Zlatý klíč ke zdraví - zabránit překyselení těla vhodným stravováním
Překyselení organismu vede k závažným, až život ohrožujícím nemocem. Správně bychom měli přijímat více zásaditých potravin, ale veškeré polotovary a potraviny s delší dobou trvanlivosti jsou kyselé. Jak se tedy vyhnout překyselení, které vede i ke zhoubným chorobám? Tak hlavně, vyhýbat se co to nejvíc půjde, všem konzervovaným, ale také ohřívaným jídlům. Ono totiž stačí, když jste líní připravovat si čerstvé jídlo a již se ze zásadité stravy stává kyselá a nemusí být ani konzervovaná. A to zdaleka není vše, co se podílí na tom, že neustále tělo zatěžujeme překyselováním.
Zlatý klíč ke zdraví
Kdysi to byla zesměšňována teorie. Dnes ji akceptují i ty největší světové lékařské kapacity. Pokud dokážeme udržet správnou zásaditě - kyselou rovnováhu v našem těle, téměř nikdy neonemocníme. Stav přebytku kyselin totiž přímo způsobuje či zhoršuje drtivou většinu nemocí, které známe. Pokud umíme nastolit správný poměr kyselin a zásad v našem těle, je vždy a v každém věku možnost nápravy zdravotního stavu či dokonce úplné vyléčení. Nevěříte? V následujících řádcích se dozvíte, jak pracuje naše tělo a jak vznikají nemoci. A nejen to. Dozvíte se fakta, která vás možná přinutí změnit postoj k sobě samému.
Nejsme z prachu, ale z vody
Každý ví, že lidské tělo se skládá převážně z vody. Průměrně 70% toho, co nazýváme "Já" tvoří tato pro mnohé běžná tekutina. Pokud bychom chtěli náš život vyjádřit ve "vodním" grafu, uvidíme křivku postupného vysychání našeho organismu směrem dolů v závislosti na věku. To znamená, že čím je člověk starší, tím méně vody je schopno jeho tělo udržet. Všechno tekuté prostředí lidského organismu počínaje krví a slinami konče mají alkalickou reakci vyjádřenou v jednotkách kyselosti - pH. Když je tělo velmi překyselené, imunitní systém se oslabuje a viry, bakterie či plísně dostávají zelenou. Začnou se množit mnohem rychleji, než ve vyrovnaném prostředí. Do kyselého prostředí se nejhůře vstřebávají vitaminy a minerály tak potřebné pro naše celkové fungování. Následky takového stavu jsou devastující - postupně se objevuje onemocnění cév, srdce, kloubů a co je nejhorší, vytvářejí se podmínky pro vznik rakovinotvorných buněk.Tělo si pomáhá, jak umí. Zbavuje se přebytečné kyseliny hlavně potem a močí. Věřili byste, že i moč i pot mají kyselou reakci? Je to právě z důvodu udržení acidobazické rovnováhy, která je základem zdraví. Naše tělo však není zázračné. Pokud je náš organismus dlouhodobě překyselený nad normu, je to začátek našeho konce.
Překyselení, nebo co je vlastně pH?
Trochu vědy o vodě: Část molekul vody se vyskytuje v disociován stavu jako H + a OH-. V chemicky čisté vodě je koncentrace těchto částic 10-14 mol / l, přičemž H + a OH- jsou zastoupeny stejným dílem. Koncentrace H + je tedy 10-7 mol / l, pH vyjadřuje záporný logaritmus této hodnoty. Složité? Pro nás je podstatný hlavní fakt, vyplývající z této definice. Máme-li chemicky čistou vodu, její pH bude přesně 7. Tuto vodu nazýváme neutrální. Je uprostřed stupnice 0 - 14, kterou se pH vyjadřuje. Pokud je pH hodnota vyšší, než 7, mluvíme o zásadité vodě a naopak, pokud je nižší, mluvíme o kyselé vodě. A opět - protože naše tělo je v podstatě voda, tak přesně tam se bude ukrývat naše překyselení.
Příčiny překyselení
Nesprávná výživa a nevhodné stravovací návyky. Ruku na srdce, kolik z nás přetěžuje svůj organismus špatnou výživou? Ráno nejím, hodím do sebe kávu a pojedu pracovat. Zato později se přecpeme a poté odpoledne, když se vrátíme z práce si dáme rychle ještě jednou, abychom se tvářili, že hubneme a po 17:00 už nic nejíme. Nic horšího pro sebe nemůžeme udělat. Jíst se má v malých dávkách a pětkrát denně. A ať se vám zdá jakkoliv směšné tvrzení, že každé sousto musíme rozžvýkat 20 krát předtím, než ho polkneme, je to svatá pravda (krávy by mohly vyprávět). Nedostatečné žvýkání podporuje kyselinotvorné prostředí v žaludku. Svůj organismus přetěžujeme nevhodnou stravou - hodně bílkovin, cukru, nasycených mastných kyselin a také alkohol, nikotin či jedy z poživatin (insekticidy, pesticidy, herbicidy, potravinové přísady, konzervační a barvicí přísady, chlór) - to vše jsou naši hrobníci, kteří trpělivě čekají na svou práci ...
Narušení střevní flóry
se dá se vyjádřit jednoduše a srozumitelně - kvašení v tenkém střevě, zahnívání v tlustém střevě. Nechtěli byste to vidět na vlastní oči, stačí když to cítíte při provádění velké potřeby, že? Nedostatek vody. Záměrně jsem nenapsali, že nedostatek tekutin. Tekutina je i rum, sirup, káva, slivovice a podobně. Je to však voda a zas jen voda, při jejiž nedostatku stoupá koncentrace kyselých odpadů hlavně v tuku a v nervových tkáních. Duchovní a duševní stránka nás samých. Že by? Ano. Vztek, nenávist, agrese, stres a nahromaděná duševní zátěž překyselují náš organismus ve vysoké míře. Jen nedávno vyšla studie o přímé úměře stresu a vzniku rakoviny. Co myslíte, je to blud?
Následky překyselení jsou přímo hororovým čtením
Acidóza je porucha homeostázy vnitřního prostředí, jejíž podstatou je vzestup koncentrace vodíkových iontů H + v extracelulární tekutině organismu a poklesem pH Stabilní hodnota pH je nezbytná pro správný průběh velkého množství chemických reakcí, probíhajících v organismu. Porucha regulace acidózy vede k rozvratu vnitřního prostředí až k smrti . Za tímto tvrzením se ukrývá souvislost mezi acidózou (překyselením) a většinou civilizačních chorob: kardiovaskulární problémy, rakovina, cukrovka, obezita, oslabení imunity, poškození organismu volnými radikály, předčasné stárnutí, osteoporóza, nedostatek energie, únava, psychická nevyrovnanost...
Co k tomu dodat?
Naše tělo obsahuje neuvěřitelných 96 000 (!) metrů cévních sítí, které neustále narušujeme našim nevhodným chováním. Vzhledem k tomu, že tato síť cév zprostředkovává spojení mezi všemi buňkami, stačí málo a poškození se rozšíří do celého těla.
Když nemám, tak si půjčím, když mám tak uložím do banky
Pochopili jsme tedy, že správný poměr kyselin a zásad je v těle žádoucí a nutný. Náš organismus to i bez našeho přičinění ví naprosto přesně a proto s geniální přesností udržuje ve správném pH substanci, kterou považuje za nejdůležitější pro náš život - krev! Krev má pH 7,35 až 7,4 s velmi nepatrnými odchylkami. Pokud by se tato hranice výrazněji snížila pod 7,35 člověk umře. Je konec. A to jen z toho důvodu, že jsme našemu překyselení nevěnovali pozornost a nestíhalo to udělat naše tělo. Smrt však není cílem pro náš organismus. Právě naopak. Celá řada biochemických procesů v našem nitru je zaměřen právě na udržení pH krve a to i za cenu nesprávného fungování jiného orgánu. Krev má prostě přednost. Za každou cenu. V zájmu udržení zásaditého prostředí krve si tak tělo půjčuje zásadotvorné látky ze zásob. Cena za zásadité pH je vysoká: například minerální látky, jakými jsou vápník, draslík, hořčík odebírá ze životně důležitých orgánů a kostí, aby neutralizovalo kyseliny a rychleji je vyloučilo z těla. Takže vážení hubení, kteří tak často vykřiknete: "Já se mohu přejídat i o půlnoci a nepřiberu" nejásejte. Tělo si na odbourání kyselin půjčí vápník z vašich kloubů a kostí. A bude to sakra bolet. Postupně ztratíte látky, které potřebujete pro zdraví a sílu. Vápník tak snadno neobnovíte a kromě bolesti páteře a kloubů vám hrozí osteoporóza. Vlastně budete rádi, že ve čtyřiceti nezůstanete na vozíku. Myslíte, že přeháníme? Uvidíte, ale lepší by bylo když se nebudete muset přesvědčit na vlastní kůži, tedy vlastním těle. Abych však měřil stejným metrem. Tlustí lidé nejsou vystaveni jen posměchu okolí, ale riziku, že ve čtyřiceti budou rovněž po smrti. Důvod? Vyzkoušeli jste diety a nehubnete? Cvičíte, běháte, jezdíte na kole a nic? A co tak jojo efekt? Dostavil se po dietě a nyní vážíte víc, než předtím? Opět za to může hlavně vaše překyselení. Jedním ze způsobů (zákeřných, ale účinných) bojů organismu proti kyselým buňkám je jejich ukládání do tuku. Kyselá buňka, obalená v tuku je bezmocná. Za cenu vašeho přibírání. Dietu držíte pár měsíců a organismus se lekne: "Odkud budu brát tuk?" A později udělá všechno proto, aby si ho v dostatečném množství uložil do tukové banky až do doby, dokud nezjistí, že vám svitlo a začali jste jíst v převážné míře zásaditou stravu. A pít hodně vody.
Voda, vodička
Jedním z nejdůležitějších prvků pro naše tělo je vápník, latinsky kalcium. Nedostatek vápníku je příčinou vzniku více, než 150 nemocí. A to vše z důvodu, že vápník patří mezi nejlepších bojovníků při neutralizaci kyselosti v těle. Je známo, že všechny metabolické procesy v našem těle probíhají za přítomnosti vápníku a vody. Kombinace vápník + voda je pro procesy v našem těle nevyhnutelná v přijatelné rovnováze s jinými stopovými prvky. Nerovnováha této kombinace zapříčiňuje mj. vznik svalových křečí u sportovců a lidí, kteří dlouhodobě přetěžují svůj organismus. Voda a minerály jsou nezbytné pro zajištění správného chodu tělesných funkcí. Proto je podstatné dodržovat pitný režim. O pitném režimu se lze dozvědět hodně po zadání tohoto slovního spojení do internetového vyhledávače. Proto si pro tuto chvíli ukážeme, jakým způsobem si vypočítáme náš osobní denní pitný režim. nPro výpočet naší denní potřeby vody musíme udělat dvě věci: Postavit se na váhu a použít následující vzorec: váha (kg) x 0,035 = denní potřeba vody (litry). Aby tento vzorec vypadal "einsteinovsky" musíme přidat ještě proměnné veličiny: Za každý šálek kávy připočítejte k výsledku 3 dcl vody, za každých 11 kg nadváhy 2,5 dcl vody
Zahrajme se na kouzelníky
Hurá, jdeme se odkyselovat ... Skladbu stravy a způsob konzumace jsme schopni ovlivňovat, horší to bude s postupy a surovinami. Zkuste hádat proč. Nebo ještě lépe - udělejte malý pokus. Kupte si jedno rajče v hypermarketu a jedno utrhněte ve vlastní zahrádce (nebo kupte na tržnici a zakousněte. Nejprve z domácí a pak z "hypermarketového". Cítíte ten rozdíl? Pokud ne, měli byste si dát transplantovat chuťové pohárky. Rajčata (a nejen ony), které jsou ke nám dováženy se sklízí ještě zelená a dozrávají pod umělými lampami cestou na pulty našich prodejen. "Sluneční" složka, a tajemná složka, kterou východní nauky nazývají energií chi, nebo pránou v nich chybí. Projevuje se to nejen na chuti, ale i na energetické a výživné hodnotě. K tomuto faktu musíme však připočíst ještě jeden. Vlastně dva. Vlastně více: u nás je živočišná i zemědělská výroba v troskách. Mechanismy naší "velkovýroby" nezaručují obsah životu potřebných zásaditých látek. Spíše se dá říci o jejich nedostatku. Přetížená půda už minerální látky téměř neobsahuje. Námitka ctihodnosti? No dobře - hnojí se hnojí, ale přidáním dvou či tří minerálních látek do půdy způsobí jen to, že rostlina vyroste, nebude však obsahovat to, co je pro nás důležité, co nám v budoucnu zachrání život. Způsob úpravy plodin je ještě horší - nahrává právě kyselinám. Zrno, zbavené slupky a výrobky z něj - přeslazované, chemicky ošetřené, barvené, konzervované nemohou být v žádném případě harmonickou potravou. Mějte na paměti, že ukázkový jedinec dnešní doby, alias normálně se stravující člověk dostává díky potravinám v obchodech do sebe pouze 40% minerálů a stopových prvků z množství, než by měl. Musíme být tedy opravdovými kouzelníky, abychom si v těle mohli vytvořit zásobárny s minerály. Nezbývá nám však nic jiného, než zamyslet se nad naším jídelníčkem. Seznamte se z některými potravinami ovlivňujícími acidobazickou rovnováhu našeho těla:
Zásadité potraviny
- Zelenina - petržel, celer, česnek, brokolice, dýně, mrkev, křen, cuketa, paprika, okurka, rajčata, fazole, cibule, špenát, zelí, kapusta, salát, ředkvičky, atd.
- Ovoce - citron (ano - kyselý citron je zásaditý), avokádo, třešně, grapefruit, limetky, kokosový ořech atd.
- Tuky a oleje - (lisované za studena) - olivový, kokosový, rybí, avokádový, hroznový olej a podobně.
- Bílkoviny - kozí mléko, sója, čočka, pohanka, jogurt, špaldová mouka, tofu, kaštany, lněná, slunečnicová, sezamová a dýňová semena, mandle, klíčky...
- Koření - skořice, zázvor, kari, chilli, hořčice, pepř, kajenský pepř, bylinky na ochucení jídel apod.
- Ostatní - propolis, mořská sůl, zelený čaj, bylinkové čaje, kombucha, houby shi-take
- pitná voda - zásaditá bez chloru, nejlépe z přírodního pramene (nikoliv však balená, koupena v obchodních sítích).
Okyselující potraviny
- Ovoce - pomeranče, mandarinky, meruňky, banány, broskve, ananas, mango, jablka, fíky
- Obiloviny - rýže, pšenice, kukuřice, ovesné vločky, pekařské výrobky
- Mléčné produkty - kravské mléko, sýry, máslo atd.
- Ořechy - kešu, arašídy, pára, lískové ořechy
- Živočišné bílkoviny - masa vepřové, hovězí, jelení, krůtí ale i losos, tuňák, krevety a ústřice
- Ostatní - léky, drogy, pesticidy, pivo, víno, lihoviny, většina vody balená v lahvích v obchodních sítích.
Jak může jablko škodit?
Inu, téměř nijak. Uvědomte si, že naše krev, je z 20% kyselá, ale až 80% alkalická, čili zásaditá. Naším úkolem je najít správný poměr v tom, co konzumujeme. Když konzumujeme převážně potraviny zvyšující kyselost vnitřního prostředí, organismus se brání zvýšeným vylučováním vápníku z kostí i zubů. Trvalé překyselení organismu vede ke poškozování orgánů, pocitu únavy, depresí, vzniku nemocí. Přetížené jsou zejména orgány vylučovací: ledviny - vylučující zplodiny metabolismu močí, plíce - neustále vydychující oxid uhličitý, vznikající při metabolických přeměnách v organismu, pokožka - největší orgán na vylučování kyselin formou pocení, tlusté střevo- zbavující tělo kyselin stolicí. Z toho vyplývá, že pokud si chceme zachovat vnitřní prostředí organismu v rovnováze, příjem kyselých a zásaditých potravin by měl být v poměru 1: 4, resp. 70% zásadité a neutrální stravy k 30% kyselé. V podstatě svému organismu ve větší míře neublížíte konzumací jakéhokoliv ovoce a zeleniny. Jediné, co musíme opravdu omezit je příjem cukrů v potravě. Umělá sladidla nás nespasí. Zkuste med, stévii a podobně. Naopak - neomezujte se v pití obyčejné pitné vody bez příměsí a bublinek - ta cukry rozpouští a působí, jako antioxidant. Samozřejmě nesmíme zapomínat na těžká mastná jídla a přehnanou konzumaci moučných výrobků. Ale to už určitě víte i bez našich rad.
Soda bikarbona
"Mám dojem, že mé tělo je překyselené, ale zeleninu nenávidím. Prý pomůže soda bikarbona..." Je sice pravda, že soda bikarbona je čistá zásada, ale - všeho s mírou. Výzkumy dokazují, že soda opravdu dokáže odkyselit náš organismus více, než všechno jiné. Představte si však následující proces - soda vám "zezásadí" váš žaludek. Tím vyhubí kyselinotvorné prostředí, potřebné pro trávení. Jídlo tak uvízne v žaludku na dlouhou dobu a způsobí, že přiberete. A nejen to. Z nestráveného jídla se uvolní do těla nebezpečné látky. Proto odpověď zní - sodu ano, ale ne před jídlem, ani po něm. Nechte žaludek vytvářet kyseliny a vypijte raději lžíci jablečného octa, abyste trávení urychlili. O účincích sody najdete na internetu množství článků, které se vám budou zdát přitažené za vlasy. Prý léčí rakovinu ... vážně? Udělejte si opět doma jeden pokus. Tři dny si nevyzujte boty. Po uplynutí této doby je vyzujte a přičichněte k nim. Brrrr ... ten smrad je důsledkem "plesnivých" procesů vašich nohou. A teď vezměte lžíci jedlé sody na nasypte ji do boty. Protřepejte s ní. Garantujeme, že do dvou minut zápach zmizí. Soda však nevoní. Jak prorazila pach? Jednoduše - zneutralizovala hnilobný - plísňový proces. Ukončila ho, odstranila, stala se jeho katem. Představte si teď rakovinu, jako plíseň, která se šíří vaším tělem a napadá buňky. Co udělá soda? ... Inu, popřemýšlejte.
Je pH 10 zlatou metou?
Nejprve si připomeneme jeden paradox: přestože je citron kyselý, jeho výsledný efekt je zásaditý. Přestože je cukr sladký, výsledek je kyselý. Nabízí se tak otázka: Pokud je destilovaná voda neutrální, nemusíme čarovat s energetizací obyčejné vody z vodovodu. Postačí nám pít vodu destilovanou? Ne nepostačí. další paradox zní: Ačkoliv destilovaná voda je neutrální, výsledek je kyselý, odebírá tělu zásady. Množství lidí při hledání té pravé vody pro pitný režim narazilo na takzvanou ionizovanou vodu, silně alkalickou. Její pH je kolem 10 a právem se jí říká zázračná voda. Přístroje na ionizaci vody se docela slušně prodávají. Problémem však je jich dost vysoká cena. PH 10 se stala jaksi metou, kterou by ve vodě a stravě chtěli všichni konzumovat, aby byli zdraví. Když na ionizující zařízení nemáte, nezoufejte. pH 10 se totiž ukrývá v mnoha potravinách. Pokud bereme pH7 (voda, krev) jako neutrální veličinu, poživatiny z PH10 jsou 1000x více zásadité, než pH7. A vysněnou PH10 najdete kromě ionizované silně alkalické vody i v syrovém špenátu, červeném zelí, květáku, cibuli, okurkách, citronech, mořských řasách. Málokdo sní citron jen tak. Pomůže, pokud si ho nakrájíte do vody a vodu vypijete (a proto "Viva el Mojito" PH9 také není k zahození. Tuto hodnotu mají: olivový olej, mango, lilek, salát, sladké brambory, borůvky, kiwi, melouny, grepy, řepa, více druhů zeleniny. Zezásadit organismus tak vůbec není těžké.
Na závěr
Naši předkové kdysi konzumovali pouze organické potraviny. Anorganické chemikálie, které jsou pro naše tělo neznámé, se poprvé objevily zhruba před padesáti lety a jsou používány v potravinářské výrobě ve stále rostoucím množství. Dnes je v naší stravě stále více a více přidaných látek - konzervační látky, přípravky na zlepšení chuti, barviva a zahušťovadla, která jsou levná, ale neznáme jejich dlouhodobý účinek. Tyto chemikálie se neustále usazují v těle těch, kteří je konzumují, a jejich akumulace snižuje fungování a účinnost imunitního systému. Ve vážných případech mohou vyvolat rozvoj četných onemocnění, například autoimunitní choroby (imunitní systém napadá a poškozuje své vlastní orgány) a alergie, což je důsledek přepětí imunitního systému našeho těla. Podle Dr. Lyndy Farsetto, která se na Kalifornské Univerzitě (UCLA) zabývá acidobazickou rovnováhou, vede naše tělo boj s pochybným výsledkem, při kterém vyčerpává všechny své rezervy, což vede k poškození ledvin a jater - našich nejdůležitějších detoxikačních orgánů. Při studiu přibližně 100 starších osob zjistila, že v tukových tkáních skladujeme kyselé toxiny namísto toho, abychom je prostřednictvím ledvin vyloučili. Tyto orgány tedy používáme na to, abychom se zbavili nákladu toxických látek, takže naše tělo chrání své orgány před kyselým účinkem; avšak mezitím se v nás rozvíjejí nemoci jako rakovina, cukrovka, problémy s klouby kostmi a vzniká mnoho dalších patologických stavů. Pokud se chcete tímto stavem bránit, přečtěte si tento příspěvek ještě jednou a důkladně. A hlavně - jednejte.