Maso z pohledu vegeratiánů

Jíst či nejíst maso? Světová zdravotnická organizace WHO varuje před tím, že příliš mnoho masa škodí a uzeniny zařadila mezi škodliviny. A jak vidí konzumaci masa vegetariáni? Lze maso vůbec něčím nahradit?

zdravá výživa, vegetariánství, vitaminy, zdraví

Lze jej nahradit

Mnozí jsou znepokojeni, jiní si maso ani přesto neodepřou. Kromě toho, že jim velmi chutná, jsou přesvědčeni o tom, že živiny z něj se nedají ničím jiným nahradit. Tuto utkvělou myšlenku vyvrátila odbornice na výživu, Edith Sichtar z Rakouska, která je už léta zarytou vegetariánkou. "Železo, zinek a vitaminy skupiny B lze nahradit konzumací fazolí, čočky, cizrny a celozrnných produktů," doporučila v rozhovoru v rakouském deníku Kronen Zeitung. "Jsem veganka, nejím absolutně žádné živočišné produkty a vitamin B12 mám ze zubní pasty," konstatovala.

Z vlastní zahrádky

Jednoznačně je třeba zařadit do jídelníčku nejen ovoce, ale v první řadě zeleninu. Aby byla co nejčerstvější a nejzdravější, doporučuje se nakupovat ji na trzích, sledovat, odkud k nám doputovala, upřednostňovat zemi původu, nebo - vypěstovat si ji ve vlastní zahrádce či na balkoně. Například takové domácí rajčata se s těmi z obchodu chuťově nedají vůbec srovnávat. To jsou však všechno notoricky známé informace.

Jezte co nejpřirozeněji

Zdravá a vyvážená strava podle odbornice a veganky Sichtar vypadá takto: "Vzdejte se průmyslových výrobků, protože obsahují přísady a jezte co nejpřirozeněji," vzkazuje. Preferovat bychom podle jejích slov měli nejen zeleninu a ovoce, ale také semínka, ořechy a celozrnné produkty. Informace, která také stojí za zmínku: "Maso častokrát obsahuje dusitanové směsi. Tato nezdravá přísada slouží k tomu, aby udržovala červenou barvu, aby maso nezhnědlo, "informovala Sichtar.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Čokoláda podporuje naše myšlení a zahání smutek

Milujete čokoládu, ale vyhýbáte se jí kvůli tomu, že pochybujete o tom, zda neškodí zdraví a štíhlé...
více…

Zdravá svačina, kterou si uděláte v klidu domova, zvýší váš pracovní výkon

Také se již v časných dopoledních hodinách nemůžete dočkat oběda a váš žaludek už dlouho volá po něčem k...
více…

Jogurt s probiotickým účinkem

Jak si vybrat jogurt, který nám bude chutnat a navíc bude obsahovat to, kvůli čemu tento zakysaný mléčný výrobek...
více…

Pečení domácího chleba z kvásku je pracnější, ale zdravější varianta

Slyšeli jste už o tom, že chléb z domácího kvásku je mnohem zdravější a lépe také chutná? Sdělíme vám proč a...
více…

Čočka je dobrá volba nejen pro diabetiky, lidi s nadváhou a vyznavače zdravé stravy

Čočka je známá a velice chutná luštěnina. Je to plodina, která nevyžaduje složitou úpravu a je hotová už za pár...
více…

Perimenopauza a menopaouza není lehké období, ale nepříjemné příznaky lze zmírnit

Perimenopauza přichází kolem čtyřicátého roku života ženy, ale klidně se může dostavit i dříve. Je provázena...
více…

Domácí arašídové máslo a jeho varianty s mákem a kokosem

Arašídové máslo je v poslední době často zmiňované v souvislosti se zdravím a zdravým životním stylem. Řeknete si...
více…

Problémy se spánkem může vyřešit změna stravy

Pokud chcete být čilí, funkční a stoprocentně výkonní, potřebujete dobrý noční spánek. Kromě těchto výhod má...
více…

Tofu pečuje o naše zdraví, pleť i vlasy

Tofu vyrobené ze sójového tvarohu je přirozeně bezlepkové a nízkokalorické, přičemž neobsahuje žádný cholesterol...
více…

Rozdíl mezi veganem a vegetariánem?

Láska ke zvířatům dohnala některé lidi k tomu, že ze své potravy vyloučili nejen maso, ale také všechny produkty,...
více…