Brusinky - prevence rakoviny, zánětů a vysokého krevního tlaku
Brusinky, to je nádherná ozdoba a chuťový “bonbónek” na svíčkové omáčce, ale i účinné přírodní léčivo nejen zánětů močových cest. Konzumovat je můžeme jako podpůrnou léčbu, ale také jako výbornou prevenci. Snižují dokonce i riziko onemocnění zákeřnou rakovinou. Rostou na svazích lesů, dozrávají a sbírají se na podzim.
Vždy jen zralé
U brusinek platí to, co i u ostatních plodů. To nejlepší z nich dostanete jen tehdy, pokud jsou dozrálé! Trpké červené bobulky se dají koupit už během července, a srpna, ale není to ono. Brusinky dozrávají až během podzimu a právě tehdy je jejich potenciál pomoci člověku nejsilnější.
Na záněty i preventivně
Období prvního chladu je také nástupem problémů se záněty močových cest. Ne nadarmo příroda právě do tohoto období vsadila zrání brusinek. Jak se říká, na každý neduh můžeme najít lék z přírody a brusinky je vhodné užívat i preventivně.
Na lepší kondici
Pocit nedostatku energie je spojen nejen s jarní únavou, ale i nástupem podzimu. Stačí hrst brusinek a dokonale vás nastartují. Ke snídani, do jogurtu, případně ze směsky ovoce při výrobě smoothie a den bude krásnější. Vždyť organické kyseliny, vitaminy C, E, K, provitaminy A a třísloviny nejsou k zahození.
Protirakovinné účinky
Brusinky nejsou velké na objem, ale obsahují nesmírně mnoho fytochemikálií a antioxidantů. V souvislosti s nimi byly objeveny preventivní účinky před některými závažnými druhy rakoviny. Pravidelná konzumace brusinek vám může snížit možnost onemocnění rakovinou jícnu, tlustého střeva, prostaty, žaludku, úst, ledvin a plic.
Šťáva z brusinek proti civilizačním onemocněním
Brusinky nemusíte konzumovat pouze v tuhém, ale i tekutém stavu. Tehdy se sice připravíte o vlákninu, ale mnohé látky se vstřebávají do těla okamžitě a pročistí krev. Brusinkový džus je preventivním lékem proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen, či mrtvici. Kromě toho fantasticky chutná. Přirozeně, ten přírodní, ne z ředěného koncentrátu!