Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě
Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a sešitů našich babiček, připomenete si, které potraviny upřednostňovaly a proč. Patří mezi ně i sušené švestky, tvaroh a také kapusta.
Sušené švestky
Od "hlavy až k patě" je toto sušené ovoce plné cenných složek. Obsahují anthocyanin, tj bioaktivní látky, které mají ochranný účinek na srdce a cévy. Anthocyanin navíc chrání i před rakovinou. A to není všechno, obohacené jsou o vápník, draslík, hořčík a železo. Sušené švestky jsou vynikající ke svačině, speciálně ve chvílích, kdy si náš žaludek řekne o sladkost. Jejich výhodou je, že brzdí vlčí hlad a poskytují mnoho energie a vlákniny. Lze jimi ozdobit müsli, jogurt nebo smoothie - a naše babičky to už dávno věděly.
Cottage cheese
Někteří si ho natřou na chléb, jiní ho milují jen tak. Objev jménem cottage cheese! Je skutečnou bombou, protože je plný bílkovin. 100 gramů tvarohu obsahuje asi 13 gramů bílkovin. Díky tomu zasytí nadlouho a chrání nás před přejídáním. Tvaroh obsahuje jen málo tuku a je nízkokalorický. Vyzkoušejte ho s čerstvou křupavou zeleninou a kořením. To je požitek!
Kapusta
K potravinám, na které naše babičky nedaly dopustit, patří kromě zelí i kapusta. Menší i větší hlavičky jsou nízkokalorické a všechny druhy (i růžičková kapusta) dodají tělu vitamin C, který potřebujeme především v zimních měsících na posílení imunity. Navíc obsahuje kapusta hodně vápníku a vlákniny.