O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné uvnitř.

Fritéza připravuje rychle dobré jídlo.

Typy.

Existují komerční fritézy na plyn i na elektřinu. Obvykle to bývají samostatně stojící spotřebiče vysoké asi metr, ale existují i stolní komerční fritézy. Domácí fritézy bývají stolní a pouze na elektřinu.

Funkce.

Fritéza zahřeje olej na velmi vysokou teplotu. Když do něj ponoříte jídlo, zachová si pod křupavým povrchem svoji chuť. Ačkoli obsahuje hodně cholesterolu, jídlo smažené ve fritéze má rádo mnoho lidí, především proto, že si dobře zachová svoji chuť.

Prvky.

Fritézy se vyrábějí s celou řadou prvků, které se liší od výrobku k výrobku. Nejběžnějším prvkem bývá časovač. Časovače pomáhají při tom, abyste jídlo smažili po správnou dobu. Dalšími běžnými prvky jsou pokročilé prvky vyhřívání a prvky okapávání.

Velikost.

Komerční fritézy bývají asi metr vysoké, zatímco domácí jen asi 30 cm. Komerční stolní fritézy mají zhruba stejnou výšku jako domácí, ale bývají širší a mívají více přihrádek na fritování.

Upozornění.

Se zapnutou fritézou zacházejte opatrně. Olej dosahuje takové teploty, že může způsobit vážné zranění. Také dávejte pozor, když budete jíst jídlo vytažené z fritézy: příliš usmažené jídlo může mít na zdraví negativní vliv.  

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články