Důvodem je často stres a vnitřní napětí, které nedokážeme odložit ani s příchodem do ložnice a uložením se do postele. Zatímco však přistoupíte k lékům na spaní (vlastně se jim snažte vyhnout!), je dobré vyzkoušet několik metod, které by váš spánek mohly zlepšit. Někoho možná překvapí, ale otestovat jejich účinnost za to stojí.
Studie ve Velké Británii ukázala, že až 75 procent lidí přiznalo, že se jim spí lépe ve voňavých, čerstvě povlečených peřinách. Odborníci doporučují prát ložní prádlo zhruba každé dva týdny. Chcete-li vůni udržet intenzivnější (vybírejte si aviváž či tekutý prací prášek pečlivě), perte je každý týden. Podobné platí i pro prostěradlo. Pokud spíte pod větší přikrývkou, která je náročnější na praní, případně ji dáváte do čistírny, můžete si pomoci žehlením a vůní v rozprašovači, do které přidáte vonný olej.
Není řeč o skutečném chladu, ale dávno se ví, že se nám lépe spí v místnosti, která je chladnější ve srovnání se zbytkem bytu. Před spánkem tedy dobře vyvětrejte a upravte i termostat na radiátoru, případně jej v ložnici zcela vypínejte. Chlad uvolňuje tělo, snižuje tělesnou teplotu a zlepšuje tak usínání.
Zní to zvláštně? Ale vězte, že už nějaký čas jsou na trhu žárovky, které vydávají světlo podporující tvorbu melatoninu - spacího hormonu. Dají se koupit ve specializovaných obchodech nebo on-line.
Ačkoli to může znít nelichotivě vůči autorům, knihy jsou často nejlepším uspávací prostředek. Důvodem však není, že by byl děj nezajímavý. Jde o kombinaci části dne (tedy noci), světla noční lampy a rozložení písmen v tištěné knize. To vše dohromady dokáže přivolat spánek rychleji, než byste si mysleli. Vyhněte se však četbě na podsvícených obrazovkách tabletů či mobilů.
Přestože jsou spojovány se snídaní, podle několika odborníků jejich malé množství v kombinaci s mlékem dokáže usnadnit příchod spánku a doporučují je konzumovat před ulehnutím do postele. Samozřejmě, množství nemusí být velké. Sacharidy v cereáliích však dokáží zvýšit produkci serotoninu a podobné platí i pro mléko. To také zklidňuje díky obsahu vápníku a hořčíku. Nic špatného neuděláte, ani když si je osladíte medem, i ten vám se s pánkem ochotně pomůže.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu