Máslo s medvědím česnekem - skvělá součást jarního jídelníčku

Velmi brzy na jaře, jako jedna z prvních bylinek se v hlubokých lesích, v blízkosti potůčků a pod stromy, objeví a voní, listy medvědího česneku. Tato léčivá bylinka musí vyrůst a rozkvést dříve, než ho zastíní stromy, když odkvete nezůstane po něm ani stopa a přihlásí se opět až na jaře.

máslo, bylinkové máslo, medvědí česnek, zdraví, vitaminy, minerály

Medvědí česnek má charkteristickou chuť i vůni

Léčivá bylinka je údajně pojmenovaná podle medvědů (když se prý zesláblí medvědi probudili ze zimního spánku, vrhli se právě na tuto bylinku...). Česnek medvědí roste jen během dvou měsíců, objevuje se obvykle začátkem dubna, ale může i dříve. Má charakteristickou vůni a štiplavou chuť. Nejčastěji se využívá v kuchyni. Chuťově je podobný pažitce. Sbíráme zelené lístky a už když je utrhneme, ucítíme vůni česneku. Není však vhodný na sušení, tedy sušit se dá, ale všechny účinné látky z něj sušením vyprchají. V přírodě musíme dávat dobrý pozor, abychom si ho nespletli s konvalinkou! Pomoci nám může právě charkteristický vůně, kterou listy konvalinky nemají.

Cenné vitamíny a minerální látky

V jarních měsících nám doplní vitamíny, minerální látky a vydezinfikuje trávicí trakt. Obsahuje tytéž látky jako dužina česneku - vitamin C, vitamin B, zejména B6, selen a alicin (zodpovědný za typicky štiplavé aroma) a další látky s obsahem síry.

Využití v lidovém léčitelství

Snižuje cholesterol, krevní tlak, pročišťuje krev, používá se i při žaludečních potížích, při dýchacích potížích a celkově posiluje imunitní systém. Má bohaté antibakteriální a antioxidační účinky. Nejlepší je v syrovém stavu, ale můžeme si z něj připravit i léčivý nápoj. Dva šálky nařezaných listů, vložíme do láhve a zalijeme ½ litrem 40% bílého alkoholu a necháme 14 dní vyluhovat na slunném místě. Slijeme a užíváme ráno 10 - 15 kapek v malém množství vody. Použít ho můžeme i k natírání ran.

Využití v gastronomii

Medvědí česnek se stejně, jako rukola, řeřicha, či mladá pampeliška staly hitem současné kuchyně. Je nesmírně mnoho receptů, kde se dají tyto bylinky využít. Čerstvé natrhané listy můžeme přímo konzumovat, oceníme je jako drobenku, koření i na přípravu salátů nebo specialit jako je guláš. V zásadě používáme listy v syrovém stavu, pokud je upravujeme tepelně, tak jen velmi krátce, aby neztratily zdraví prospěšné látky.

Salát z medvědího česneku

Nejdříve si připravíme zálivku. V olivovém oleji rozmícháme sůl, pepř a petrželku. Nakrájíme zeleninovou papriku, rajčata, okurku, přidáme na malé kousky natrhaný medvědí česnek, posekané mandlové lupínky nebo vlašské ořechy. Zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Podle chuti můžeme přidat sýr. Salát je výborný s čerstvým nebo opečeným pečivem.

Máslo z medvědího česneku

Budete potřebovat: 250 g másla, 1 cibulku šalotku, 1 lžíci nasekané petrželky, umyté listy medvědího česneku (4 nebo 5)
Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru a pořádně rozmixujte. Získanou hmotu dejte do malých misek a do lednice, aby ztuhla.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Bobkový list - úžasná bylinka do interiéru, balkónu i zahrady

Čerstvé nebo doma usušené bylinky, to je něco jiného, než když otevřete sáček z obchodu. A navíc, koření je...
více…

Nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin škodí nejen srdci

Omega mastné kyseliny jsou pro naše tělo potřebné. Ale jak to s nimi vlastně je? Jaký je rozdíl mezi šestkou a...
více…

Desatero letní cesty k vysněné štíhlé postavě

V létě se dá zhubnout snadněji. Pomoci ke štíhlé postavě může nejen zvýšený pohyb, ale také letní způsob...
více…

Hnědé a flekaté banány nepatří do koše, protože mají řadu předností!

Vybíráte v obchodě s ovocem správné plody? Jak to máte s banány? Lákají vás ty světle žluté a s nazelenalou...
více…

Lipový čaj zkracuje dobu léčení nachlazení, ale nepijte ho, když jste zdraví!

Lipový květ se sbírá hlavně kvůli tomu, že z něj jde připravit lahodný a zároveň léčivý čaj. Tento čaj má ale...
více…

Andělská bylinka, která vám dodá energii, ale zároveň i uklidní - Andělika lékařská

Andělika lékařská (lat. Archengelica officinalis) je mohutná bylina, která miluje chladná a vlhká zákoutí. Pěstovat...
více…

Rybíz proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku

Rybíz je bobulovité ovoce, nenáročné na pěstování. Přesto mizí nejen z našich zahrad, ale obchodů s ovocem. Přitom...
více…

Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Na co si dát pozor při sušení, konzumaci a skladování bylinek?

Pěstování a sběr bylinek je stále více oblíbený. Ale pozor na to, jak s bylinkami naložíte. Ne všechny způsoby...
více…

Nízký krevní tlak upraví rozmarýnové víno a bylinky

Za nízký krevní tlak se označuje tlak krve pod 110/70 torr. Tehdy mluvíme o hypotenzi. Tento stav sice není tak...
více…