Letní kuchyně na zahradě
Oheň - živel, který se člověk snaží odpradávna ovládnout, dokáže být příjemným společníkem v podobě krbu, grilu, udírny či ohniska i v zahradě. A přestože by zahrada byla taková maličká, že by se do ní nevešlo nic ze zmiňovaných možností, večer by se na stole určitě našlo místo alespoň na lucerničku se svíčkou.
Když se budete rozhodovat, jakou formu ohně si zvolit,
berte v úvahu zejména jeho účel. Pokud dáváte přednost posezení u "živého" ohně, protože vás fascinuje pozorovat jeho plameny, cítit teplo a magické energie, zvolte si krb nebo ohniště. Pokud chcete váš jídelníček obohatit o chutné grilované pokrmy, zaměřte pozornost na grily. Ti, kteří nedají na rady zastánců zdravého stravování, si mohou postavit i udírnu. Nuž a těm z vás, jimž se zahrada stala druhým domovem, nic nebrání ve vybudování letní kuchyně.
Kam s ohněm?
Při umísťování ohně v zahradě je nejdůležitější bezpečnost.Proto si vyberte místo v závětří nebo vytvořte závětrný kout v dostatečné vzdálenosti od budov a hořlavých materiálů. Umístit gril, krb nebo ohniště do blízkosti jehličnanů nebo stálezelených rostlin, které mají vyšší obsah pryskyřice a snadněji hoří, se nevyplácí. A berte ohled i na sousedy, to se týká zejména zděného krbu. Na vaši volbu bude mít samozřejmě vliv i zahradní prostor. Při plánování nestačí jen změřit rozměry krbu, grilu nebo ohniště, je třeba myslet i na jejich okolí a dostatečný prostor pro manipulaci při přípravě pokrmů. Součástí přenosných grilů nebo montovaných krbů bývají i malé odkládací plochy, které však sotva pojmou jeden malý talířek, takže tu musíte počítat i s místem na stůl na přípravu jídla a se stolky na odkládání. Rovněž je důležité odhadnout plánovaný počet návštěvníků a jejich pohyb v daném prostoru, aby zbytečně nedošlo k popálení.Pokud budou v zahradě i malé děti a domácí zvířata, raději zůstaňte střízliví.
Stavba ohniště
Na běžné zahradní ohniště stačí kulatá jáma o průměru 60 až 80 cm, hluboká přibližně 20 cm. Její okraje obložte kameny, které zabrání případnému rozšíření ohně do okolí. Z návětrné strany můžete jeden obvodový kámen vynechat, zlepší se tak proudění vzduchu a oheň bude dobře hořet.
Kruhové ohniště
Nejjednodušší a zároveň nejlevnější varianta je ohniště. Jeho stavbu, pokud to tak lze nazvat, zvládne i dítě. Navíc, ohniště stejně rychle "demontujete" nebo přemístěte, případně úplně zlikvidujete. Jedním z oblíbených argumentů hovořících ve prospěch ohniště je, že kolem něj můžete sedět v kruhu, každý zde vidí na každého a lidé jsou si rovni. To vám potvrdí každý tramp. Mezi nevýhody tohoto řešení patří kouř, který putuje vždy tam, kam si sednete. Zde pomůže plechový komín nad ohništěm, který bude nepříjemný a otravný kouř odvádět.
Krby
Další možností, jak využít oheň v zahradě, jsou krby. Aby správně fungovaly - to znamená, že v nich oheň musí dobře hořet, nesmějí hodně kouřit a měly by hřát - musí být postaveny podle určitých zásad.
Umístění krbu
Zahradní krb může být napojen na zeď budovy či odpočívadla, ale může stát v zahradě i samostatně. Zpravidla bývá ohniště přístupné z jedné strany, ale může být i z více stran (potom je však třeba ustoupit od zásad, které platí pro zděné krby, čímž se blížíme zpátky k ohništi s odvodem kouře). Krbové ohniště s roštem můžete vybudovat například na kamenné podezdívce, nad ohniště upevněte plechový sběrač kouře a komín, který obvykle nepřesahuje 2 až 3 m. Sběrač kouře se v tomto případě řeší jako u kovářské výhni.Komín pak může být kulatý nebo hranatý se světlostí asi 30 cm. Takové krby mohou mít nejrůznější tvar i uspořádání. Jejich praktický význam je v tom, že komínem se odvádí kouř, takže neobtěžuje nejbližší okolí.
Stavba zahradního krbu
Pro stavbu interiérových krbů platí přísnější pravidla jak pro venkovní, v principu jsou však stejné. Posuďte sami, zda přece jen nebude lepší svěřit stavbu odborníkům. Aby krb dobře fungoval, musí mít dobrý komín.To je hlavní podmínka. Komín musí být dostatečně vysoký s dostatečnou světlostí (vnitřními rozměry). Při vnitřním krbu se předpokládá výška alespoň 8 m a světlost nejméně 20 × 20 cm. U zahradních krbů stačí kratší komín, který nebude přesahovat 3 až 4 m, proto je třeba zvětšit jeho světlost na 30 × 30 cm. Materiál přizpůsobte okolí - vhodné jsou šamotové cihly, přírodní kámen i kov. Podlahu a vnitřní stěny topeniště je nejlepší vyzdít šamotem, který jsou odolný proti ohni, nepraská. Vnější tvar podléhá už jen estetickým pravidlům. Krbové ohniště stavte tak, že jeho boční stěny směrem dozadu zešikmíte, stejně i horní část zděné stěny, takže krb bude tvořit jakýsi reflektor, jehož šikmé stěny budou odrážet teplo směrem ven. Při výšce 50 cm a šířce 60 až 70 cm bývá hloubka krbu obvykle 40 cm.Dýmové hrdlo je část, do níž se prostor ohniště směrem nahoru zužuje a navazuje na komín. Ve spodní části komína nad kouřovým hrdlem je výstupek - zvratné dno, jehož účelem je usměrňovat chladný vzduch klesající komínem a obracet ho zpět, takže kouř se nesráží a krb nekouří. Do krbového ohniště se vkládá rošt, který je podmínkou dobrého hoření polen. Je svařen z kulatých nebo hranatých ocelových tyčí v podobě mřížky na nožičkách vysokých 5 až 7 cm. Okraje roštu jsou zvýšené, aby polena nevypadávaly ven. Komín můžete vybavit stříškou. Ta má ozdobnou i praktickou funkci - zabraňuje, aby při dešti vnikala do krbu voda. Může být ze silnějšího plechu, například ve tvaru oblouku či vlnovky, upevněna na ocelových "nožičkách" asi 20 až 30 cm nad ústím komína.
Zahradní grily
Jsou dalším z příjemných způsobů, jak využít oheň v zahradě.Při výběru grilu si je třeba zodpovědět dvě otázky: 1. Zděný nebo přenosný gril? 2. Pro jaký typ paliva se rozhodnete - dřevěné uhlí (romantičtější volba) nebo plyn a lávové kameny (praktičtější volba)? Podstatou každého grilu jsou ohniště a grilovací rošt. V ohnisku je rozžhavené dřevěné uhlí nebo lávové kameny a nad ním se na mřížku klade maso na opékání. Mřížku lze umístit v různé výšce, místo ní však lze zavěsit rožeň, na který se nabodne maso. (Když kuřátko či telátko otáčíte, tak ho rožníte. Pokud plátky masa otáčíte kleštěmi, tak grilujete ... Navrhuji nedělat z toho zbytečnou vědu, takže dále to bude jen o grilování.) Grilování se stalo tak oblíbeným, že to vedlo k vývoji celé řady typů grilů - od nejjednodušších na jedno použití přes skládací a kotlové grily až po přenosné a vozíkové. Podstatnou součástí kotlového grilu je kupolovité klenuté víko, zaklopením kterého se gril změní na pečicí troubu, v níž se dobře propečou i velké kusy masa, což má svou nespornou výhodu. Kdo dává přednost pohodlí, bude asi volit pojízdný plynový gril s lávovými kameny. Tento typ se snadno udržuje, protože úplně odpadá složité rozpalování a rozdmýchávání dřevěného uhlí, starosti s hlídáním žhavých uhlíků a čištění popele. Nad speciálním hořákem napojeným na propanbutanovou bombu je rošt s vrstvou lávových kamenů. Ty se rozpálí a jejich teplo griluje maso. Šťáva z masa odkapává na lávové kameny a po odpaření vytváří kouř, který dodává masu nezaměnitelné aroma. Lávové kameny mají samočisticí schopnost a lze je použít opakovaně, stačí nechat gril po skončení grilování běžet přibližně 15 minut "naprázdno" se zavřeným víkem. Na vhodné místo si můžete dát i stabilní zabudovaný gril, například z cihel, umělého či přírodního kamene, vymývaného betonu nebo ze starého mlýnského kamene.Fantazii se kladou meze jen funkčností zařízení, které vycházejí z principu popsaného výše.
Letní kuchyně
Pokud máte dostatek financí, prostoru a chuti na grilované speciality a zahradní stolování je pro vás téměř jako slavnost, můžete si na vhodném místě vybudovat letní kuchyni. Její vybavení je individuální, základem je však vhodně zastřešený prostor otevřený do zahrady, tedy kryté odpočívadlo. Kromě toho by měl být v letní kuchyni nábytek, skříňky, v nichž budete mít v létě uložen potřebný nádobí, nějaká forma dřezu s tekoucí vodou a samozřejmě gril, krb, udírna či jiná kombinace "ohňových" zařízení, které umožňují přípravu pokrmů. Na někoho to možná zapůsobí jako zbytečný přepych, ale tam, kde se v létě setkává velká rodina nebo mnoho přátel, je takové zařízení k nezaplacení - dobře se pobavíte, společně se najíte a doma to zůstane čisté a uklizené.