Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě vytáhli z trouby, a který provoní vzduch lákavou vůní.

Moderní technologie, které domácí pekárna využívá, umožňují, aby si téměř každý, i ten s minimálními nebo žádnými zkušenostmi s pečením, mohl připravit vlastní chléb. Je to poměrně snadná práce. Vyberte si recept, dejte suroviny do nádoby pekárny ve správném pořadí, a zmačkněte knoflík. Detaily se liší podle konkrétní značky, ale většina domácích pekáren funguje stejným způsobem.

Co budete potřebovat:

  • domácí pekárnu
  • recept na chleba a suroviny, které obvykle zahrnují
  • vodu nebo mléko
  • olej, ztužený tuk na pečení nebo máslo
  • chlebovou mouku
  • rychle kynoucí kvasnice nebo aktivní sušené kvasnice
  • cukr nebo jiné sladidlo
  • sůl
  • sušené mléko
  • vařečku nebo ohebnou špachtli (není nutné)

Návod:

  1. Do pečicí nádoby dejte vodu nebo mléko. Chleba bude lépe kynout, když bude tekutina ohřátá, ale není to nutné.
  2. Přidejte aktivní sušené kvasnice a cukr nebo jiné sladidlo. Počkejte 5 minut, než začnou kvasnice působit, a pak přistupte k dalšímu kroku. Pokud používáte rychle kynoucí kvasnice, tento krok přeskočte a postupte k dalšímu.
  3. Přidejte do nádoby podle návodu olej, máslo nebo ztužený tuk. Pak přidejte suché ingredience počínaje moukou. Pokud používáte rychle kynoucí kvasnice, přidejte je zároveň se suchými ingrediencemi, ale přitom dávejte pozor, aby se nedotýkaly soli. Kdyby s ní přišly do styku, sůl by usmrtila kvasinky, ale když se spojí až v těstě, bude sůl pouze zmírňovat činnost kvasnic.
  4. Na pekárně zvolte vhodný program, který doporučuje manuál. Pekárnu zapněte a nechejte program proběhnout. Pokud to bude nutné, promíchejte těsto vařečkou nebo ohebnou špachtlí, abyste urychlili hnětení. Mnohé pekárny dají signál, když je možné přidat další ingredience, např. ořechy nebo sušené ovoce.
  5. Když skončí pečení, nechejte chleba trochu vychladnout, pokud to doporučuje manuál. Některé pekárny jsou naprogramované na automatické chlazení. Když chléb zcela vychladne, můžete ho nakrájet a ihned konzumovat, zabalit ho do vzduchotěsného obalu a dát zmrazit do mrazáku, anebo ho můžete skladovat při pokojové teplotě.

Tipy a upozornění:

  • Aby chleba vypadal více venkovsky, nastavte domácí pekárnu na program „pouze těsto“. Nakynuté těsto vyjměte a dejte do vymazané pečicí nádoby, nechejte ho nakynout a pak pečte jako tradiční chléb.
  • Některé domácí pekárny mají funkci časovače, která Vám umožňuje naplnit pekárnu surovinami dopředu a pak péct, kdy budete chtít. Pokud budete chtít čerstvý chléb k snídani, naplňte ji večer, a pokud k obědu, naplňte ji ráno.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články