Pocení odvádí z těla důležité minerály, které je třeba průběžně doplňovat
Pocení je fyziologický proces, který pomáhá regulovat naši tělesnou teplotu. Bránit mu, je holý nesmysl. Ale pocení kromě estetické stránky věci způsobuje i to, že se z těla potem ztrácí minerály a stopové prvky, které je třeba při zvýšeném pocení pravidelně doplňovat. Jedná se hlavně o sodík, vápník, hořčík a draslík. Proto je důležité zvýšit jejich příjem z potravin, nápojů a eventuelně při extrémní zátěži i z výživových doplňků.
Pot se skládá hlavně z vody, ale i dalších látek
Lidský pot je složen hlavně z vody, minerálů a stopových prvků, laktátu a močoviny. Při pocení dochází tedy i ke ztrátě důležitých minerálů a stopových prvků, bez kterých organismus nedokáže spolehlivě fungovat.
Nejvíce odchází z těla sodík a draslík
S litrem potu ztrácíme přibližně 0,9 g sodíku a 0,2 g draslíku. Oba mají v těle řadu důležitých funkcí. Co se týče sodíku, je klíčovým prvkem při hospodaření organismu s vodou. V potravinách je bohatě zastoupen, ale přesto může dojít k jeho deficitu při dehydrataci a přehřátí organismu, při dlouhodobém zvracení nebo průjmu. Draslík je důležitý pro udržování tekutin v buňkách, pro fungování svalů a nervů, látkovou výměnu, stabilní krevní tlak atd. Jeho deficit vede ke únavě, svalové slabosti či poruchám metabolismu. Co se týče zastoupení těchto látek v lidském těle, měl by být dodržen poměr 2: 1 ve prospěch draslíku.
Kde je najdete?
Draslík je obsažen například ve vnitřnostech, mase, ořechách, špenátu, červené řepě, fazolích, hrozně, houbách, ovesných vločkách. Co se týče sodíku, aktuálně je hlavním problémem jeho nadměrný příjem, protože se nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin. V případě deficitu jej snadno doplníme do organismu v podobě soli (preferujte himalájskou).
Pozor i na deficit vápníku a hořčíku
Po sodíku a draslíku jsou z těla vyplavovány pak i další minerály, jako vápník (0,015 g / l) a hořčík (0,0013 g / l). Deficit kalcia je spojen s nervovými, svalovými i srdečními potížemi, osteoporózou či vznikem zubního kazu. Vápník se nachází v mléce a mléčných výrobcích, ale i máku, semínkách, sardinkách nebo sušeném ovoci. Nízká úroveň hořčíku vyvolává svalové křeče, vyčerpanost, podrážděnost a únavu. Do těla ho doplníme konzumací ořechů, semen, luštěnin či tmavé listové zeleniny. Pro úplnost doplňujeme i ztráty stopových prvků formou potu, přičemž v jednom litru potu odchází cca 0,4 mg zinku, 0,3-0,8 mg mědi, 1 mg železa, 0,1 mg chrómu, 0,05 mg niklu a 0, 05 mg olova.
Jak minerály a stopové prvky doplňovat?
Nejlepší formou je vyvážená strava a vhodné kombinace potravin, které zajistí dostatečný přísun a vstřebání těchto důležitých látek. V horkých letních dnech je můžeme doplnit i pitím minerálních vod, které by však neměly tvořit více než třetinu pitného režimu. Sportovci a těžce pracující lidé mohou sáhnout po speciálních minerálních nebo sportovních nápojích.