Pomerančový džus může způsobit rakovinu kůže
Rakovina kůže je obávaným druhem zhoubného onemocnění. Proto není divu, že nás děsí i nejnovější vědecké výzkumy, které hlásají, že si k ní můžeme dopomoci i přehnaným pitím citrusových džusů. Přitom často tyto oblíbené nápoje konzumujeme za účelem podpory zdraví a přirozené imunity svého těla.
Lidé, kteří ráno rádi vypijí sklenice pomerančové šťávy,
si koledují o maligní melanom - o nejnebezpečnější typ rakoviny kůže. Prokázaly to výsledky aktuální studie z Brown University. Studie se zúčastnilo 100 tisíc dospělých. Sledovaní byly více než 25 let. Podle vědců stoupá u lidí, kteří pravidelně pijí pomerančový nebo grepový džus, riziko, že se u nich rozvine melanom. Ti, co pijí jednou denně pomerančovou šťávu, měli o 25 procent vyšší pravděpodobnost vzniku melanomu. Lidé, kteří si třikrát týdně nebo dokonce častěji, dopřejí grapefruit, mají podle vědců až o 41 procent vyšší šanci, že onemocní na nejhorší typ rakoviny kůže. Avšak ti, co pomerančovou šťávu nepijí častěji než jednou za týden, se podle nejnovějších průzkumů nemají čeho obávat.
Ochrana proti slunci
V rámci vědecké komunity se objevila i skepse ohledně zmíněného výsledku studie. Nicméně jeden z předních vědců, kteří na studii pracovali, tvrdí, že je jasné, že některé složky citrusů vysvětlují tyto asociace. Citrusové ovoce obsahuje fotoaktivní složky jako psoralen, který způsobuje, že kůže je na sluneční světlo citlivější.