Letní rovnice opravdu platí. Čím více ovoce, tím méně vody vám stačí vypít. I kvůli vysokému podílu vody je ovoce a zelenina vhodnou součástí letního jídelníčku. Ne však nějakého. Na žízeň je nejlepší červený a žlutý meloun, ale i pověstná okurka. Důvodem, proč vám v rámci pitného režimu udělají službu navíc je, že ovoce a zelenina dodají organismu nejen vodu, ale i další prospěšné látky: vlákninu, vitamíny, minerální látky a množství ochranných látek.
Nejvíce cenných látek se uchová v nápojích z mixovaného ovoce, nazývaných také smoothies. Příprava je velmi jednoduchá - stačí vložit ovoce do mixéru, dle potřeby přidat trochu vody a rozmixovat. Loupáním, odšťavňováním či převařováním ovoce se ochranné látky ztrácejí.
Konzumace ovoce a zeleniny během horkých letních dnů pomůže organismu doplnit vodu, jejíž nedostatek se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, nevolností či nadměrnou únavou. Při dehydrataci se totiž, zahušťuje 'prostředí ve všech buňkách organismu, v důsledku čehož se v nich narušují procesy látkové přeměny. Projeví se to poruchami funkce různých orgánů a systémů. Už i mírný nedostatek vody v těle, úbytek 1 - 3% tělesné hmotnosti, nepříznivě ovlivňuje nervovou a duševní činnost: zhoršuje paměťové funkce, pozornost, soustředěnost a reakční čas. Proto by v létě měli svůj pitný režim dodržovat všichni, ale zvláštní pozor by si měli dávat řidiči!
Nedostatečný příjem tekutin je i jednou z častých příčin zácpy. Při nedostatku vody v těle se však zvyšuje riziko infekcí močových cest. Navíc u dehydratovaných pacientů byla zjištěna vyšší úmrtnost, například na cévní mozkové příhody. Základem je proto dodržování dostatečného pitného režimu. Dospělý člověk potřebuje denně přijmout 1,5 - 2 litry tekutin. Ve velké horku, zvláště pokud sportujeme nebo trávíme čas přímo na slunci, se může potřeba zvýšit i o další 1 - 2 litry.
Samozřejmě, celkový příjem nevykryjete pouze ovocem a zeleninou. Tělo potřebuje i čistou vodu. Pít bychom měli především přírodní, jemně mineralizované vody nebo vodu z vodovodu. Minerální látky, které jsou přirozenou složkou minerálních vod, pomáhají pokrýt potřebu těchto cenných látek, které v naší stravě často chybí, a zároveň nahradit jejich každodenní ztráty. Ideální je přijímat tekutiny průběžně během celého dne. Nečekat na pocit žízně, který signalizuje, že organismus již ztratil více tekutin než je zdravé. Vypěstujte si dobrý návyk vypít každou hodinu sklenici nápoje. První nápoj je vhodné vypít hned při snídani. Bez láhve vody bychom v létě neměli odejít z domu!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu