Zdraví a vitalita z konzumace ovoce
Ovoce konzumujeme po celý rok, ale v létě stejně chutná nejvíce. Osvěží nás v parných dnech a dodá tolik potřebné tekutiny do vyprahlého těla. Je zdrojem cenných vitaminů, minerálů a vlákniny. A navíc, již jen pohled na sytě zabarvené plody nejrůznějších tvarů láká k nakousnutí.
Krásná pleť a zdravé srdce díky třešním!
Třešně jsou vděčným námětem pro výtvarná dílka nejmenší, zpívají se o nich písně a jsou oblíbenou pochoutkou. Třešně jsou vhodné pro celkové pročištění organismu a působí diureticky, tedy představují prevenci proti dně. Vitaminy v drobných červených plodech pozitivně ovlivňují zdraví pleti a kardiovaskulárního systému. Vědecké studie zařazují třešně mezi ovoce, které má schopnost bojovat proti rakovině, tělesnému tuku a zánětlivým onemocněním např. paradentóze. O třešních málokdo ví, že ovlivňují kvalitu spánku, protože obsahují spánkový hormon melatonin. Stejně dobře jsou schopny odstranit bolest hlavy a jsou prevencí artritidy. Vápník v třešních pozitivně ovlivňuje zdraví kostí a zubů, železo zabraňuje anemii. Některé ženy využívají třešně oprávněně jako prostředek omlazení a zkrášlení.
Malé, nenápadné kuličky
Možná i vám se rybíz spojuje s obdobím prázdnin u babičky. Vesele jste poskakovali kolem drobných keřů, které byly plné malých červených, bílých nebo černých bobulí, a vaše babička plnila proutěný košík. Rybíz je prospěšný zejména pro ty, které často trápí virová onemocnění nebo rýma, protože obsahují látky, které posilují obranyschopnost organismu. Rybíz obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků - vitaminy C, A, skupiny B, vápník, hořčík, draslík. Méně známý je rutin, který ovlivňuje zdraví cév - je prevencí proti vzniku křečových žil a hemoroidů. V zrnkách rybízu jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které dělají z rybízu opravdu prospěšné ovoce. Konzumací rybízu dochází k vybudování silné imunity, posílení vlasů a zkrášlení pleti. Rybíz podporuje zdraví očí a vláknina pozitivně ovlivňuje činnost střev.
Jablka a hrušky jsou dobrými kamarády!
Jablka jsou oblíbenou součástí dietních režimů, protože jsou tvořeny z vody a malého množství sacharidů. Vláknina reguluje trávení, proto průjem nebo zácpa při pravidelné konzumaci jablek nehrozí. Jablka disponují očišťujícím účinkem a pomohou při bolesti hlavy. Každodenní konzumace jablek se doporučuje zejména těm, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Máte špatnou náladu? Zkuste se pozitivně naladit při vychutnávání hrušky. Obsahuje celou řadu látek, které působí na organismus blahodárně. Podobně jako jablka pozitivně ovlivňují zdraví trávicího traktu. Jsou prostředkem eliminace průjmu i zácpy. Působí diureticky. Naše babičky jedly hrušky dennodenně, aby zabránily nadváze.
Jak je to s ostatním ovocem?
Ovoce obecně disponuje celou škálou důležitých látek. Proti anémii a zácpě lze bojovat meruňkami. Zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům napadajících lidské buňky, jsou borůvky. Skvělými zklidňujícími účinky disponují švestky. Kromě nervové soustavy skvěle poslouží i trávicí soustavě. Pokud se trápíte s problematickou pletí, dopřejte si léčivou broskvovou kúru.
Tip na závěr
Letní období nabízí nejrůznější ovoce. Snažte se do svého jídelníčku zařadit co nejvíce druhů ovoce. Zajistíte si tak zdraví, vitalitu i krásnou pleť, lesklé vlasy a pevné, dlouhé nehty. Nezapomínejte, že z hlediska výživy je ideálním časem pro konzumaci ovoce dopoledne.