z mrkve, 4 díly šťávy z celeru, 2 díly šťávy z petržele a 3 díly špenátové šťávy.
Jak na to: Jednotlivé šťávy smícháme a v průběhu dne pijeme po doušcích. Smíšenou šťávu uchováváme v ledničce maximálně dva dny.
Další tipy na zeleninové šťávy
a) 10 dílů mrkve, 3 díly řepy, 3 díly okurky
b) 9 dílů mrkve, 5 dílů celeru, 2 díly petržele i s natí
Zejména šťáva z petržele je výborným prostředkem na očistu ledvin, zvláště pokud jsou přítomny také bílkoviny v moči. Šťávu z petržele však nepoužívejte samostatně a více než 30 - 60 g najednou.